söndag 31 mars 2019

Vi behöver gå från ord till mer handling för klimatet

EFTER ATT VARIT PÅ RESA var det skönt att få en sovmorgon. Söndagen i övrigt har varit en familjedag då vi fått tid att umgås och äta gott.

DENNA HELG har klimatfrågorna varit lite särkilt i fokus eftersom det över hela världen ordnats Earth Hour. Vi släckte förstås ner lampor och apparater hemma hos oss och tog en timma för eftertanke. Jag tycker att det egentligen borde det vara earth hour varje timme året runt. Miljöfrågorna är vår allvarligaste utmaning och vi behöver ägna oss regelbundet åt att fundera över denna viktiga fråga. Klimatförändringarna är här och nu och vi behöver gå från ord till än mer handling.

INFÖR ÅRETS EARTH HOUR har Sävsjöappen intervjuat politiker från de olika partierna. Jag tycker vi fick bra frågor och dessa gav oss anledning att också tänka till lite extra. På följande länk kan du läsa mina svar:

Vad sätter du allra överst för att Sävsjö kommun ska bli ”Sveriges grönaste kommun”?

- Sävsjö kommun behöver göra fler investeringar och satsningar för att vara grönast. Men det allra viktigaste är att jobba för en attitydförbättring. Det är när vi som bor i Sävsjö kommun tillsammans blir mer miljösmarta och i vår vardag tänker på vårt klimatavtryck som vi gör störst insats för att bli grönast.


Vad gör du själv för att minska din klimat- och miljöpåverkan i vardagen?

- Jag kör en bil som är högt miljöklassad (Euro6) och köper så långt det går svenska livsmedel och framförallt svenskt kött. Hemma försöker vi laga och reparera våra grejor så långt det går hellre än att slänga och köpa nytt. Vi är förstås också noga med att källsortera vårt avfall.


Vilka är dina två bästa tips på gröna val som du vill ge kommuninvånarna?

- Jag tycker man ska köpa svenska och gärna närodlade livsmedel. Det är också bra om många åker ofta med våra bussar och tåg.