måndag 16 november 2020

Nu är det beslutat om ny skola i Rörvik

Rörviks skola
EFTER EN DAG MED digitalt Klimatråd var det under måndagskvällen dags för fullmäktige. Den stora frågan var beslut om budget och denna gång med rekordstora investeringar på agendan.  Fullmäktige gick helt på den överenskommelse som gjorts mellan majoritetspartierna och det innebär att det nu är klart med byggnation av en helt ny F-9 skola i Rörvik. Ett bygge som kommer kosta över hundra miljoner och vad jag vet den största investering kommunen gjort någonsin! En landsbygdsatsning som heter duga och en makalös insats som kommer få stor positiv betydelse för hela södra delen av vår kommun

DAGENS BESLUT innebär också satsningar på våra äldre och att det blir fler socialsekreterare inom socialförvaltningens Individ och familjeomsorg. Inom fritidsområdet blir det mer medel till fritidsgårdar och sommarlovsverksamhet. 

VI SOM POLITIKER betonar också mycket kraftfullt i budgetöverenskommelsen att det är vår personal som är den främsta resursen i vår kommun. Det är i mötet med våra innevånare de dagligen levererar en verksamhet med hög kvalitet och stort engagemang. Vi vill att Sävsjö kommun, med den nya utvecklingsstrategin och dess styrmodell som grund, går vidare och fullt ut implementerar ett tillitsbaserat ledarskap. Denna måste få genomslag ut i hela Sävsjö kommuns organisation. Alla chefer och ledare i vår kommun måste fullt ut växla om till detta tillitsbaserade ledarskap. Om man inte gör det är vår tydliga uppmaning att man ska söka sig vidare till annat arbete utanför den kommunala organisationen.


Budgetöverenskommelse för år 2021

Sammanfattning

Undertecknade lämnar härmed förslag på driftbudget, taxor och investeringar för år 2021 – 2023. I förslaget ingår bibehållen skattesats med 21.92:-.

Driftbudgetförslaget utgår från intäkter på sammanlagt 751 miljoner kronor och innebär ett nettoresultat på ca 16 miljoner kronor. Det motsvarar ett resultat på 2,1% av kommunens skatteintäkter och generella bidrag.

Förslaget bygger på ett befolkningsantal de kommande åren på 11 700 invånare. Det innebär att kommunens befolkningsökning planar ut efter att ha ökat kontinuerligt med drygt 700 invånare sedan 2012.

Vi bedömer att kommunens beräknade intäkter kommer att gå ned 2022 och 2023. Det beror dels på att del av de extra satsningar som gjort i samband med covid-19 pandemin endast är för 2021 och på en svagare konjunkturutveckling dessa år.  Kommunen får ett utökat generellt statsbidrag på nästan 8 mkr år 2021 och 4 mkr år 2022 som i denna överenskommelse används till att göra satsningarna bl.a. på individ och familjeomsorg och mot kultur- och fritidsverksamhet för unga.

För att långsiktigt bibehålla ett resultat på 2 %, kopplat till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushåll-ning, kommer verksamheterna behöva effektiviseras. I dagsläget beräknas denna effektivisering till 0,5 % årligen under åren 2021 och 2022. För år 2023 behövs utöver detta en effektivisering på minst 1 %. Arbetet med att ta fram förslag på åtgärder kommer påbörjas redan under 2021.

En viktig del i att hushålla med våra resurser är att tillse att det finns tillräckliga medel för fastighetsunderhåll. I Budgetförslaget för 2021 är 16 miljoner avsatt för detta ändamål vilket är väl i nivå med be-dömt årligt behov.

Uppräkningen av kommunens taxor kommer att följa index. Det innebär en höjning med knappt 3 % i de flesta fall. Utdelningen från kommunala bolag beräknas att uppgå till 1 miljon kronor.

Investeringarna 2021 budgeteras till ca 70 miljoner kronor. Den enskilt största investeringen är att en nybyggnation av Rörviks skola påbörjas detta år. 


Omvärldsanalys

Kommunen och omvärlden 

2020 har varit ett unikt år. Sedan februari detta år har det svenska samhället i stor utsträckning påver-kats av en pandemi. Även om Sävsjö kommun fram till oktober månad varit förskonade från större utbrott, har verksamheten ändå påverkats. Besöksförbud på äldreboenden, rekommendationen att de som är äldre än 70 år ska hålla sig isolerade, distansundervisning på gymnasiet och inom den kommunala vuxenutbildningen, arbete på distans, inställda idrotts- och kulturevenemang är bara några av de effekter av covid-19 som kommunens invånare och den kommunala verksamheten har behövt hantera. Det är med stolthet vi konstaterar att både våra invånare och kommunens medarbetare har mött dessa utmaningar på ett föredömligt sätt.

