fredag 20 september 2024

Fint avsked av Ann Lidvall

UNDER FREDAGEN var det en fin begravningsgudstjänst för Ann Lidvall i Stockaryds kyrka. Med gitarrackompanjemang och tvärflöjt sjöng och spelade Sofia Wernbo och Fredrik "Fredda" Andersson innerligt och finstämt, Thomas Stenströms Ser du månen där du är ikväll och Leonard Cohens Hallelujah. Pär Sjöstrand höll i begravningsakten med känsla och värdighet. 

ANN LIDVALL var för många en vän som visade stor omtanke och omsorg. Hon var en omtyckt person både privat och i arbetet. Tyvärr blev hennes liv allt för kort och hon dog endast drygt 63 år gammal.

DET VAR ETT SORGLIGT AVSKED idag men de många fina minnena kommer finnas kvar. Annette och jag tänker idag lite extra på Leif, Adam och Ida med familj och ber att de ska känna tröst och styrka!

torsdag 19 september 2024

Njutbara dagar och intervjuer för nytt regionråd

På Vallsjön fångades en fin gädda som
blir till lunch någon av de
närmaste dagarna
BÅDE I HELGEN och på måndagens förmiddag har det blivit några rundor med båten, först Vallsjön och sedan Allgunnen. Det är för årstiden ett helt underbart väder och det gäller att njuta av några av de kanske sista dagarna av sol och värme.

VI SOM JOBBAR i nomineringskommittén för nytt Regionråd har träffats i eftermiddag och kväll. Denna gång har vi varit i Regionens hus på Rosenlund i Jönköping för intervjuer. Redan nu i början av rekryteringsprocessen känns det hoppfullt.  Vi har flera riktigt bra kandidater för denna viktiga kristdemokratiska förtroendepost inom Region Jönköpings län.

VID VRIGSTAD pågår asfalteringsarbeten så ska du åka riksväg 30 denna sträcka får du vara beredd på att det tar extra tid.

onsdag 18 september 2024

Bra Liv nära gav rekordsnabb läkarkontakt

FÄSTINGAR ÄLSKAR mig och varje säsong får jag ett relativt stort antal fästingbett. De senaste var för så där 10-14 dagar sedan. Det har sedan dess varit ett rött märke och nu har det börjat växa till en rodnad över ett större område. 

STRAX INNAN ELVA tittade jag lite närmare på rodnaden och insåg att det nu är dags att en läkare tittar på detta. Jag gick in i den app från Bra Liv som jag laddat ner i min telefon och valde att pröva att försöka få en digital läkarkontakt. Första möjliga kontakt var 11.20 och jag tog denna tid. Jag skickade en mobilbild på rodnaden och exakt när tiden var inne fick jag en uppkoppling med Sävsjöläkaren Maria Bernardino Collado. Vi fick ett mycket bra samtal med ett vänligt och korrekt bemötande!

ANTIBIOTIKA skrevs ut men med rådet att om jag vill kan jag avvakta två dygn med att börja behandlingen. Det jag skulle göra nu var att rita med en penna runt rodnaden för att kunna se om den växer. Gör den inte det kanske jag inte behöver börja med antibiotikan. Om jag behöver fler råd gick det bra att skriva direkt till Maria eller ta ett nytt samtal.

VILKEN FANTASTISK personlig, snabb och kompetent service. Från nu kommer i alla fall jag att så långt möjligt nyttja möjligheten till digital kontakt med Bra Liv nära!

tisdag 17 september 2024

Mer industrimark, sotingstaxa och många initiativ på fullmäktige

Det streckade området är ny industrimark
NÄR KOMMUNFULLMÄKTIGE startade upp höstens verksamhet var det politisk enighet om alla ärenden på agendan.

CARL-JOHAN Gustafsson är 2:e vice ordförande och i inledningen slog ett slag för yttrandefrihet och vikten av god ton i sociala medier. Det avhandlades ett valärende, partistöd och några frågor kopplade till Kretslopp sydost.

ETT AV DE FÖR FRAMTIDEN mer viktiga besluten var antagande av en ny detaljplan i Vrigstad. Planen har sitt ursprung i byggnationen av lokaler till gymnasieutbildning för motocross och Enduro. Nu har det i området runtomkring crossbanan och gymnasielokalerna beslutats om industrimark och det är bra. Vi behöver mer industrimark i Vrigstad och här är ett fint läge för etableringar. Det är nära till riksväg 30 men också till Stockarydsterminalen.

KOMMUNEN ANSVARAR enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor för rengöring/sotning och brandskyddskontroll i kommunen. I vår kommun är verksamheten utlagd på entreprenad och från oktober är det företaget Sävsjösotaren. Kommunfullmäktige fastställde vid sitt sammanträde de taxor som får tas ut för verksamheten.

