onsdag 30 november 2016

Viktigaste uppgifterna är fred och vår trygghet

Grand-Place, det världsberömda torget mitt i Bryssel. Det fina stadshuset och
andra byggnader runt torget har belysts med jultema
Mitt i natten kom vi tillbaka till Sävsjö efter en intressant Brysselresa. Otroligt vad mycket man kan vara med om på ett par dagar med god planering!

Resan ordnades av kristdemokraterna i Sävsjö och Nässjö kommuner med Fredrik Håkansson och Sven-Åke Gårdstam som mycket duktiga reseledare. Syftet var att lära oss mer om EU och få en bild av hur beslutprocessen går till. Vi ville också lära känna de representanter som jobbar för oss i EU-parlamentet och de som ansvarar för vår intressebevakning.

Boendet var ordnat på hotell Aris som ligger centralt beläget. Alldeles intill hotellet finns Grand-Place, ett världsberömt torg som anlades under medeltiden. Vid torget finns bland annat Bryssels gamla fina stadshus, uppfört på 1400-talet.

Under dagarna i Bryssel har vi besökt Europaparlamentet och träffat vår parlamentariker Lars Adaktusson och hans team. Lars berättade om sitt arbete som ledamot i utrikesutskottet och utskottet för mänskliga rättigheter. Han informerade om sina insatser för att stoppa förföljelsen av kristna i Mellanöstern och berättade om hur han lyckades få EU-parlamentet att ställa upp på ett historiskt beslut om att erkänna det pågående folkmordet på kristna i Syrien och Irak.

Vår grupp var imponerade av den enorma arbetsinsats som görs av Lars Adaktusson och hans team. Vi är inte ett dugg förvånade över att en färsk SIFO-undersökning visar att Lars är den av de svenska Europaparlamentarikerna som svenska folket känner till allra bäst och den som svenska folket anser var bäst representant för Sverige i EU!
Läs mer om Lars Adaktussons arbete på hans blogg: http://adaktusson.eu/

Under dagarna besökte vi Sveriges Kommuner och landsting, SKL, där vi fick en intressant information av Marcus Holmberg. Vi var på EU-kontoret för Småland och Blekinge där Sven Kastö berättade om sitt arbete. Jag fick möjlighet att diskutera det märkliga tobaksdirektiv som gynnar röktobak men förbjuder svenskt snus. Läs mina tankar om detta i blogginlägget: Rokstopp-men-snus-mindre-daligt

Det var märkbart att många, som jobbar med EU-frågor, känner en oro över utvecklingen i världen och att synen på EU blivit så fokuserad runt konstiga påståenden, en del sanna men oftast falska. Märkligt att diskussioner om regelverket om gurkor och jordgubbar får större genomslag än det som är EU:s egentliga syfte. Vi konstaterade hur viktigt det är att vi alla hjälps åt att berätta om att EU:s viktigaste uppgifter är arbetet för fred och stabilitet, oberoende livsmedelsförsörjning, tullunion och inre marknad, solidaritet och sammanhållning, fri rörlighet, hållbar utveckling. Viktigt också att påminna oss om att med EU blir vi en global aktör som ger styrka och får inflytande som vi aldrig kan få som ensamt land.

Efter alla möten gjorde en del av oss också ett besök på Parlamentarium. Det var en omfattande utställning om EU och organisationens historia! En utställning med gratis inträde och ljudguide på alla EU-språk.

Under dagarna fanns också tid för att se sig om i stadskärnan. Hustrun och jag passade på att smaka belgiska våfflor med choklad och jordgubbar, mums! Vi köpte förstås också handgjorda belgiska chokladpraliner.

Vill du lära dig mer om EU och se hur de arbetar, gillar goda chokladpraliner och vill se en av världens mest omtalade städer så kan jag varmt rekommendera en resa till Bryssel!