torsdag 9 juli 2020

Respektera äldre och se silverrävar som resurs

Joe Biden
INSPEKTIONEN FÖR VÅRD och omsorg bekräftar nu kritiken mot nästan hundra äldreboenden i Sverige. En del äldre gavs inte ens chansen att överleva. Några fick ingen läkarbedömning alls och andra har inte fått den vård som läkare föreskrivit. Äldre är en riskgrupp i coronaepidemin men de har samma människovärde som vi andra. De borde ges möjligheten att överleva och bli behandlade som vi andra som är i aktiv ålder.  Budskapet om allas lika och okränkbara värde är mer aktuellt än någonsin tidigare!

APROPÅ SYNEN på åldrande så noterar jag att kollegan i Tranås, som meddelade avgång häromdagen, hänvisade till att han nu passerar 65 år. I USA skulle det nog vara risk för uppror om man talade om att ”falla för åldersstrecket”.  President Donald Trump är 74 och utmanaren Joe Biden 77. Innan Biden blev klar som presidentkandidat så utmanades han av Bernie Sanders 78 och Elisabeth Warren 71. Jämför med hur det ser ut i rikspolitiken och på partiledarsidan i Sverige! C, KD, L och snart också V.

DET FINNS ETT tilltagande svenskt ideal om att du ska vara medial, snygg, fri från rynkor och grått hår. Livserfarenhet och kompetens värderas inte lika högt längre. Skillnaden mellan Sverige och övriga Europa och USA är på detta område stor.

GANSKA MÅNGA av de som betytt mycket för mig genom åren har varit äldre kvinnor och män. Jag är övertygad om att vi alla behövs. Yngre kan bistå med nytänkande, energi och driv. Tillsammans med äldres erfarenhet och klokskap blir kombinationen en väg till framgång!