DET VAR NOG REKORDMÅNGA initiativ på fullmäktige denna gång. Två medborgarförslag hade kommit in från privatpersoner i Vrigstad. Det första handlade om ett övergångsställe vid en förskola och det andra om en upprustning av Slättsjöbadet. Moderaterna lämnade in motioner om Policy för investeringsprocessen i kommunens budgetarbete, Uppdatering av lokala ordningsföreskrifter, Uppdatering av reglemente för trafiknämnd och Uppdatering av regler för Alternativa driftsformer. Vänstern hade en motion om Återbruk av avfall och en fråga till Fredrik Håkansson som, i egenskap av Barn- och utbildningsnämndens ordförande, ska svara på hur man ska använda de så kallade "Gula bänkarna" i skolan.

DET GÅR UTMÄRKT ATT SE kommunfullmäktige i efterhand på följande länk:

måndag 16 september 2024

Glada miner när badplatsen i Mo invigdes

En hel del hade samlats för att inviga den nya badplatsen i Mo
DET VAR IDEL GLADA MINER när det var invigning av den nya badplatsen i Mo. Det var dessutom solsken, blå himmel och en härlig grilldoft som spred sig över området. Hustrun och jag var där och kunde gratulera de engagerade byborna till en ny fin badplats och visa vår uppskattning till allt ideellt arbete som lagts ner för att skapa denna nya mötesplats.

FÖR MIG BETYDER badet i Mo lite extra och det finns många minnen härifrån. I denna sjö lärde jag mig simma, Vi bodde i Nya Hjälmseryd och brossan och jag åkte med simskolefröken, Margareta Unelind, ner till Mo.
Markägaren Mikael Andersson  ordnade med grill och är här
med en av byborna som var med på invigningen

SOM EN DEL i kommunens arbete med orts- och byautveckling har vi för några år sedan avsatt medel för en upprustning av badplatsen i Mo. Det behövdes nya bryggor, bås för ombyte med mera. När arbetet skulle dras igång meddelade markägarna att de vill ha betalt för att badplatsen skulle få vara kvar och de begärde också bort mot 100 tusen kronor i retroaktiv ersättning för alla år som denna badplats funnits här. Markägarna som är bosatta i en annan större ort i västsverige, var oresonliga. Min känsla är att man vill passa på och utnyttja kommunen för att stoppa pengar i egen ficka. Denna situation gjorde att byalaget i samråd med kommunen beslutade att flytta badplatsen till annan plats där markägaren Mikael Andersson mer än gärna upplät mark för en ny badplats.

VID INVIGNINGEN kunde vi se att man gjort ett fint arbete och det har nu skapats ett trevligt område för att mötas och att bada. Så en tråkig konflikt med en markägare blev till ett positivt lyft för Mobadet. 

ETT STORT TACK till markägaren Mikael Andersson och alla engagerade bybor för att ni skapat denna fina badplats!

söndag 15 september 2024

Fin sång och berörande berättelse om psykisk ohälsa

Pianisten Ida Thulin med  Linda och Mikael Järlestrand
MIKAEL JÄRLESTRAND är en av Sveriges mest välkända och uppskattade kristna sångare. Under söndagskvällen besökte han tillsammans med pianisten Ida Thulin och hustrun Linda oss i Frikyrkan i Stockaryd. Det blev en fin kväll där vi bjöds på en rad andliga sånger med Mikaels vackra barytonröst och en del sånger i finstämda duetter tillsammans med Linda. 

LINDA DELADE också modigt med sig av sin egen berörande livsberättelse om psykisk ohälsa och hur det är att leva med bipolär sjukdom.  Hon visade på en tuff brottningskamp för att klara livet men samtidigt på styrkan i att kunna luta sig mot sin kristna övertygelse och vilja att leva ett liv i tron på Jesus.

LINDA JÄRLESTRAND har tillsammans med Birger Thureson beskrivit sin resa med psykisk ohälsa i boken Rosa moln & svarta skuggor. En bok som gick att köpa när de var hos oss i Stockaryd men som också går att köpa från Sjöbergs förlag på följande länk:

Tack Anders Wisth för bra ledning och för ordnat arrangemang. Tack Linda och Mikael Järlestrand med pianisten Ida Thulin för en minnesvärd kväll i Stockaryd!

lördag 14 september 2024

Lyckat till med premiären av Bioshowen

Vi fick gott fika på teaterlogen i Femtinge
NÄR FEMTINGE TEATER hade generalrepetition av sin nya föreställning Bioshowen var vi inbjudna att vara med. Vi bjöds på en härlig show med sång, musik, humor, imitationer och verklig film- och biohistoria. Detta i en trevlig blandning som blivit lite av Femtinge teaters uppskattade signum!

REDAN UNDER söndagen drar turnén igång i Lidköping. Den fortsätter sedan under hösten runt om på biografer i Västra Götaland och Halland. Får du möjlighet att gå och se Bioshowen så rekommenderar vi att du gör ett besök!

ETT STORT TACK till Linda och  Hans-Åke för att vi fick en inbjudan att vara med på den lyckade generalrepetitionen. Tack för gott fika och trevlig gemenskap runt kaffeborden.
Annette och jag önskar er lycka till på premiären och är övertygade om att Bioshowen kommer bli en succé!

fredag 13 september 2024

Liv i surdeg och mötesplats på Södergården

NUMERA ÄR DET rätt ofta min uppgift att på fredagsmorgonen mata surdegen. Detta som en förberedelse för att Annette sedan till helgen ska kunna baka sina goda frallor och bröd.

