torsdag 27 augusti 2020

Strategier och inriktning inför höstens budgetarbete

Vår utvecklingschef Kristin Nilsdotter Isaksson talar om
hur vi kan skapa en ännu mer attraktiv kommun
KOMMUNENS LEDANDE politiker och tjänstemän har haft en dag i Kulturhuset. Uppdraget har varit att dra upp riktlinjerna för kommunens strategiska arbete och starta den mer konkreta budgetprocessen för år 2021 till 2023. Det blev många intressanta och tankeväckande inspel kombinerat med samtal och workshops.

EFTER EN BRA DAG inser nog vi som var med att vår kommun har goda förutsättningar för framtiden, men förstås en del stora utmaningar att hantera. Vi har en stabil ekonomi och bedömer att det också i år blir ett överskott. Näringslivet har klarat pandemin väl och det finns en påtaglig framåtanda och en positiv inflyttning till kommunen. En stor utmaning är behovet av investeringar i skola och omsorg. Vi har också allt för många, med ursprung från andra länder, som är arbetslösa. Integration och jämställdhet är viktiga frågor som behöver prioriteras mer.

I DET KOMMUNALA arbetet måste vi ta tag i arbetet med ny översiktsplan. Vi behöver jobba mer med Aleholmsskolans attraktivitet och med att en hel del barn och unga far illa. Äldreplanen behöver revideras i nära samverkan med regionen. Detta eftersom allt fler äldre hellre vill ha stöd och vård i hemmet än på ett särskilt boende. Numera är det också kommunen som allt mer står för första linjens sjukvård. Dagverksamhet och anhörigstöd för demenssjuka ska utvecklas mer och satsning ske på fler öppna mötesplatser för äldre.

SAMMANTAGET LIGGER VI BRA TILL men planeringsförutsättningar är i flera delar osäkra. Men utifrån dagens information och samtal kommer det bli möjligt att ta fram en bra budget för kommande år! Tack till Kulturhuset och alla medarbetare från vår kommun som varit med och ordnat denna värdefulla strategidag!