lördag 24 oktober 2020

Fönsterprojekt avslutat och några tips

ARBETET MED att renovera alla våra perspektivfönster och en balkongdörr har slutförts under lördagen. Allt har monterats ner och glasrutor tagits bort. Efter utbyte av del av träet har fönstren målats och nya glaslister monterats. Också karmen har fräschast upp och nya tätningslister satts dit. Mycket proffsigt material till renoveringen har jag köpt av Leif Arvidsson AB i Mullsjö.

JAG ÄR NÖJD med resultatet och även om det tog lite tid är det roligt att detta renoveringsprojekt lyckades.

NÅGRA TIPS: 
- Jag tycker att La Seal fönsterkitt är bäst på marknaden och långt bättre än vanligt kitt. Det blir långsiktigt tätt och det har en funktionsgaranti på hela 10 år. Kittet är övermålningsbart direkt men finns i olika kulörer så övermålning är oftast inte nödvändigt. I vår kommun finns det att köpa hos Aronssons byggvaror i Rörvik.

- Vill man få fönstret riktigt energieffektivt kan man byta ut åtminstone den gamla glasrutan på insidan mot energiglas. Glasmästare Enlund i Sävsjö har energiglas på lager och kan hjälpa till att skära till nya glasrutor och även hjälpa till att montera om man så vill. Du kan också hos glasmästaren beställa glaslister om sådana behövs.

- Använd rostfri skruv till det som behöver skruvas även om det ska övermålas. Då slipper du fula rostfläckar i färgen och exempelvis skruvade fönsterbleck är enkla att montera bort igen om så behövs.

- Ett noggrant underarbete med borttagning av allt gammalt fönsterkitt och dålig färg är nödvändigt för bra resultat. Jag tycker bäst är att plocka isär fönstret även om det tar lite mer tid.

- Byt alltid ut alla tätningslister

Jag vill påstå att ur ett klimatperspektiv är det betydligt mindre påverkan på miljön om man renoverar gamla fönster och väljer energiglas än om man slänger ut fönstren och köper nya!