tisdag 6 oktober 2020

Stark ekonomi och satsning på företag och centrum

Innan sammanträdet fick representanter för alla partier göra ett besök i
Stadshotellet.  På bilden en av de fina takmålningarna i Sturesalen.
KOMMUNSTYRELSEN behandlade idag delårsrapporten för ekonomi och verksamhet fram till sista augusti. Allt pekar på att Sävsjö kommun kommer göra ett mycket starkt ekonomiskt resultat för år 2020.

DET GODA ekonomiska läget ger en stabil bas för att under kommande år bedriva en bra skola, vård och omsorg, fritid och kommunal service. Resultatet ger också förutsättningar för att genomföra de stora investeringar som väntar inom äldreomsorgen i Sävsjö stad och i Rörvik med den nya högstadieskolan.

ETT KÖP AV stadshotellet var en av de offensiva satsningar som kommunstyrelsen beslutade om under tisdagen. Med köpet kan denna fina byggnad vid Stora torget i Sävsjö åter bli en positiv tillgång i ett levande Sävsjö centrum. Med köpet blir det också möjligt att flytta kommunens tillväxt- och näringslivsarbete från hyrda lokaler in till eget ägda stadshotellet. Kopplat till näringslivsarbetet kommer också ordnas kontorshotell och så kallade "Coworking spaces". Slutligt beslutar fullmäktige om köpet av Sävsjö stadshotell.

I ÖVRIGT godkände kommunstyrelsen ett remissvar på Regionen Jönköpings läns trafikförsörjningsprogram. I svaret påpekas vikten av en mycket tydligare strategi för kollektivtrafik i hela länet. En sådan är en strategisk inriktning är en hopkoppling av kommunhuvudorter. För Sävsjö kommun vill vi exempelvis kunna åka regelbunden och bra direkttrafik med buss till Värnamo och Eksjö. om ett remissvar på ett trafikförsörjningsprogram. Vi påpekar i svaret, som skickas till  region Jönköpings län, vikten av en mycket tydligare strategi för kollektivtrafik i hela länet. En sådan är en strategisk inriktning är en hopkoppling av kommunhuvudorter. För Sävsjö kommun vill vi exempelvis kunna åka regelbunden och bra direkttrafik med buss till Värnamo och Eksjö.

LÄS GÄRNA min inledning i delårsrapporten på följande länk: http://savsjo.blogspot.com/2020/10/stark-ekonomi-och-satsning-pa-foretag.html


Kommunalrådets inledning i delårsrapport 

Stark delårsrapport men ökad osäkerhet för framtid 

Delårsrapporten för Sävsjö kommun visar att prognosen för årets resultat är på knappt 31 miljoner och det är drygt 17 miljoner bättre än väntat. Samtidigt är osäkerheten för kommande år större än vanligt. Detta är till stor del beroende av hur det blir med coronavirusets långsiktiga konsekvenser både lokalt och globalt. Årets ökade statsbidrag och tillfälliga bidrag för covidkostnader väger mer än väl upp förlorade skatteintäkter och ökade pandemikostnader. Tack och lov har vi i vår kommun haft en mycket låg smittspridning och det har påverkat våra kostnader positivt. Vår kommunala personal är också värda en eloge för att de har hanterat arbetet med att förhindra smittspridning på ett alldeles utmärkt sätt! 

 Arbetsmarknad och företagande 

Arbetslösheten i Sävsjö kommun ligger på 9,9 procent och det är ökning på 2,2 procent i jämförelse med hur det var för ett år sedan. Det som drar upp statistiken är att det tar tid för utomeuropeiska invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden och tyvärr har arbetslösheten ökat till 30 procent i denna grupp. Kommunens företagsklimat har också förbättrats påtagligt och stiger för andra året i rad i svenskt näringslivs ranking. I kommunens företag är det fortsatt god konjunktur, men det finns tyvärr också exempel på företag som drabbats hårt av pandemin. 

En stabil kommunal ekonomi 

Det är överlag en stabil ekonomi och en god verksamhet i hela kommunkoncernen. Att notera är att socialnämnden visar på ett bedömt minusresultat med 6 miljoner. Ett minus inom äldreomsorgen kan hänföras till tillfälligt ökade kostnader för personal, skyddsutrustning med mera kopplat till pandemin. Det finns också ökade kostnader för stöd till funktionshindrade, placeringar av barn och unga samt försörjningsstöd. Kultur– och fritidsförvaltningen har en miljon i minskade intäkter på familjebadet. Barn- och utbildningsnämnden visar en ekonomi i balans. Kommunens bolag redovisar en vinst på knappt 19 miljoner. Inom investeringsområdet görs satsningar inom framförallt skolans område där störst är byggnation av förskolan Ripan. I budget fanns investeringar på 50 miljoner men en del stora investeringar som exempelvis Rörviks skola och GC-väg Rörvik kommer få sina huvudsakliga kostnader på kommande år. Investeringarna för 2020 bedöms landa på drygt 30 miljoner. 

 Bra resultat nu och framöver ger utrymme för investeringar 

 När vi blickar framåt är det viktigt att väga in osäkerheten i hur både företag och vår kommuns verksamhet kommer påverkas av utvecklingen i Sverige och av världsekonomin. Den svenska staten har välvilligt gett oss i kommuner och regioner goda ekonomiska förutsättningar att klara pandemin. Men statens plånbok lär också sina och upplånade resurser ska betalas tillbaka. Det kommer förmodligen minska möjligheten att kommande år ge utökade ekonomiska resurser till kommunerna. Det som händer i omvärlden och att den här prognosen har många osäkra delar gör att vi måste vara försiktiga. Visserligen pekar prognosen på ett mycket starkt resultat men det betyder inte att vi kan andas ut. Vi behöver goda ekonomiska resultat också kommande år för att klara en god kvalitet i våra verksamheter och samtidigt kunna finansiera våra kommande stora investeringar för dagens och morgondagens medborgare. 

 Stefan Gustafsson Kommunstyrelsens ordförande