söndag 24 mars 2019

Stadig värdegrund

Vår familjebibel och min värdegrund
TOBIAS GREEN PASTOR i Förebergs missionsförsamling var den som stod för dagens predikan i min hemförsamling.  Bibeln var predikans tema och Tobias talade om hur hela bibeln, både gamla och nya testamentet, hänger ihop som en helhet. Han uppmanade oss att läsa bibeln och söka den visdom och vägledning för livet som finns att hitta i denna heliga skrift. Bibeln är en intressant historiebok men den är också idag en viktig värdegrund för oss alla.

PREDIKAN VAR RÄTT I TIDEN för i veckan läste jag att hela 40 procent av befolkningen vill bygga samhället på kristna värderingar. Det är en fördubbling på bara fyra år. Statsvetaren Magnus Hagevi kopplar utvecklingen till en ökad invandring och som en motreaktion till att vi får allt fler som praktiserar andra religioner i vårt land. Stödet för kristna värderingar har inte varit så starkt sedan mitten av 1980-talet. Magnus Hagevi noterar att under många år har det varit Kristdemokraterna som ensamma öppet stått upp för den kristna värdegrunden. Nu verkar begreppet göra comeback på bredare front.

JAG TROR ATT kristdemokraternas tydliga kristna värdegrund är en del i den otroliga uppgång i opinionen som vi har just nu. Med en bra, tydlig och kommunikativ ledare i Ebba Busch Thor och med en bas i en fast, sund värdegrund så lockas väljare till Kristdemokraterna. Med trygghet i de egna värderingarna blir det också lättare att hitta rätt kompassriktning för framtiden.
    Denna vecka har många hånat kd för beslutet att i sakpolitiska frågor samtala med alla partier, allt från Vänstern till Sverigedemokraterna. Utifrån en kristen värdegrund är det intressant att Jesus själv betraktade alla som lika värda. Jesus själv var syndare och publikaners vän, han samtalade med de som inga andra ville komma i närheten av. Om man precis som han är trygg i sina värderingar kan man samtala med vem som helst!

DET HANDLAR OM DEMOKRATI, om att betrakta alla som lika värda. I vår kommun samtalar vi med alla partiers representanter och kan ta intryck av bra idéer och förslag oaktat varifrån de kommer. Jag tror att våra invånare förväntar sig att vi respekterar alla röster och i alla lägen har som utgångspunkt det som är Sävsjö kommuns bästa!