söndag 15 januari 2017

Prioritering av miljö och hållbarhet livsviktigt

Ser på TV:n att temperaturen i Vättern stiger med en takt av 3 grader per hundra år. Mätningarna visar att förra året blev ett av de allra varmaste åren för Vättern sedan mätningarna började i mitten av 50-talet. Organismer, och det för södra Sverige unika fiskebeståndet, tar stryk och kommer så småningom försvinna.  Med det allt varmare vattnet blir också vattenkvalitén allt sämre, för att bli drickbart måste prepareringen med kemikalier öka. För några veckor sedan rapporterade SMHI att Sverige hade den varmaste nyårsafton på 150 år.

Vänner, detta två närliggande exempel som visar att vår kära jord har feber. Vi behöver alla hjälpa till för att bromsa, eller helst vända den negativa utvecklingen. Det är därför helt rätt prioritering, att vi i vår kommun beslutat att från detta år öka vårt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor. Känns så bra att det nu kommer hända ännu mer positiva saker inom detta område!

Denna vecka börjar vår nya miljö- och hållbarhetsstrateg, Veronika Johansson sin tjänst och hon ska jobba med både kommunens så väl som små företagens energiförbrukning och miljöfrågor. På onsdag har vi i Sävsjö kommun tillsammans med Naturskyddsföreningen och Medborgarskolan ordnat en föreläsning i Kulturhuset av Stefan Edman. Har du möjlighet så häng på, prioritering av miljö och hållbarhet är livsviktigt! Mer information finns på denna länk: www.savsjo.se/forelasning-hallbar-utveckling.html