tisdag 24 januari 2017

Viktigt peka ut riktning för personal och bolag

Grävning för den satsning som Sävebo gör på nya lägenheter
vid Torkån mitt i Sävsjö centrum 
Under förra året beslutade Sävsjö kommun om en ny utvecklingsstrategi och till den mål för verksamhetens olika delar. När kommunstyrelsens utskott idag hade sitt sammanträde var det dags att som ett nästa steg samtala om ett utkast till styrning och ledning av kommunens företag. Detta ska ske genom nya ägardirektiv, bolagsordningar och företagspolicy. Ambitionen är att ge signaler om att bygga fler lägenheter, industrilokaler och lägga mer fiber, detta samtidigt som bolagen ska ta sikte mot långsiktig stabilitet och stärkt ekonomi.

En viktig del av kommunstyrelsens arbete är dess personalansvar. Idag har inom detta område beslutats om förslag till ”Alkohol- och drogförebyggande policy” med 0-tolerans och tydliga riktlinjer för gåvor och uppvaktningar.

Under förra året gjordes en utökad satsning inom fritidsgårdsverksamheten för årskurs 4-6 . Satsningen har varit mycket lyckad och man har uppnått målet med att få en bra mix bland barnen, där barn och i synnerhet flickor från alla bakgrunder framgångsrikt har fått en mötesplats. Utskottet beslutade att ge ett utökat bidrag för att satsningen också ska kunna fortsätta under 2017.

Kommunalekonomisk utjämning är en av de viktigaste byggstenarna i det svenska välfärdssamhället och den är helt nödvändig för att det ska vara möjligt med likvärdig grundläggande service i landets kommuner. För några år sedan tog riksdagen enhälligt beslut om hur denna utjämning ska ske. Vi noterar att trots detta eniga beslut så har SCB ändrat i utjämningens variabler och det innebär att Sävsjö kommun drabbas negativt i Skatteverkets beslut om utjämning för 2017. Vi anser detta felaktigt och utskottet har idag bestämt sig för att överklaga beslutet.