fredag 8 november 2019

Tuffare tider men ändå sikte mot ett gott liv – hela livet!

DET ÄR SOM VÄL ÄR ganska sällan som våra politiska beslut skapar ilska och besvikelse. För mig är det en bekräftelse på att vi i kommunen har en en bra verksamhet och god ordning på ekonomin. Medborgarna är för det mesta nöjda med Sävsjö kommun. När jag blickar framåt inser jag att vi möter betydligt tuffare tider och måste ta en del beslut som är impopulära. Ett första exempel på vad som kommer är att socialnämnden har beslutat om att lägga Eneliden i malpåse. Ett beslut som väckt en del negativa reaktioner i Rörviksbygden och som gett media anledning att beskriva personal och medborgares besvikelse.

VÅR TILLSAMMANSTIDNING är på G och den har sedan länge varit bestämd till att ha temat äldrefrågor. Jag har uppmanats att skriva en "Framåtblick" på tidningens baksida. Denna gång har jag valt att skriva om bland annat äldreplanen och det tråkiga beslutet om demensboendet Eneliden. Du kan läsa min text på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2019/11/framatblick-mot-ett-gott-liv-hela-livet.html


Framåtblick mot ett gott liv – hela livet!


I ett tidigare nummer av tidningen Tillsammans lyfte jag att invånarantalet i Sävsjö kommun har ökat med 700 personer på senare år. Ökat barnafödande och inflyttning har bidragit. Lika viktigt är det faktum att våra invånare blir allt äldre. Medellivslängden har i genomsnitt ökat med 2,5 år per decennium. Vi är mer aktiva upp i åren och, viktigast av allt, vi har bättre hälsa och med den ökad livslust långt upp i åren. Det känns fantastiskt och säger något om den positiva utvecklingen i samhället!

Med åldrandet följer stora möjligheter men också utmaningar för oss som kommun. Trots att fler är friska längre i livet så kommer det också vara fler som behöver mer vård. Dessutom kommer färre personer behöva försörja allt fler.

Som du kunnat läsa i media så har socialnämnden beslutat att tillsvidare stänga det särskilda boendet Eneliden i Rörvik - ett beslut som vållat debatt och kritik mot vår beslutade äldreplan. Nämndens beslut syftar till att ta ansvar och omfördela resurser, till bland annat mer hemtjänst och korttidsboende i en tid när allt fler vill bo kvar hemma allt längre. Sävsjö har en fantastisk äldreomsorg och ett rikt utbud av aktiviteter för äldre. Det ska vi vara stolta över. Målsättningen är att vi i Rörvik, i enlighet med planen, ska arbeta för att utveckla den mötesplats som finns på Träffpunkten och börja arbetet med ett nytt trygghetsboende. I Sävsjö står vi inför en angelägen renovering av äldreboendet Ringgården.

DET SKA VARA TRYGGT och bra att åldras i hela Sävsjö kommun, också i framtiden!

Stefan Gustafsson KSO