torsdag 23 januari 2020

Upphandling och julgransdans

Nya fina skott på vår julgran
UPPHANDLINGSPOLICY är en av de frågor som har varit diskuterad under dagen. Vi som kommun vill förstås ha bästa möjliga kvalitet till lägsta pris på de varor och tjänster vi köper. Men de krav vi ställer får inte vara på en nivå som gör att de lokala företagen inte kan vara med och lägga anbud.

I MIN ROLL som förtroendevald är det viktigt att värna både kommunens ekonomi och vårt näringsliv. Det rimmar illa om jag talar mig varm för att vi som innevånare ska handla lokalt men samtidigt i min kommunroll inte bevakar att de lokala företagen åtminstone har möjlighet att vara med när vi köper till verksamheten.

EN STOR KOSTNADSDRIVANDE FAKTOR när vi i den offentliga sektorn begär in anbud är "kommunala särkrav".  Det gäller framförallt vid byggnationer där det genom åren blivit många exempel på hur tjänstemäns egna ambitioner och projektgrupper med personal och brukare kan bli kostnadsdrivande. Byggnationen av två avdelningar till Spångens förskola var ett mycket gott exempel på hur bra och billigt det kan bli när man gör rätt från början och istället bygger via en så kallad totalentreprenad.  Det kanske inte i alla delar blev de mest exklusiva materialvalen men i kommunal verksamhet räcker oftast näst bäst mer än väl!

DET BLEV LITE SENARE än hos de flesta andra men nu har vi med barn och barnbarn dansat ut julen hemma hos oss. Granen var grön och grann med nya fina skott på grenarna så den har fått stå kvar ända tills nu. Som vår familjs tradition bjuder har vi dansat runt granen och krossat pepparkakshuset. I pepparkakshuset gömde sig, precis som alltid, något gott som passade för både vuxna och barn!