onsdag 4 januari 2017

Djärva förslag från Landbygdskommittén, bra för Sävsjö kommun

Irene Oskarsson från ett landsbygdsmöte i Hultagård för
några veckor sedan.
Många djärva och intressanta förslag fanns med i det slutbetänkande, För Sveriges landsbygder – en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd,  som Landsbygdskommittén idag överlämnade till landsbygdsministern.

Bra att kommittén nått enighet om förslaget, det ökar möjligheten för att också stora delar ska kunna genomföras.  Är för min del också imponerad över att man är så konkret och att man levererar 75 skarpa förslag för landsbygdens framtid. Bra att man lyfter fram infrastruktur och inte minst bredband som en viktig fråga. Viktigt att man vill satsa på grundläggande service, stärka företagsklimatet och ge möjlighet till ett särskilt landsbygdslån. Bra att man tvingar bankerna att hantera kontanter och att man pekar ut att 10.000 statliga jobb ska flyttas från Stockholm ut i landet.

Irene Oskarsson (KD)  från Aneby har varit med i kommitténs arbete. Tycker Irene och övriga i kommittén förtjänar ett erkännande för ett bra arbete. För min del tycker jag att det positiva synsättet på Sveriges landsbygd är det allra viktigaste.  Städerna är inte det som ska vara utgångspunkt och norm. Det viktiga är att en levande landsbygd stärker hela Sverige!

Hoppas innerligt att rapporten inte är så obekväm att den hamnar i djupt ner i någon skrivbordslåda, eller ännu värre i papperskorgen. Jag hoppas att vi snart får ut rapporten på remiss till Sävsjö kommun. Självklart vill vi också mer ingående analysera förslaget och ge vårt svar till regeringen på denna intressanta rapport!

På följande länk kan du hämnta en kortversion av rapporten: http://www.regeringen.se/kortversion_sou-2017_1_web.pdf