onsdag 22 november 2023

Byggbranschens kris syns i bekymmersam statistik

Arbetslöshet i länet just nu
I FÄRSK STATISTIK från arbetsförmedlingen har Sävsjö kommun numera högst arbetslöshet i länet. I oktober var 8,2 procent i åldrarna 16 till 64 år arbetslösa i vår kommun, vilket är en ökning på 1,5 procentenheter jämfört med samma månad i fjol. 

MIN BEDÖMNING är att krisen i byggbranschen och husföretagens minskning av personal är främsta anledning till att arbetslösheten har ökat i vår kommun. Det här är bekymmersamt för drabbade företag men också för oss som kommun och framförallt för de personer som hamnar i arbetslöshet. 

I DET HÄR LÄGET måste vi samverka och vara aktiva som kommun. I de fall det är möjligt bör kommunen satsa på investeringar som kommer byggbranschen till del. Det är alltid klokt att bygga i lågkonjunktur för att det då är billigare byggpriser. Våra kommunala investeringar kan då också bidra till att hålla en viktig näringslivsgren igång även i tuffa tider. Vi måste jobba med vuxen-/yrkesutbildning och tillsammans med arbetsförmedlingen hitta nya vägar för att få folk i arbete. En viktig del är att driva på för åtgärder från regeringen. Mötet med bostadsministern i måndags var ett sådant viktigt initiativ.