tisdag 4 juni 2019

Högstadie i Rörvik, skatepark, övningshus och budgetöverenskommelse

Budgetöverenskommelsen har undertecknats av mig
tillsammans med Christer Sandström (C) och
Christer Sjögren (S)
DET HAR VARIT en kommunstyrelsedag med många stora ärenden. Vi har beslutat om att köpa ett hus i Stockaryd som ska användas till övning för räddningstjänsten. Det föreslås en medfinansiering av en skatepark som IOGT vill bygga och Sävsjö kommer vara med i en gemensam telefoniplattform för hela Höglandet.

SOCIALDEMOKRATERNA, Centern och vi i Kristdemokraterna har idag kommit överens om ett budgetförslag för nästa år. Det är många stora investeringar som väntar och närmast ligger Rörviks skola. Vid dagens kommunstyrelse var det helt enigt om att högstadiet i Rörvik ska vara kvar och att Stockaryd fortsatt ska vara en grundskola på samma sätt som idag. Det görs satsningar i driftbudget på bemanning inom äldreomsorgen, räddningstjänst med mera.

PÅ FÖLJANDE LÄNK kan du läsa budgetöverenskommelsen i sin helhet:



Budgetöverenskommelse för år 2020

Sammanfattning

Undertecknade lämnar härmed förslag på driftbudget, taxor och investeringar för år 2020 – 2022.
I förslaget ingår bibehållen skattesats med 21.92:-.

Driftbudgetförslaget utgår från intäkter på sammanlagt 691 miljoner kronor och innebär ett nettoresultat på ca 14,7 miljoner kronor, vilket motsvarar drygt 2 % av kommunens totala intäkter.

Förslaget bygger på ett befolkningsantal år 2020 på 11 600 invånare och åren 2021 och 2022 på 11 650 invånare. Det innebär att vi räknar med att kommunens befolkningsökning planar ut efter att ha ökat med drygt 700 invånare sedan 2012.

Kommunens beräknade intäkter ligger i princip still mellan år 2019 och 2020. För åren 2021 och 2022 ser intäkterna ut att sjunka. Detta beror på dels att kommunens andel av Sveriges befolkning minskar något, men framförallt på att de extra tillskott kommunen fått för att ta emot nyanlända nu avvecklas.

För att långsiktigt bibehålla ett resultat på 2 %, kopplat till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning, kommer verksamheterna behöva effektiviseras. I dagsläget beräknas denna effektivisering till 1 % årligen under åren 2020 till 2022.

För att nå detta resultat kommer kommunens taxor att höjas med ca 1 procent i genomsnitt. Utdelningen från kommunala bolag beräknas till att uppgå till 2 miljoner kronor.

Investeringarna 2020 budgeteras till ca 68,4 miljoner kronor. Den enskilt största investeringen är att en nybyggnation av Rörviks skola påbörjas detta år. Vid sidan om detta avsätts också pengar för LSS-boende, en gång- och cykelväg i Rörvik och exploatering av mark för nya bostäder och industrier.


Omvärldsanalys

Kommunen allt mer beroende av omvärlden
Världen förändras hela tiden. Förändringar av befolkningens sammansättning, teknikutvecklingen, digitalisering, globaliseringen och klimatpåverkan är globala trender som påverkar världen, men även oss i Sävsjö kommun. Det stora flyktingmottagandet som inleddes 2015 har lett till en kraftigt ökad inflyttning i vår kommun av människor från andra länder. Sävsjö är en av de kommuner i landet som tagit störst ansvar för detta. Det har under några år krävt en stor utökning av arbetet inom skola och socialtjänst. Nu minskar behovet och det sker en gradvis omställning tillbaka till ett mer normalt läge..
Bra fart i många av kommunens företag men tråkiga nedläggningar
Konjunkturen har dämpats något och regeringen har beslutat att skriva ner utsikterna för den svenska ekonomin. Detta märks särskilt i vår kommun inom husindustrin, där företag som riktar sig mot förstagångsköpare har fått lägga varsel om personaluppsägningar. Under det senaste året har dessutom flera företag sett sig tvingade att lägga ner eller flytta verksamheten från Sävsjö. Det handlar bland annat om Trelleborg Wheels som flyttat sin verksamhet till Lettland och Sävsjö snickerifabrik som koncentrerat verksamheten till Nybro. På samma sätt har Sörensens chark fått koncentrera sin verksamhet till Falun, medan Sabina och Aspia (tidigare Pwc) valt att avveckla verksamheten helt.
Samtidigt är det ett fortsatt gott orderläge för de flesta företag i Sävsjö kommun och för kommunens del behöver fokus kommande år dels läggas på att bidra till att göra nyanlända svenskar anställningsbara i våra industrier, dels hjälpa till med att fylla de industrilokaler som nu står tomma med ny verksamhet.


