måndag 17 juni 2024

Fullmäktige beslutade om budget vid sommaravslutning

I ett beslut valde moderater och sverigedemokrater att inte
delta i beslutet genom att lämna sina platser. Detta
 eftersom deras budgetförslag inte fick gehör
SISTA FULLMÄKTIGE innan sommaruppehållet är avklarat och numera är detta junimöte också det tillfälle då kommunfullmäktige tar beslut om kommunens budget för kommande år. Förra året var det total enighet om budgeten. Det var ganska enigt i år också men fanns en del skillnader inom några områden. Jag tycker det är bra att det fullmäktige syns att det finns alternativ, olika synsätt och blir debatt. Det visar att det finns en levande demokrati i vår kommun och att det gör skillnad med vem man röstar på i kommunvalet.

BUDGETÖVERENSKOMMELSEN mellan KD, C och S röstades igenom med god majoritet. En bra överenskommelse som innebär att man både satsar och bromsar. Det är en ansvarsfull men framåtsyftande budget där kommunen bygger för framtiden. Jag tycker de fem viktigaste satsningarna i budgetbeslutet är:

1) En anslutningsbuss till tåget för boende i Rörvik med omnejd. På så sätt underlättas pendlande till arbete eller studier i exempelvis Sävsjö, Växjö eller Jönköping.   

2)  Det görs en satsning på hela 3 miljoner kronor på personalbefrämjande åtgärder med bland annat dubblerat friskvårdsbidrag och förebyggande hälsoarbete genom företagshälsovården.

3)  För kommunens medarbetare dras igång ett utbildningspaket för ge kunskap om strukturerat förbättringsarbete

4)  Satsningar görs för äldre och deras hälsa och det har avsatts 14 miljoner extra på äldreomsorg och förebyggande hälsoinsatser. 

5)  Förstärkningar görs på totalt 4 miljoner kronor för barn och unga som behöver extra stöd i skolan.

PÅ FULLMÄKTIGE fanns utöver budget också några val, motioner, medborgarförslag. det fanns också förslag avseende satsning på uppsamlingssystem inom Kretslopp sydost. En fråga om Kretslopp sydost hade lämnats in av Thinh Tran (V) och på den svarade Göran Häll (S). Denna gång var vår nya kommundirektör Pierre Klasson med och gjorde debut som vår sekreterare. Jan Holmqvist fanns också med och han gav information om budgetförslaget. 

SAMMANTAGET BLEV DET ett bra och trevlig fullmäktigemöte som du kan se i efterhand i sin helhet eller i delar på följande länk:
https://savsjoplay.screen9.tv/media/SKqrUCrCBOfuhR87aVyCXw/kommunfullmaktige-17-juni