fredag 22 november 2019

Ansökan om torvbrytning bör stoppas

De bruna fläckarna på kartan är mossar där torvbrytningen
har skett och dessa är nu i princip döda fläckar. Nu vill
Mullmäster också bryta den sista kvarvarande mossen
som heter Röde Mosse och den är här rödmarkerad.
DET FINNS EN ORO i Stockarydsbygden över den ansökan som företaget Mullmäster AB lämnat in om att bryta torv på Röde mosse. Jag delar oron och tycker det är viktigt att denna torvbrytning stoppas.

RÖDE MOSSE ÄR i princip den enda kvarvarande mossmarken i Stockaryd. Den har ett unikt växt och djurliv som kommer utraderas vid en torvbrytningen. Mossen fungerar som en välfungerande reningsanläggning för regnvatten och är en reservoar som motverkar översvämningar. Mossen ligger i anslutning till Stockarydsterminalen och en torvbrytning skulle kunna störa den viktiga terminalverksamheten.

MYNDIGHETSNÄMNDEN kommer att lämna ett yttrande till miljöprövningsdelegationen. Yttrandet kommer att fokuseras på miljöaspekterna och den biologiska mångfalden. Beslut om yttrandet blir den 17 december. Även vi som kommunstyrelse har fått möjlighet att lämna in ett yttrande och detta förbereds nu av utvecklingsavdelningen. I vårt yttrande lyfts in hur en torvbrytning påverkar Stockaryd som samhälle och dess samhällsutveckling i övrigt samt om det ändrar förutsättningarna för Stockarydsterminalen. Jag hoppas innerligt att kommunens tydliga avslag och inskickade ytrranden från grannar, samhällsförening med mera räcker för att brytningen ska stoppas!

LÄS MITT TIDIGARE inlägg om Rörde mosse på denna länk:
http://savsjo.blogspot.com/2018/02/ska-vi-acceptera-en-ny-torvtakt-pa-rode.html