måndag 14 november 2022

Budget beslutad

Budgetöverenskommelsen har undertecknats av mig
tillsammans med Christer Sandström (C) och
Christer Sjögren (S)
SOCIALDEMOKRATERNA, Centern och vi i Kristdemokraterna lämnade vid första budgetbeslutet i juni ett gemensamt budgetförslag för nästa år. Det gäller för 2023 men har också utsikt mot 2025. Vid måndagskvällens fullmäktige var det dags att slutligt ta ställning till denna budgetöverenskommelse som fick majoritetens fulla stöd.

INVESTERINGARNA ÄR mycket stora. Rörviks skola ska byggas klart och äldreboendet Ringgården är på gång att helrenoveras. En renovering av Stockarydsskola kommer under 2024 och  detta år börjar också bygget av en stor förskola i Vrigstad. Investeringsbudgeten ska behandlas en gång till efter att oppositionen fick gehör för en en så kallad minoritetsåteremiss.

NÄR DET GÄLLER driftsbudgeten görs satsningar i på bemanning inom äldreomsorgen, räddningstjänst med mera. Det finns utökade resurser till både barn- och utbildningsnämnd och socialnämnd.  För skolans del ser vi att det viktigt att det finns medel att använda för barn som har särskilda behov men också för arbetskläder inom förskolan. Vi prioriterar också medel till fritidsgårdar som nu behövs för trygghet och sysselsättning till barn och unga.

EN DEL I budgetöverenskommelsen är att vi avdelar en miljon till satsningar på tillväxtfrämjande åtgärder. Dessa medel ska bland annat kunna användas för att ge förutsättningar för fler företagsetableringar och vi ser särskilt viktigt att det görs en företagssatsning kopplat till Stockarydsterminalens område.

BUDGETEN HAR ANTAGITS i ett läge som inte alls är som vi tänkt oss. Med allt det som händer i omvärlden är osäkerheten för lång tid framöver större än på länge. Även om vi kunnat göra en hel del förstärkningar i vår budgetöverenskommelse så är vår bedömning att det kommer finnas rad tuffa utmaningar framöver i våra verksamheter och för att möta förändringar i omvärlden. Vi inser att med det som händer i omvärlden kan det även med tilldelade utökade ramar bli mycket besvärligt för delar i vår verksamhet. I väldigt många kommuner har man nu påbörjat kraftfulla besparingsinsatser för att möta det som kommer under kommande år. Vi är tacksamma över att inte behövt göra det i vår kommun, i alla fall inte ännu. Men det kommer bli viktigt att vi alla det kommande året hjälps åt med att hålla igen på kostnader och göra det vi kan för att möta bekymren som kommer.

JAG OCH VI I den politiska ledningen är fast övertygade om att Sävsjö kommun kommer stå sig stark också framöver med alla de goda krafter vi har och med de insatser som vi gör tillsammans! 

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du läsa budgetöverenskommelsen i sin helhet:


Budgetöverenskommelse
inför åren 2023 - 2025 

Sammanfattning

Undertecknade lämnar härmed förslag på driftbudget, taxor och investeringar för år 2023 – 2025. I förslaget ingår bibehållen skattesats med 21.92 kr. 

Driftbudgetförslaget utgår från intäkter på sammanlagt 829 miljoner kronor år 2023 och innebär ett nettoresultat på ca 9,7 miljoner kronor, vilket motsvarar ett resultat på 1,1 % av kommunens omsättning. 

Förslaget bygger på en befolkningsökning de kommande åren med cirka 20 personer årligen. Det innebär att kommunen 2025 har en befolkning på minst 11 760 invånare. 

Vi bedömer att kommunens beräknade intäkter kommer ligga kvar på ungefär samma nivå 2024 som 2023 för att sedan öka med ca 10 miljoner kronor 2025. Det finns dock en viss osäkerhet i detta, utifrån en osäker konjunkturbedömning, den just nu kraftiga inflationen och det osäkra säkerhetspolitiska läget i Europa. 

För att långsiktigt bibehålla ett resultat i nivå med fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning, kommer verksamheterna behöva effektiviseras. I dagsläget beräknas denna effektivisering till 0,5 % årligen under åren 2023 – 2025 och arbetet med effektiviseringen sker via kommunens ledningsgrupp. Utöver detta kommer de sista medlen i den s k integrationsfonden behöva tas i anspråk 2023, ca 3 miljoner kronor. 

Uppräkningen av kommunens taxor kommer att följa index. Det innebär i de flesta fall en höjning med 3 % . Utdelningen från kommunala bolag beräknas till att uppgå till cirka 1 miljon kronor. 

Investeringarna 2023 budgeteras till drygt 130 miljoner kronor. De enskilt största investeringarna kommande år är den pågående nybyggnationen av Rörviks skola och renoveringen av äldreboendet Ringgården i Sävsjö. Utöver detta kommer kommunens också satsa över 20 miljoner på nya och gemensamma lokaler för kommunens gata & park och 15 miljoner kronor till en upprustning av ishallen. I den senare delen av budgetperioden planeras också för en ny förskola i Vrigstad och ett nytt korttidsboende byggas som ersätter nuvarande lokaler på V Park-gatan i Sävsjö. 


