söndag 19 juni 2022

Hembygdspark och 25 års ekonomiperspektiv

Lennart Olsson informerar kaffegästerna
om vad som är på gång i hembygdsparken
SOLEN VÄRMDE GOTT och sångare med Bodil Johansson i spetsen sjöng välkända melodier när söndagens gudstjänst var förlagd till Hembygdsparken. Frans Hagman predikade och Hembygdsföreningen hade ordnat kaffe och kakor. Ett bra initiativ att Hembygdsföreningen och frikyrkan ordnade detta tillsammans!

ARBETSVECKAN börjar med både kommunstyrelse och fullmäktige. Budgeten ska beslutas och det hör till att kommunstyrelsens ordförande håller ett inledande anförande i den politiska debatten. Som en del i min förberedelse har jag blickat tillbaka 25 år. Jag var då vice ordförande i Kommunstyrelsen. Lars Strömblad (c), Lilian Sjöberg-Wärn(m) och jag hade under stor vånda samlats några gånger nere hos mig på Lövängen och gjort ett gemensamt budgetförslag.

DET EKONOMISKA LÄGET var bistert och kommunen hade under många år gjort minus i bokslut på mellan 15-20 miljoner årligen. Vi fick i vårt förslag inte ihop ekonomin och lanserade en överenskommelse som skulle resultera i ett bedömt minus på 10 mkr. Målet var att 1999 eller möjligtvis 2000 nå budgetar i balans. Vi hade lagt 1 procent besparing på alla nämnder. Många var trötta på besparingar och i synnerhet i skolan var många upprörda så när vi kom för att ta budget möttes vi av hundra lärare, föräldrar och elever som protesterade mot budgetförslaget. Det var ett tufft läge när Sävsjö stad skulle fira 50 år.

SOM VÄL ÄR HAR VI idag ett helt annat positivt läge i kommunen. Vi delar ut pengar och gör satsningar inom många områden. Boksluten har visat på stora plus i många år och vår budgetöverenskommelse ligger på ett bedömt resultat på plus ca 10 miljoner. Det känns oerhört tillfredställande att vi nu har en så god ekonomi!