tisdag 25 juni 2019

Fler kan söka pengar från kommunens stiftelser

Vrigstad skola har haft stor nytta av Donationsgårdarna
KOMMUNEN FÖRVALTAR flera stiftelser och gåvor. En av mina uppgifter är att en gång om året gå igenom dessa och underteckna årsredovisningarna. Under tisdagen har jag gått igenom stiftelsernas verksamhet för 2018 och jag ser att det helt klart finns utrymme för fler att ansöka om medel!

DEN STÖRSTA STIFTELSEN vi har är Donationsgårdarna. Det är gårdar i Vrigstadområdet där avkastningen ska gå till satsningar för att ”förbättra skolväsendet i Hylletofta och Vrigstad”. Här finns ett kapital på ungefär 4 miljoner.

I ÖVRIGT FINNS NÅGRA mindre stiftelser med kapital på mellan 300-650 tusen kronor.
     -Stiftelsen för elever inom grundskolan kan dela ut ”belöning eller uppmuntran till elev som visat god kamratanda ägnat sig åt kulturell eller idrottslig verksamhet, eller ska göra studieresa inom- eller utom landet.”
     -Gerda Petterssons, Stenhults, minnesfond kan hjälpa personer i det som var Vrigstad och Hylletofta församlingar. Denna fond ska dela ut ”Ekonomiskt bistånd till de som drabbats av missväxt, brand eller förlust av djur och lidit skada så de är i behov av hjälp till lantbrukares bostäder för att underlätta husmoderns arbetsbörda” I andra hand kan medel gå till resurser för ersättare om lantbrukare behöver ledighet eller ska göra rekreationsresa.
     -Sävsjö kommuns stiftelse för trivsel vid servicehus ska främja trivseln i våra äldreboenden och vårda Karl-Aron Danielssons grav.
     -Sävsjö kommuns sociala stiftelse ska gå till skötsel av makarna Bolanders grav men kan också användas till andra sociala ändamål.

UTÖVER DESSA STIFTELSER förvaltas en gåva från Hans-Erik Persson och kvar här finns bara 50 tkr. Dessa pengar kommer fördelas ut och användningen av gåvan slutredovisas. Kommunen förvaltar också en miljongåva som är ett arv efter Sävsjöprofilen Elna Nilsson.

ÄR DU INTRESSERAD av att söka pengar från någon av våra fonder så hör av dig!