Omvärldsanalys 

Kommunen och omvärlden De senaste åren har ur ett omvärldsperspektiv varit unika. Sedan februari 2020 har hela det svenska samhället på olika sätt påverkats av covid 19 och dess effekter på bland annat kommunal verksamhet. För Sävsjös del har smitta bland brukare och personal, utmaningar kring arbetet med vaccination och behov av att ställa om delar av arbetet till distans varit de mest framträdande utmaningarna. 

Utöver detta är det försämrade säkerhetspolitiska läget något som påverkar kommunen inom en hel rad områden. Under våren 2022 har vi behövt fokusera på bland annat kontinuitetsplanering, säkerhetsskyddsarbete och beredskapsarbete på ett för vår kommun helt unikt sätt. Vi har också på nytt fått förbereda för ett ökat mottagande av flyktingar beroende på förändringar i omvärlden. 

Inför 2023 är förhoppningen att pandemin ska påverka den kommunala verksamheten mindre än tidigare år. Däremot kommer det säkerhetspolitiska läget med största säkerhet vara en viktig omvärldsfaktor som påverkar Sävsjö kommun under lång tid framåt.

Bra fart i många av kommunens företag 

Under de senaste åren har den svenska konjunkturens utveckling präglats av viss osäkerhet, bland annat på grund av covid-19, men också utifrån den säkerhetspolitiska hotbilden mot ekonomisk stabilitet och tillväxt. Trots detta har de flesta av våra företag rapporterat en fortsatt god ekonomisk utveckling. Det gäller både husindustrin och företag inom olika verkstadsbranscher som har rapporterar en stabil orderingång. Det stora undantaget har hotell- och restaurangverksamheten och turistnäringen varit.

Just nu är dock utvecklingen svårbedömd. Svårigheter att få tag i råvaror, men också viktiga elektroniska komponenter, kopplat till kraftiga prisökningar inom dessa områden, gör framtiden ännu mer oviss. Till detta kommer redan genomförda och nya förväntade räntehöjningar från Riksbankens sida. För kommunen innebär detta ett behov av en beredskap för olika former av näringslivspolitiska insatser, även om stat och region har ett övergripande ansvar för dessa frågor. 


Några axplock ur budgetöverenskommelsen i övrigt

Förskola och skola 

Under 2021 påbörjades nybyggnationen av Rörviks skola och den beräknas vara klar under 2023. Det innebär att kommunen satsar runt 100 miljoner kronor på en ny F – 9 skola som under lång tid kommer bidra till en god undervisningsmiljö för elever i hela södra kommundelen. Utöver detta tillförs medel för en utökning av förskole-lokaler i både Stockaryd och Vrigstad. Medan behovet i Stockaryd är mer tillfälligt, ser barnantalet i Vrigstad ut att öka på ett sätt som motiverar en ny fem-avdelningsförskola som ska stå klar 2025.

Vid sidan om lokaler satsar kommunen också medel för att hjälpa barn- och elever i behov av särskilt stöd. Det är viktigt att alla elever ges en bra grund att stå på, både inför framtida studier på högre nivå, och i olika former av yrkesutbildningar.

Gymnasieskolan får också del av en extra satsning för att fortsatt göra Aleholmsskolan till en attraktiv skola både för kommunens egna elever, men också elever från andra kommuner, bland annat de som söker till våra riksre-kryterande idrottsutbildningar inom skytte och motocross.

Slutligen ges medel till förskolans personal så att de kan erbjudas arbetskläder när de är utomhus tillsammans med sina barngrupper.

Totalt avsätts 4,5 miljoner kronor för ovan nämnda satsningar.

Socialtjänst 

Inom socialförvaltningens område görs betydande satsningar inom funktionshinderomsorg och äldreomsorg. Utöver detta satsas medel på ett förebyggande arbete både inom individ- och familjeomsorgen, men också riktat mot traditionellt mer vårdande sektorer. Dessa förebyggande insatser kan ses som en del i en begynnande satsning på nära vård som Sävsjö kommun arbetar med i samverkan med regionen och länets övriga kommuner. To-talt avsätts 8,5 miljoner kronor extra som ett stöd till socialnämndens verksamheter.

I investeringsbudgeten avsätts medel för en renovering av äldreboendet Ringgården. Denna kommer påbörjas 2022 och ambitionen är att den ska slutföras så snabbt som möjligt, men senast under första halvåret 2024. Utöver detta satsas pengar på ett nytt korttidsboende för brukare inom funktionshinderomsorgen.


Näringsliv

Kommunens satsning på näringslivet har fått en samlingsplats i Tillväxthuset. Kommunen har från och med den 1 januari i år samlat allt sitt näringslivsarbete i SNAB och deras verksamhet utgår från Tillväxthuset. Genom flytten av verksamheten till Sävsjö stadshotell planerar kommunen för ännu bättre lokaler vad gäller arbetet med nyföretagande och mötet med kommunens befintliga företagande.