Samtidigt finns de mer långtgående världsvida förändringarna kvar. Förändring av befolkningens sam-mansättning genom både migration och allt större grupper äldre, teknikutveckling och digitalisering, globaliseringen, klimatpåverkan, men också en ökad säkerhetspolitisk osäkerhet, är globala och regionala trender som påverkar oss i Sävsjö kommun. Det stora flyktingmottagandet som inleddes 2015 bidrog till en kraftigt ökad inflyttning i vår kommun av människor från andra länder. Integrationen av dessa nya invånare är en fortsatt viktig utmaning.


Bra fart i många av kommunens företag 

Under 2020 har den svenska konjunkturens utveckling präglats av osäkerhet på grund av covid-19. På lång sikt kan vi konstatera att vi förmodligen står inför en viss nedgång i den svenska ekonomin. Trots detta rapporterar de flesta av våra företag en fortsatt god ekonomisk utveckling under 2020. 

Det gäller framförallt husindustrin, men även företag inom andra branscher rapporterar en stabil orderingång. Det stora undantaget är hotell- och restaurangverksamheten och turistnäringen. Minskad konferensverksamhet och minskad turism från utlandet innebär att kommunens företag inom dessa verksam-heter har upplevt stora problem. 


Förändrat säkerhetsläge i Sverige 

Sävsjö kommun är inte någon isolerad del av vare sig Sverige eller världen. Det säkerhetspolitiska läget har de senaste åren försämrats något som bland annat kommer fram i den försvarspolitiska proposition som regeringen presenterat under hösten 2020. Från statsmakternas sida talas idag om en upprustning av det militära försvaret, men också en ökad betydelse för totalförsvaret som helhet. I detta har det civila försvaret en viktig roll och i uppbyggnaden av detta kommer landets kommuner spela en viktig roll. För Sävsjö kommun innebär det att resurser behöver avsättas för att vi ska kunna ta vårt ansvar inom detta område.


Implementering av ny utvecklingsstrategi

Under 2020 har kommunen antagit en reviderad utvecklingsstrategi. Den innebär ett ökat fokus på håll-barhet och en övergång till en mer horisontell styrmodell, med betoning på ett tillitsbaserat ledarskap i hela organisationen, både inom den politiska sfären, men också inom ramen för den kommunala verk-samheten. Under 2021 kommer fokus ligga på införandet och implementeringen av både utvecklingsstrategin och styrmodellen. Speciella fokusområden kommer vara barn och unga, tillväxt och jämställdhet.

För arbetet med förverkligande av utvecklingsstrategin och för att öka möjligheterna till aktivt arbete med jobbskapande åtgärder för framförallt nyanlända avsätts 2 miljoner extra under kommunstyrelsens ansvar. Dessa medel är också avsedda att kunna användas till åtgärder kopplat till eventuellt behov av kommande snabba åtgärder med anledning av pandemin.


Några axplock ur budgetöverenskommelsen


Förskola och skola

Barn- och utbildningsnämndens budget har kompenserats för ett förändrat antal barn- och elever i för-skola och skola. Dessutom fortsätter den offensiva satsningen på skollokaler. I januari 2021 tas den ny-byggda förskolan Ripan i drift. Där kommer initialt tre avdelningar bedriva verksamhet, men ambitionen är att under året ha alla fyra avdelningar i drift. Parallellt med detta kommer nybyggnationen av Rörviks skola påbörjas. Det innebär att kommunen satsar över 100 miljoner kronor på en ny F – 9 skola som under lång tid kommer bidra till en god undervisningsmiljö för elever i hela södra kommundelen. Bygg-nationen av förskolan Ripan och Rörviks skola kommer när de är färdiga att medföra att vi ger ett utökat driftsanslag till barn- och utbildningsnämndens budget på ungefärligen 8 miljoner kronor.


Socialtjänst

Vi gläds åt att med hjälp av nya statliga bidrag på över 5 miljoner kronor kunna göra en rejäl förstärkning med medel till omsorgen av våra äldre. Utmaningarna inom äldreområdet kommer under kommande år att vara stora och en omställning förväntas. Bedömningen är att allt större och mer komplexa insatser behövs i hemmet av både hemtjänst och hemsjukvård. För att klara det kan omfördelningar av resurser behövas på sikt. Det blir också allt mer viktigt att ge den uppskattade dagverksamheten och öppna verksamheten för äldre, väl fungerande stöd och resurser.

