fredag 20 januari 2017

Trelleborg Wheels bör ompröva beslutet att flytta

I torsdags kväll förra veckan fick jag kännedom om planerna på att flytta produktionen vid Trelleborg Wheels i Sävsjö till Lettland. Kommunchefen och jag tog omgående kontakt för att få till ett möte. Vi fick till en träff med projektledaren för flytten och en personalchef redan under fredagen. De skäl som de angav ligga bakom planerna var framförallt ökad konkurrens och krav på högre lönsamhet. Samtidigt erkände de att kvalitén på produkterna är i toppklass och just nu är orderingången god. De berättade att slutligt beslut om flytt inte har tagits, men det beslutet kommer förmodligen tas under februari.

Vi i kommunledningen, kommer fram till slutligt beslut, göra vad vi kan för att företaget ska ompröva sitt beslut. Vi inser att det är mindre troligt, men det är definitivt inte omöjligt att företaget blir kvar i Sävsjö. Vi har därför begärt att snarast möjligt få till ett möte med de ansvariga personer i företagets ledning som ska ta det definitiva beslutet om nedläggning. Detta för att med dem samtala om vad som krävs för att företaget ska vara kvar. Om det trots allt blir nedläggning kommer vi vara behjälpliga med att personalen ska komma till andra arbeten eller utbildning. Vi kommer också göra vad vi kan för att de stora och höga industrilokalerna ska fyllas med andra företag.

Jag tycker det är en tråkig utveckling att företag som har en stolt historia i vår kommun får ägare som inte har den känsla för hemkommunen som de ursprungliga ägarna hade. Kortsiktiga vinster prioriteras högre än långsiktiga investeringar. Volymer blir viktigare än kvalité. Personalen ses mest som produktionsenheter. Jag tycker det är trist, men det verkar tyvärr vara en ostoppbar utveckling. Jag hoppas dock att Trelleborg Wheels ska bli ett undantag och att de efter vår uppmaning bestämmer sig för att stanna i Sävsjö!