onsdag 18 april 2018

P4 Jönköping, Maud Olofsson och PO Tidholm

Jag intervjuas av Malte Nordlöf
P4 PROFILERNA Sanna, Malte, Emma och David var under eftermiddagen i solskenet utanför Melins Konditori för att prata med medborgare så väl som politiker. Förstås lyftes det fram mycket av allt det positiva vi har i vår kommun. Men det blev också samtal om en del tuffa utmaningar som exempelvis att vi har en låg skattekraft och att det just nu är brist på personal på många arbetsplatser. Jag tycker det är mycket bra att P4 Jönköping åker runt i länets kommuner för att göra reportage, intervjuer och ordna debatter!

Maud Olofsson i Kulturhuset, Sävsjö
MAUD OLOFSSON VAR under onsdagskvällen i Kulturhuset och medverkade i en temakväll om värdskap. Målgruppen var speciellt de som jobbar inom besöksnäringen.
    Maud Olofsson jobbar som ordförande i Visita som är branschorganisation och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Maud visade att denna näringsgren numera är Sveriges största bransch med ungefär 1,2 miljarder besökare om året. Det är en bransch som ständigt ökar i både betydelse och omfattning.
    Maud talade om besöksnäringen som en motor i integrationsarbete och en viktig bransch där många unga får sitt första arbete men där det också finns stora karriärmöjligheter. Utmaningarna att jobba med framöver är digitalisering, utbildning och att erbjuda mer lokal mat med hög kvalitet. En av de viktigaste och mest ökande besöksgruppen är de över sextio år så kallade "60 plussare". Maud uppmanade oss att uppmuntra entreprenörer inom besöksnäringen och se till att dessa företag får bra förutsättningar.
En del av panelen som debatterade landsbygd

ROLIGT ATT DET ÄR SÅ mycket som händer i vår kommun!  Under tisdagskvällen var det en intressant föreläsning i Kulturhuset  med PO Tidholm. Genom att visa statistik och göra en historisk återblick så visade han hur den "Urbana normen" gjort att de stora städerna blir större och landsbygden utarmas. PO gav en dyster bild  över ett land som faller itu mer och mer.
    Efter föreläsningen blev det en paneldebatt där jag tillsammans med en rad andra politiker och tjänstemän fick samtala om hur vi vill att landsbygden ska kunna utvecklas. För min del lyfte jag fram vikten av kommunikationer, bostäder och mötesplatser. Inledande föreläsning var tungsint men debatt och avslutande sammanfattning av PO Tidholm var betydligt mer hoppfull!