fredag 9 oktober 2020

Forum om kompetensförsörjning

Elmia bjöd på ett läckert uppdukat fika
TILLSAMMANS MED Christer Sjögren och Jan Holmqvist har jag varit med på ett kommunalt forum. För att kunna sitta luftigt och coronasäkert var mötet förlagt till Elmia i Jönköping. 

 DENNA GÅNG var mesta tiden avdelad för information och samtal om kompetensförsörjning. Detta är en av de allra viktigaste frågorna för både kommuner och företag i Jönköpings län. 

 DET VAR BRA att få uppdaterad kunskap om det utbud som finns inom högre utbildning via Jönköpings högskola men också inom den yrkesvuxenutbildning som drivs bland annat hos oss i Höglandskommunerna. 

HANDELSKAMMAREN VAR MED som företrädare för länets företag. Det de identifierat i kontakten med sina medlemsföretag är att vi har attraktiva kommuner där många vill leva och bo. Företagen har en stor potential och vilja att växa men hämmas av att det inte finns tillräckligt av de kompetenser man behöver. Ett bekymmer är att allt för få söker de industritekniska utbildningarna. Handelskammaren menar att man behöver skapa en mer positiv och modern bild av industrijobb och dess utbildningar. En av de stora utmaningarna är att förbättra yrkesvägledning och få till en bättre studie- och arbetspendling. Jag håller med och detta ett påtagligt problem hos oss i Sävsjö kommun när det gäller pendling till framförallt Värnamo och Eksjö.