onsdag 15 juni 2022

Grannkommun, terminal och bra beslut om anstalt

Stockarydsterminalen. Foto: Anders Brogård
DET VAR TREVLIGT OCH givande att under några timmar på förmiddagen få samtala med representanter från en grannkommun om styrning och ledning. Jag tycker det fungerar mycket bra i vår kommun och det är förstås roligt att berätta om det. Samtidigt bra att få ta till sig av andras idéer och tankar.

JAG HAR UNDER DAGEN haft överläggningar om arbetet för att förlänga spåren på terminalområdet till 650 meter. Ett viktigt steg är att kommunen nu köpt "Det gamla glasbruket". Det ger möjligheter att konkretisera utbyggnaden också av det långa spår (Spår 11) som går parallellt med stambanan.

I DAG KOM BESKED om att kriminalvården har utsett Värnamo som plats för en sluten anstalt med cirka 200 platser.  Det föreslås att denna anstalt kan placeras antingen vid Bor eller vid Hörle och båda dessa alternativ är inom mycket nära pendlingsavstånd från vår kommun. Det kommer att bli många nya arbetstillfällen och en uppskattning är cirka 200 nya jobb. Det handlar om olika yrkeskategorier, till exempel kriminalvårdare, kockar, städare, vaktmästare, psykologer, jurister och beteendevetare. Även under bygget blir det ett stort antal arbetstillfällen.  Handel och värdshus i Vrigstad kan mycket väl bli vinnare av denna nya etablering. Jag ser också att etableringen ger underlag för den buss som vi vill ha mellan Eksjö och Värnamo med stopp i Sävsjö och Vrigstad. Beslutet om att den nya anstalten hamnar i Värnamo kommun kommer bli riktigt bra för oss i Sävsjö kommun!