torsdag 19 juli 2018

Extrem torka fara för hela länet

Blåbärsriset ser ok ut men bären
är torra och små.
DEN EXTREMA TORKAN har fått landshövdingen att kalla oss i länets kommuner till ett möte i Jönköping. Länsstyrelsen vill delge information men också få bättre kunskap om läget utöver länet. De områden som kommer lyftas är brandrisk, arbete kring vattenförsörjning, lantbruk och konsekvenser av höga temperaturer. Syftet är att skapa en gemensam lägesbild.

UNDER DAGEN har det varit förberedelser inför mötet och samtal om läget i vår kommun. När det gäller vattenförsörjning är läget under kontroll och vi har ganska god tillgång på vatten, inget bevattningsförbud behövs just nu. Om vi som innevånare är fortsatt återhållsamma och varsamma med vattenanvändning kan förmodligen bevattningsförbud också undvikas framöver. Faran för bränder är stor i skog och mark så du ska inte elda, använda grillar eller stormkök. Många äldre far illa av värmen så det är viktigt, för både äldre och oss andra, att vi håller oss i skuggan och dricker mycket vatten.

ANNETTE OCH JAG ÄR PÅ ÖLAND några dagar och här brukar alltid finnas gott om stora fina blåbär vid denna tiden på året. I dag har vi varit på ett av våra blåbärsställen och kan bara konstatera att för första gången är också blåbären här förstörda av torkan. Blåbärsriset ser ganska fint ut men bären är torra, hårda och ser snarast ut som förkrympta russin. Så torkan påverkar mycket även här.