fredag 22 mars 2019

Roller och kommunikation med annorlunda upplägg

Ett av de annorlunda inslagen var
att vi fick göra pausgympa för att
hålla oss alerta
ANDRA TRANÅSDAGEN, av nätverksträffen för oss som har uppdrag som kommunstyrelsens ordförande, blev också intressant. Vi började med en föreläsning om en avhandling som belyser dilemman och förutsättningar för samarbetet mellan kommunchef och kommunstyrelseordförande. Vi konstaterade att det är viktigt med förtroende och tillit men också med en tydlig rollfördelning.

HANTERING AV MEDIA OCH KOMMUNIKATION, med utgångspunkt från Värnamo kommuns hantering av gängkrig och skjutningar, var en del av vårt program. Framgångsfaktorer var en nära lokal utredningssamverkan med polisen enligt LUS-modell. Tidigt bestämdes ett antal punkter som var gemensamma och som förankrades bland politiker så väl som i tjänstemannaorganisationen. Det bestämdes också vilka som skulle uttala sig.
    En erfarenhet är att det är viktigt för oss som politiker att inte låta oss intervjuas på brottsplatser och att hålla oss till ett överenskommet budskap, men samtidigt att vara öppna och tydliga. Det är också nödvändigt med en nära kommunikation med polisen och uppmuntra och tala väl om polisen för att ge dem bra förutsättningar att utföra sitt jobb på bästa sätt. Rätt hanterat känner medborgarna att kommun och polis har läget under kontroll och blir trygga.

DET HAR VARIT BRA KSO-dagar i Tranås och roligt denna gång med lite annorlunda inslag i sättet att jobba med grupparbeten.