lördag 26 november 2022

En mäktig och minnesvärd avslutning på 75-årsfirande

SÄVSJÖ STADS 75-årsjubileum avslutades på lördagen med en mäktig och minnesvärd dag. Det började med julmingel bland stadens affärsliv. Fortsatte sedan med en fin Vespergudstjänst i Vallsjökyrka. Det blev fackeltåg till slottsruinen. Med ruinen, staden och den spegelblanka sjön som fond blev det en mäktig ljus och eldshow. Jag hade förmånen att få tala och uttrycka kommunens tack till alla som gjort vårt 75-årsfirande så uppskattat och framgångsrikt. Du kan läsa mitt tal på länken längst ner. Här kommer några foton från dagen.

Jubileumsdagen började med julmingel i Sävsjö stad. Här en mysig del i anslutning
till Melins konditori

Klas Frisk Svensson, kyrkoherde i Sävsjö pastorat, höll ihop en Vespergudstjänst
i Vallsjökyrka. Själv spelar han här saxofon till ackompanjemang av Carina Nilsson

Erika Tor Rundblad och Martina Arvidsson, båda förvaltningschefer i Sävsjö
kommun, gick i spetsen för ett fackeltåg

Fackeltåget gick från kyrkan till slottsruinen

Fackeltåget anländer till Slottsruinen

Samling framför den vackert belysta ruinen

Besökarna bjöds på en fascinerande eldshow

Jag höll kvällens tal

På följande länk kan du läsa mitt tal vid avslutningen av Sävsjö stads 75-årsjubileum: https://savsjo.blogspot.com/2022/11/en-maktig-fascinerande-och-minnesvard.html

Kära invånare i Sävsjö stad och hela vår kommun!

När vi nu den här lite gråkulna novemberkvällen knyter ihop firandet av Sävsjö stad 75 år kunde inte inramningen vara bättre än denna! Vi befinner oss på historisk mark, här vid Vallsjö kyrka och slottsruinen, och vi har ett program som till flera delar liknar det man upplevde för 75 år sedan. Då var det som startpunkt för att vi fick stadsprivilegier och nu knyter vi ihop jubileumsåret.   
Då var det ett stort fackeltåg som inledde festligheterna, precis som ikväll. Folkskollärare David Holm hade mitt uppdrag och han höll så som Stadsfullmäktiges ordförande ett inledande tal. Vallsjö kyrkokör sjöng och precis som för en stund sedan hölls en Vespergudstjänst i den ståtliga Vallsjö kyrka. Några av er kanske va med och minns!? 

 När Sävsjö 1947 blev stad så var det något långt utöver det vanliga. Firandet av Sävsjö stad var en stor folkfest. När dåvarande landshövding Olle Ekblom, precis före tolvslaget, på nyårsnatten förklarade att Sävsjö var stad var det många kände en stark framtidstro och en förväntan inför kommande år! 

 De som var vuxna och var med då 1947 hade sett och varit med om en enorm utveckling. På ungefär 80 år hade Sävsjö gått från att vara en ödebygd, med bara några torpställen, till att nu bli en stad. Allt tog sin början med att Stambanan drogs genom våra bygder 1864. Den blev en pulsåder som gav grund för att det här började sjuda av liv och tillväxt. För vår del också grunden för våra fina samhällen Rörvik och Stockaryd. När vi blev stad kändes det verkligen att Sävsjö tog steget till att bli respekterad. Vi blev ansedda som en ny modern stad, en del av Sveriges framtid! 

 När vi nu här idag firar 75 år så kan vi se att utvecklingen fortsatt. Det har skett reformer som gör att staden och kommunen idag är annorlunda. Det har varit perioder av stor framgång som exempelvis tiden när vi blev årets kommun 1990. Men det har inte bara varit enkelt och funnits tider som haft stora utmaningar. Men när vi samlat ser tillbaka på de här 75 åren har vi med gemensamma krafter sett till att vår kommun successivt har utvecklats och idag står sig mycket stark! Jag vill påstå står sig bättre rustad för framtiden än någonsin tidigare! 