Förändrat säkerhetsläge i Sverige
Sävsjö kommun är inte någon isolerad del av vare sig Sverige eller världen. Det säkerhetspolitiska läget har de senaste åren försämrats något som bland annat Försvarskommittén pekat på i sitt senaste betänkande. Från statsmakternas sida talas idag om en upprustning av det militära försvaret, men också en ökad betydelse för totalförsvaret som helhet. I detta har det civila försvaret en viktig roll och i uppbyggnaden av detta kommer landets kommuner spela en viktig roll. För Sävsjö kommun innebär detta att resurser behöver avsättas för att vi ska kunna ta vårt ansvar inom detta område.
Det ekonomiska resultatet för Sävsjö kommun blev 2018 ett överskott på drygt 30 miljoner kronor. För att använda dessa medel klokt avsattes 10 miljoner kronor till en resultatutjämningsreserv som kan användas till att utjämna kommunens intäkter vid lågkonjunkturer. Dock är dock det viktigt att notera att de goda resultaten till stor del fortfarande beror på extra tillskott från staten i samband med vårt flyktingmottagande. Hur det blir med dessa extra statsbidrag i framtiden är fortfarande mycket osäkert. Lika osäkert är det vilka effekter en förändrad kostnadsutjämning kommer få för Sävsjö kommun. När vi blickar framåt ser vi därför att vi redan nästa år behöver se över den kommunala verksamheten och genomföra vissa effektiviseringar. Årets budgetöverenskommelse präglad därför av en större återhållsamhet än tidigare år. Trots detta görs satsningar, inte minst    vad gäller investeringar.


Några axplock ur budgetöverenskommelsen

Förskola och skola
Barn- och utbildningsnämndens budget har kompenserats för ett förändrat antal barn- och elever i förskola och skola. Dessutom fortsätter den offensiva satsningen på skollokaler. 2020 kommer en nybyggnation av en fyra-avdelningsförskola i Sävsjö tätort att avslutas. Parallellt med detta kommer en nybyggnation av Rörviks skola påbörjas. På längre sikt kommer också satsningar ske på Stockaryds skola. Med hjälp av integrationsfonden och för att stödja nyanländas introduktion på arbetsmarknaden, satsas också på extra lärartjänster inom SFI.

Socialtjänst
Inom socialtjänstens område görs en fortsatt satsning för att kunna öka bemanningen inom omsorgen. Utöver detta avsätts medel för ett större LSS-boende på Ljungagatan, en fortsatt digitalisering inom äldreomsorgen. Med hjälp av extra medel inom ramen för integrationsfonden, kan också handledar- och handläggartjänster kopplade till Jobbhuset bibehållas.
I maj 2018 antog kommunfullmäktige en ny äldreplan för perioden 2018 – 2023. I denna plan finns utvecklingsmål upptagna inom tio olika områden. Den generella ambitionen är att skapa förutsättningar för ett aktivt liv som äldre, vilket bland annat ska resultera i att behovet av särskilda insatser inom ramen för äldreomsorgen ska kunna reduceras. Under 2020 kommer beslut tas om gemensamt demensboende och särskilt boende för Sävsjö stad.

Näringsliv
Kommunens satsning på näringslivet har fått en samlingsplats i det nya Tillväxthuset. Under 2020 fortsätter detta arbete. Ur kommunens perspektiv är fokus på samverkan mellan olika kommunala aktörer centralt. Vi kommer samtidigt lägga mer av våra resurser på att hitta nya företag som kan bedriva verksamhet i tomma industrilokaler.

Landsbygd
Kommunen fortsätter sina tidigare satsningar på en levande landsbygd. Gårdsbelysning, bredbandssatsningar, byapeng, skötsel av enskilda vägar med mera finns kvar. En viss förstärkning av bya-pengen genomförs. Vi finns med i ett leader-samarbete tillsammans med Vetlanda, Värnamo och ett antal kommuner i Kronobergs län.
Under kommande år kommer fokus fortsatt ligga på att bygga ut det kommunala bredbandsnätet så att alla  kommunens invånare kan nås av denna service senast 2025. En sådan satsning kommer ha stor betydelse både för att stimulera näringslivssatsningar och öka attraktiviteten för boende på landsbygden.

Serviceförvaltningen
Inom kultur och fritidssektorn görs bland annat en satsning på nytt kylsystem i kommunens ishall och en renovering av köket i Vallsjöbadens café.
En förstärkning av budgeten för att säkerställa bland annat en god skötsel av vägarna vintertid görs också.

Räddningstjänsten
Kopplat till räddningstjänsten genomför kommunen idag ett arbete inom beredskap och säkerhetsområdet. För att kunna leva upp till de krav en förändrad omvärld ställer på kommunerna, görs en satsning för att kunna anställa både en egen beredskapssamordnare och en säkerhetsskyddssamordnare.
Vi räknar också med att under 2020 kommer satsningar genomföras som möjliggör för räddningstjänsten i Stockaryd att få både mer ändamålsenliga och uppfräschade lokaler.


Sävsjö den 4 juni 2019


Christer Sjögren                        Christer Sandström                                   Stefan Gustafsson
Socialdemokraterna                   Centerpartiet                                           Kristdemokraterna