Vid sidan om detta gör kommunen en egen satsning på området individ- och familjeomsorg. Socialnämndens budget förstärks ytterligare med knappt fem miljoner kronor för anställning av socialsekreterare och annan personal som arbetar inom detta område. En satsning som ses nödvändig framförallt för att ge stöd till många familjer, såväl som barn och unga, som har det tufft i vår kommun.


Näringsliv

Kommunens satsning på näringslivet har fått en samlingsplats i Tillväxthuset. Under 2021 fortsätter detta arbete. Det pågår just nu samtal med Sävsjö Näringsliv om hur arbetet ska kunna effektiviseras ytterli-gare inom ramen för det gemensamt ägda näringslivsbolaget. Genom köpet av Sävsjö stadshotell plane-rar också kommunen för ännu bättre lokaler vad gäller arbetet med nyföretagande och mötet med kommunens befintliga företagande. 


Landsbygd

Kommunen fortsätter sina satsningar på en levande landsbygd. Bredbandssatsningar, byapeng och skötsel av enskilda vägar finns kvar. En förstärkning av ersättningen till ny gårdsbelysning på landsbygden genomförs. Dessutom bör satsningen på Rörviks skola ses som en landsbygdsatsning riktad mot hela den södra kommundelen. Den största satsningen inom vägnätet beräknas bli den gång- och cykelväg i Rörvik utmed sjön Allgunnen som nu beräknas till ungefär 12 miljoner.


Kultur och fritid

Inom kultur och fritidssektorn görs satsningar kopplade till det allaktivitetscenter som kommer skapas vid Sävsjö Skyttecenter. Det kommer att avsättas medel för sommarlovsaktiviteter. Utöver detta ges medel till utbyte av armatur vid kommunens elljusspår, något som ska bidra till bättre belysning, men också vara mer energisnål. Medel avsätts också till underhåll av Familjebadet. 


Räddningstjänst och myndighetsnämnd

Kopplat till räddningstjänsten genomför kommunen idag ett arbete inom beredskap och säkerhetsområdet. Under 2021 kommer också en upphandling av nya lokaler till räddningstjänsten i Stockaryd att genomföras. Planen är att kommunen under våren 2022 ska kunna flytta in i dessa.

Inom myndighetsnämnden ges utrymme för att digitalisera förvaltningens arkiv.


Tillit, satsning på unga, äldre och framtidstro 

Vi som politisk leding vill med den här budgetöverenskommelsen markera att det under kommande år ska ske en särskild prioritering av barn och unga. Vi gör det för att skapa bra förutsättningar till utbildning, en trygg uppväxt och en meningsfull fritid. Satsningar som sker med ökade resurser inom driftsbudget såväl som med investeringar, exempelvis med nybyggnationen av en F-9 skola i Rörvik. Vi gör också satsningar på äldreomsorg och de som på olika sätt behöver stöd av socialtjänst. Ett annat prioriterat område är den långsiktiga planeringen av kommunens mark och infrastruktur och för detta kommer arbetet med ny översiktsplan ta ny fart. Vi ser ett tilltagande behov av att under kommande år till-skapa fler tomter för både bostäder och företagande.

Den främsta resursen i vår kommun är den personal som i mötet med våra innevånare dagligen levererar en verksamhet med hög kvalitet och stort engagemang. Vi förutsätter därför att Sävsjö kommun med den nya utvecklingsstrategin och dess styrmodell som grund nu går vidare och fullt ut implementerar ett tillitsbaserat ledarskap som får genomslag ut i hela Sävsjö kommuns organisation.  Utmaningarna kom-mer framöver vara stora men Sävsjö kommun har efter många år av stark utveckling och goda ekonomiska resultat mycket goda förutsättningar. 

Vi upplever just nu en tid av stor osäkerhet och en oroande ökad smittspridning som kommer påverka vårt arbete under ett tag framöver. Men vi kommer genom gott samarbete också klara av denna an-strängning. Inriktningen är att med vår entreprenörsanda och alla våra kompetenta medarbetare fort-sätta att tillsammans utveckla vår kommun.

Sävsjö den 3 november 2020

Stefan Gustafsson
Kristdemokraterna

Lena Persson
Socialdemokraterna

Christer Sandström
Centern