 Ser vi tillbaka på alla de här dryga 150 åren från att järnvägen kom kan vi se att främsta bärare av tillväxt och utveckling är kommunikationer. Järnväg och vägar stora riksvägar så väl som underhålla och väl fungerande landsbygdsvägar har varit viktigt under gångna år, varit prioriterat i våra satsningar också under senare år. Infrastruktur var viktigt då, det är det nu och kommer förbli framöver! Jag gläds därför åt att vi genom stora ansträngningar fått en väl fungerande kollektivtrafik. En del med buss, men mest betydelsefullt med tåg. Det finns idag ett rätt hyggligt turutbud mellan Jönköping-Växjö med påstigning i vår kommun. Det går här stiga på tåget och ta sig till huvudstaden eller ner till Köpenhamn och Kastrup. Vi har idag en länk ut i hela världen via stambanan. Dessutom har vi numera också åter användning av järnvägen för godstransporter genom Stockarydsterminalen. Järnvägen är nu som då och i framtiden en viktig kommunikationslänk och bärare av möjlighet till tillväxt! 

 Vi har fått stora satsningar på vägnätet och vi hoppas på att så småningom även få en upprustad säker och snabb riksväg 30. Vi kan också vara stolta över att det numera i vår kommun, genom Savman, finns ett av Sveriges allra bästa bredbandsnät med fiberoptik! 
Vänner, vi är väl rustade med god infrastruktur i ett fantastiskt läge här mitt i Småland. Det borgar för stora möjligheter till utveckling också under kommande år!

 En stor styrka i vår kommun är också det imponerande civilsamhälle som finns här. Vi har en stor bredd av mycket fina företag, vi har ett rikt föreningsliv och levande kyrkor. Ett civilsamhälle som under de gångna pandemiåren så fantastiskt visat hur vi ställer upp för varandra. Något som uppmärksammades genom att vårt civilsamhälle fick ta emot hela Regionens folkhälsopris för år 2021.

  Helt klart är, att vi har mycket som är bra men främsta tillgången är alla vi som bor, arbetar och verkar här! Det är vi tillsammans som de gångna åren skapat den starka kommun vi är. Det är vi som också gemensamt kommer hantera och klara av de utmaningar vi får under kommande år. 

Vänner när vi idag högtidlighåller och avslutar vårt 75 års-jubileum hyllar vi inte enbart Sävsjö som stad och kommun. Det handlar också om oss och det oaktat om vi varit här länge eller kortare tid. När vi möts så här handlar det om det som är vår historia och också om våra viktiga grundläggande värden. Omsorgen om andra och viljan att hjälpa till, att bry sig, se till dessa som är utsatta.  Att se till alla människor lika värde har varit och ska alltid vara ett starkt kännetecken. Det är vår allas skyldighet att vårda de här värderingar Vi ska föra dessa vidare till våra barn och barnbarn. Vi har alla ett ansvar att fortsatt utveckla och forma en kommun som kommande generationer kan känna respekt för och känna glädje över att leva i. En kommun där alla känner sig respekterade, inkluderande och där man vill leva och bo. 

 Innan jag slutar vill jag så här den sista dagen av officiellt firande för Sävsjö kommun säga ett stort tack.  Tack till er som varit med i jubileumskommittén. Tack till Serviceförvaltningen med Anders, Andreas, Frank, Erika för er fina arbetsinsats för att få allt att fungera. Tack till politiska kollegor i kommunstyrelsen, till alla er i föreningar, kyrkor och företag för det ni ordnat. Tack till alla er som ställt upp och besökt alla arrangemang! Det här jubileumsåret har blivit så fantastiskt genom mångas gemensamma arbete och och hängivna engagemang Ja till er alla ett stort tack!

I dag precis som ofta här i vår kommun talar vi om vikten av goda relationer. Det som i vår kommun är Tillsammans. Faktum är att den här insikten om Tillsammans och vikten av den starka gemenskapen och relationen mellan människor i vår kommun också har mycket djupa rötter. Jag vill avsluta mitt tal här idag med att citera Drätselkammarens ordförande, häradsdomare Gunnar Sandberg. För just 75 år sedan sa så här: 

"Jag hoppas samförståndet ska bli gott. Må vi alla räcka varandra handen till samarbete, vi är alla beroende av varandra!"  

Vänner, det gällde då för 75 år sedan, det gäller nu och för kommande år! 

 Jag vill nu utbringa ett fyrfaldigt leve för Sävsjö kommun och Sävsjö stad för de 75 åren det leve!

Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!