måndag 30 mars 2020

En skogspromenad bra för jobb med texter

Jag tog med Sonyn och nygamla Tamronobjektivet på dagens skogspromenad
En promenad är ett utmärkt sätt att samla tankarna inför ett arbete med texter.
JAG ÄR EN OBOTLIG tidsoptimist och är därför ofta ute i sista minuten. Ett exempel på det är att det nu är flera veckor sedan jag fick uppdraget att skriva inledningen till kommunens bokslut för 2019. Men inte förrän nu, när bokslutet ska upp på kommunstyrelsens agenda, har jag fått tummen ur och formulerat ett förslag till text.

REVISIONEN HAR för några år sedan påpekat att denna inledningstext är viktig i deras granskning av bokslutet. De vill att texten ska innehålla mina reflexioner utifrån läget i verksamhet och ekonomi. Texten ska också ha en omvärldsanalys och en bedömning av läget för de närmsta åren.

DENNA GÅNG KRÄVDES det lite mer tankemöda att bedöma den påverkan som coronaviruset kan komma att få framöver på ekonomi och verksamhet. Det var samtidigt trevligt att skriva utifrån att vi i vår kommun har så många bra medarbetare och en så välskött och god ekonomi.

KLICKA PÅ FÖLJANDE länk för att läsa mitt förslag till inledningstext i bokslut 2019:




Ur kommunalrådets synvinkel


Fina prestationer och tillväxt ger bra förutsättningar


När vi nu lägger 2019 bakom oss kan vi summera den fina prestation som våra anställda gjort under året. Med gemensamma insatser har vi skapat en bra verksamhet och ett positivt ekonomiskt resultat. Detta trots tuffa utmaningar inom främst vård, omsorg och utbildning. Vi har tillsammans skapat goda förutsättningar att också framöver klara av vårt uppdrag och hantera de stora investeringar som väntar.
Kommunens befolkning har ökat under flera år och det är glädjande att vi fortsätter att växa. År 2019 ökade befolkningen med 46 personer och vi är nu 11 677 invånare. Vi är en kommun med tillväxt och det innebär också att behovet av välfärd ökar. Fler behöver plats på förskolor och skolor, fler behöver vård, fler behöver någonstans att bo och fler använder vatten och avlopp. Sävsjö kommun har därför under året både genomfört och påbörjat flera stora investeringar för fler bostäder, mer platser i förskolor och bra äldreomsorg. Satsningar som är nödvändiga för en fortsatt positiv tillväxt i kommunen.


Ekonomiprognos och covid-19 skapar osäkerhet för jobb och ekonomi


Bokslutet bekräftar Sävsjö kommuns goda ekonomi. Vi har en bra utgångspunkt för att klara av ett läge där det, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), blir allt kärvare för Sveriges kommuner. SKR bedömer också att vi ska räkna med höjda räntor. Eftersom Sävsjö kommun har stora investeringar framöver kommer det sannolikt innebära en ökad upplåning. Därmed kommer vi också få en ökad risk och större kostnader kopplat till ett förväntat högre ränteläge. Åtgärder för att minska ökningen av våra borgensåtaganden och vårt lånebehov kommer vara viktiga de närmsta åren.
Den eskalerande smittspridningen av coronaviruset i Sverige och utöver världen försätter oss just nu i ett helt nytt läge. Viruset påverkar vår vardag och skördar tyvärr många liv. Åtgärderna mot virusspridningen slår hårt mot många företag och en del jobb försvinner. Bedömningen är att detta kommer förändra våra ekonomiska förutsättningar negativt. Vårt arbete för minskad arbetslöshet kommer bli än viktigare och behöver också kommunala resurser kommande år. Fortsatt samarbete med arbetsförmedlingen genom jobbhuset och med ”Sävsjö modellen” kommer fortsatt vara viktigt.


Överskott ger möjlighet att utreda gamla deponier


Det ekonomiska resultatet för Sävsjö kommun blev ett överskott på drygt 17 miljoner. Utöver resultatet har vi reserverat 5 miljoner för att utreda gamla deponier. Även om hela kommunen visar ett plusresultat visar nämnderna sammanlagda resultat ett minus på lite mer än 6 miljoner. Främst är det skola, vård och omsorg som går med minus. Orsaken till socialnämndens underskott är främst ökade kostnader för hemtjänst men även för funktionshinderomsorg så väl som för individ- och familjeomsorg. För barn- och utbildningsnämnden är det främst Aleholmsskolan som drar över sina tilldelade resurser. Även om flera nämnder gör minusresultat är det starkt jobbat att överdraget kunnat begränsas och inte hamnat på de nivåer vi ser i flera grannkommuner. Kommunens totala överskott beror till stor del på bättre kostnadsutjämning, finansiella intäkter, mer statsbidrag och att vi är fler innevånare. Samtliga kommunala företag gör också plusresultat med undantag för SNAB som gör ett litet minus. Bland investeringarna som totalt landar på 43 miljoner kan noteras att Hägneskolans utbyggnad är klar och att projekteringen av Rörviks skola påbörjades under året.

Tack till medarbetare


Slutligen vill jag tacka alla kommunens medarbetare och förtroendevalda för ert arbete och engagemang. Tillsammans har vi alla gemensamt bidragit till kommunens framgång, fina verksamhet och goda resultat!

Stefan Gustafsson, Kommunstyrelsens ordförande