söndag 30 juni 2019

Nya tak och upprustad arrest höjdpunkt på turista hemma

Olle Mill välkomnade oss till arresten
"TURISTA HEMMA" är ett årligen återkommande arrangemang på Höglandet. En satsning för att få oss som bor här att upptäcka de fina besöksmål som finns i hembygden.

SÖNDAGEN VAR sista dagen i årets "Turista hemma" och hustrun och jag tog en sväng för att besöka Sävsjö Camping och Högagärde Fåragård. Vi tittade också förbi Riddarspelen nere vid Eksjöhofgård.

DET SOM FÖR OSS blev dagens höjdpunkt var ett besök i Komstad. Kvarnen, arresten, det gamla tingshuset och ängarna i Komstad är klassat som riksintressant för kulturmiljövärden.
    En upprustningen har nu skett av den gamla arresten och några dåliga tak har bytts ut. Upprustningen har till största delen finansierats genom Landsbygdsprogrammet, EU-bidrag och pengar från Elna Nilssons fond. Sävsjö kommun har gått in som garant och bidragit med medfinansiering.

Den nyupprustade arresten
DET ÄR BRA ATT finansiering kunnat ordnas för upprustningen, men det allra viktigaste är att lyfta fram de ideella krafterna i Stiftelsen Komstad Kvarn. Eva och Olle Mill, Christer Rostedt, Anna-Karin och Olof Rostedt och många fler är kämpar som ser till att Komstad bevaras, hålls i ordning och har en regelbunden verksamhet. Sådana krafter är en verklig tillgång i vår kommun!

KOMSTAD ÄR ETT riktigt smultronställe och en väsentlig del av vår historia! Den upprustade arresten som särskilt visades idag uppfördes från början 1825 tillsammans med en tingshusbyggnad. 1908 flyttades tingsrätten till det som numera är kommunalhuset. Det pampiga tingshuset i Komstad flyttades 1913 till Vrigstad och blev där Granbackens pensionat.