lördag 29 juni 2019

Efterrätt, försoning och bra Sverige!

Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson
MAN BRUKAR SÄGA att barnbarn är "Livets efterrätt". Under lördagen har Annette och jag haft hand om vårt första barnbarn medan föräldrarna varit på bröllop. Talesättet stämmer, att få vara med barnbarn är helt fantastiskt!

DAGENS ANDRA HÖJDPUNKT var förstås den strålande insatsen av svenska damlaget i fotboll. En bedrift att vinna över tyskarna och nå semifinal, bra!

DET HAR BEKYMRAT MIG att inte Ebba och partiledningen gett Lars Adaktusson direkt och tydligt stöd i den mediestorm som uppstod i samband med EU-valet.
    Vi har från KD-avdelningen här i Sävsjö varit i Bryssel och på plats sett det enorma och framgångsrika arbete Lars gjort inom många områden, framförallt när det gäller stöd för förföljda kristna. De abortröstningar som skapade mediestormen har gjorts i enlighet med vårt principprogram och den så kallade subsidiaritetsprincipen. Det vill säga att abort är inte en fråga för Eu utan för länderna själva. Hade både Lars och Ebba stått upp och förklarat den principiella grund som låg bakom omröstningarna hade mediestormen snabbt bedarrat och argumenten fallit platt. Tyvärr skapade rädslan att förlora röster en otydlighet som så småningom ledde till en onödig och oproffsig ordväxling mellan Ebba och Lars i media.

    JAG BLEV GLAD NÄR jag idag fick del av ett gemensamt brev från Ebba och Lars. Försoning och även förlikning är något centralt för kristdemokrati! Det är bra att de nu pratat ihop sig och gemensamt och offentligt visar varandra stöd och respekt. Mycket bra!

DU KAN LÄSA BREVET från Ebba och Lars på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2019/06/efterratt-forsoning-och-bra-sverige.html#more


Vänner,

Efter den senaste tidens debatt har vi under en tid fört goda och förtroendefulla samtal. Vår gemensamma intention är att Lars Adaktusson ska fullfölja det mandat väljarna har gett honom som riksdagsledamot och det uppdrag partiet anförtrott honom som utrikespolitisk talesperson.

För att detta ska vara möjligt måste det finnas en förtroendefull relation med partiets yttersta ledning.

Vi har i de samtal som förts rett ut oklarheter som funnits.

Vi är överens om att partiet på ett övergripande plan har haft information om linjen i EU-parlamentets omröstningar. Syftet med partiets hållning har som bekant varit att hävda subsidiaritetsprincipen - att hålla nationella frågor på nationell nivå och inte ge EU beslutanderätt över områden som medlemsländerna hanterar bäst på egen hand.

Lars har efter bästa förmåga tillämpat den principen i de enskilda omröstningarna, även i fall där det har varit obekvämt.

Samtidigt är subsidiaritet inte någon exakt vetenskap. Olika tolkningar av tillämpningen är möjliga. Med facit i hand konstaterar vi att det i några enskilda omröstningar hade varit bättre att lägga ner rösten än att trycka på nej-knappen. Detta har dessvärre bidragit till att Kristdemokraternas agerande kunnat angripas och ifrågasättas av politiska motståndare.

När vi tillsammans har gått igenom den dokumentation som finns har det också blivit uppenbart att partiledningen inte varit informerad i den utsträckning som tidigare angetts. När det gäller den specifika tillämpningen av subsidiariteten i enskilda fall har partiledningen inte haft full kännedom.

Lars var när han tillträdde som parlamentariker noga med att partiet skulle få god information om arbetet han utförde. Den övergripande rapporteringen har också varit mer utförlig och kontinuerlig än under tidigare mandatperioder. Lars har varit övertygad om att den information han begärt att hans kansli ska skicka också har nått fram till alla berörda parter.

Samtidigt står det klart för oss båda att vi vill räcka ut en hand till fortsatt samarbete. I mediestormen förloras ofta proportionerna, ord och handlingar förstoras och förvrängs. Vi konstaterar båda i efterhand att det finns delar som skulle kunnat hanteras annorlunda.

Lars har sedan tidigare meddelat valberedningen att han inte kandiderar till omval som andre vice partiordförande. Han lämnar därmed partistyrelsen efter höstens riksting. Men det ändrar på intet sätt det helhjärtade engagemanget för Kristdemokraterna.

Det har varit förtroendefulla och klargörande samtal och som en följd av det ser vi fram emot att arbeta vidare tillsammans i riksdagen. Kristdemokratin behövs i svensk politik. Vi ska göra allt som står i vår makt för att förvalta det förtroende vi fått av väljarna och av partiet.

Ebba Busch Thor
Lars Adaktusson