Kommunen avsätter ca 7 mkr årligen på satsningar inom exploatering och detaljarbete samt centrumförnyelse för att öka attraktiviteten. Dessa satsningar ska också skapa förutsättningar både för ett växande näringsliv och för en fortsatt ökad befolkning, något som kan säkerställa att näringslivet kan rekrytera den arbetskraft de behöver.

Inför 2023 gör Sävsjö kommun en egen extra satsning på en miljon kronor för att stötta arbetet med etableringen nya företag, stärka befintligt företagande, men också stimulera bostadsbyggande. Hur medlen ska användas kommer bestämmas av kommunstyrelsen efter samråd med SNAB och kommunens utvecklingsavdelning.


Landsbygd 

Kommunen fortsätter sina satsningar på en levande landsbygd. Bredbandssatsningar, byapeng, gårdsbelysning och skötsel av enskilda vägar finns kvar som viktiga budgetposter. Dessutom är satsningen på Rörviks skola en landsbygdsatsning riktad mot utvecklingen av hela den södra kommundelen.

Kultur och fritid Inom kultur och fritidssektorn görs satsningar kopplat dels till renoveringen av Sävsjö ishall, dels till en permanentning av satsningen på ett hälsocenter i kommunen. Utöver detta ges också medel till en förstärkning på personalsidan kopplat till verksamheterna vid våra fritidsgårdar.


Räddningstjänsten och säkerhetsskyddsarbetet 

Under 2022 kommer räddningstjänsten kunna flytta in i nya moderna lokaler i Stockaryd. Parallellt med detta görs en satsning på utbyte av räddningstjänsten släckbilar, där ett fordon byts ut 2023 och ett 2024.

Utöver detta görs en satsning kopplat till kommunens beredskaps och säkerhetsarbete. Tillsammans med aviserade statliga medel satsar kommunen över en miljon kronor för att kunna arbeta effektivare inom detta område och bland annat genomföra arbeten kopplat till det civila försvaret. Inom detta område är en fortsatt nära sam-verkan med Höglandets räddningstjänstförbund viktig.

Gata och park

Samverkanspartierna avsätter investeringsmedel för att bemanna upp ytterligare ett arbetslag inom gatuavdelningen. Genom detta skapas förutsättningar för Njudung Energi att mer effektivt arbeta med utbyte av vatten- och avloppsledningar i kommunen.


Fastighetsunderhåll 

Sävebo AB har under ett antal år betonat behovet av ett förstärkt underhåll på kommunens fastigheter. Under perioden 2023 – 2025 avsätts mellan 10 och 15 miljoner kronor till detta. Utöver det avsätts medel för mer specifierat underhåll. Ett exempel på detta är renoveringen av Stockaryds skola som beräknas kosta ca 15 miljoner kronor under 2024. 


Slutord

Osäkert läge men bra utgångsläge för framtiden

Vi som politisk ledning lämnar denna budgetöverenskommelse i ett läge som inte alls är som vi tänkt oss. Med allt det som händer i omvärlden är osäkerheten för lång tid framöver större än på länge. Samtidigt har kommunen ett bra utgångsläge med en stark ekonomi efter många år av väl fungerande verksamhet och goda resultat.

I budgetöverenskommelsen har vi gett utökade resurser till både barn- och utbildningsnämnd och socialnämnd. Detta för att ge förutsättningar till en fortsatt bra verksamhet men också en budgetram som är rimlig. Vi har gett resurser kopplat till Aleholmsskolan för att kunna driva en livskraftig gymnasieskola. Vi ser skolan som viktig för näringslivets kompetensförsörjning och däri är satsningen på ett teknikcollege en del. Gymnasieskolan är också viktig för kommunens utveckling men allra främst för att ge kommunens unga en bra utbildning. För skolans del ser vi att det viktigt att det finns medel att använda för barn som har särskilda behov men också för arbetskläder inom förskolan. Vi prioriterar också medel till fritidsgårdar som nu behövs för trygghet och sysselsättning till barn och unga.

En del i budgetöverenskommelsen är att vi avdelar en miljon till satsningar på tillväxtfrämjande åtgärder. Dessa medel ska bland annat kunna användas för att ge förutsättningar för fler företagsetableringar och vi ser särskilt viktigt att det görs en företagssatsning kopplat till Stockarydsterminalens område.

Även om vi kunnat göra en hel del förstärkningar i vår budgetöverenskommelse så är vår bedömning att det kommer finnas rad tuffa utmaningar framöver i våra verksamheter och för att möta förändringar i omvärlden. Men vi är övertygad om att Sävsjö kommun kommer stå sig stark också framöver med alla de goda krafter vi har och med de insatser som vi gör tillsammans!

Sävsjö den 7 juni 2022

Stefan Gustafsson  Kristdemokraterna

Christer Sjögren Socialdemokraterna 

Christer Sandström Centern