JAG TAR LITE  gammal surdeg i kylskåpet och matar den med en rejäl dos fint rågmjöl och sedan ljummet vatten så det blir ungefär som en våffelsmet. Jag ställer sedan burkarna med den nymatade surdegen där det är lite varmt. Om allt fungerar som det ska blir det efterhand en ökande aktivitet i burkarna. Det börjar bubbla och pyser av liv och på några timmar växer det fram en färdig surdeg att använda för bakning.

DET ÄR FASCINERANDE  att kunna baka på ett sätt som gjorts i tusentals år. Ett exempel är att surdegsbakning omnämns i bibeln. Där används surdeg som bild för flera olika saker. Jesus liknar självaste Guds rike vid just en surdeg.

DAGENS LUNCH blev på Södergårdens matsal. Där serveras dagligen en god husmanskost. Lunchen blir också en mötesplats där människor från bygden kan träffas för att samtala med varandra. För min del fick jag idag ett trevligt samtal med två tidigare arbetskamrater.  Rolf Hägerstam jobbade många år inom Sävsjö energi och vi hade ett bra samtal under lunchen. Det var riktigt roligt att innan dess få en pratstund med Linnea Hjertonsson som var en uppskattad arbetskamrat under tiden på Lövängen. 

torsdag 12 september 2024

Bemötande av påstående i insändare om Ljungaskolan

En insändare i torsdagens tidning
I DAGBLADET skriver idag signaturen "Invånare som värnar om Sävsjö" en insändare där det föreslås att igen öppna upp Ljungaskolan. Det påstås i denna "Att dåvarande ordförande i kommunstyrelsen och numera ordförande i fullmäktige senare erkände att det var ett dåligt och felaktigt beslut förändrar inget i dag."  

JAG VET INTE VAR skribenten har fått denna uppgift ifrån men jag har mig veterligen aldrig sagt så. Jag har kollat igenom allt jag kunnat hitta som jag sagt och skrivit om Ljungaskolan och det ger en helt annan bild.

LJUNGASKOLAN blev en fråga som olyckligtvis hamnade i långbänk och vi politiker var länge för fega att ta det nödvändiga beslutet att stänga skolan. Tyvärr skapade det osäkerhet för både elever och lärare. Vi kunde förstås valt att låta Ljungaskolan finnas kvar men då hade det krävt en enorm investering. Utifrån de krav som finns tror jag enda lösningen hade varit att riva skolan och bygga nytt. Skolmiljön var mysig men fyllde inga som helst krav när det gäller bland annat lärosalar, arbetsmiljö eller anpassning för funktionshindrade. Vi har också konstaterat att en så liten skola som Ljungaskolan inte är bra ur pedagogisk synvinkel och mer svårrekryterad ur personalsynpunkt.

MED BLICK framåt är min bedömning att vi de närmsta åren måste vara mycket försiktiga med utökning av lokaler för skola och förskolor. Vi är inne i en tid då barnafödandet minskar och det riskerar att bli kostsamt om kostymen är för stor.  Ljungaskolan ska ur mitt perspektiv inte bli någon grundskola igen. Fastigheten är vacker och det skulle vara trevligt om den kunde få en annan bra användning. Något som vi som kommun borde arbeta mer. Det skulle också vara tacksamt om våra invånare kommer med förslag på användningsområden!

onsdag 11 september 2024

Saliga Emma utgångspunkt för berättelse på Trivselträffen

Vi sjöng tillsammans lite Countryinspirerat med
sången Hallo Mary Lou
SOM DAGENS gäst på Trivselträffen i Rörviks Frikyrka utgick jag från mina rötter i Hjälmseryd och Föreberg. Jag berättade om Saliga Emma och om hur hon anlitade min farfar för att bygga Filadelfiakapellet i Hjälmseryd. En del handlade om tiden när mamma och pappa var vaktmästare och vi som familj bodde i lägenheten som fanns på kapellets övervåning. Det var många intryck jag fick under min uppväxt! 

JAG BERÄTTADE om söndagsskolan i Förebergs missionshus och hur vi sjöng "Söndagsskolsången" Medan allting ler och blommar under ledning av Ragnar "på Smällen" Andersson. Jag berättade om blåsorkestern och spelade en trudelutt på min pappas eufonium. Min berättelse landade i Countrybandet Ulster och några märkliga men också mäktiga händelser där jag upplevt Guds omsorg i tider när det varit tufft. 

DET BJÖDS PÅ GOTT KAFFE och blev många trevliga samtal med människor från bygden. Många ville höra mer och jag fick en inbjudan att komma tillbaka efter nyår för att dela med mig av en del två av min berättelse. Jag är mycket tacksam för att så många kom och för den fina responsen och kommer gärna tillbaka igen!

tisdag 10 september 2024

Hedersamt uppdrag att vara med i nominering av Regionråd

EFTER MÅNGA ÅR som kristdemokraternas regionråd meddelade Mia Frisk nyligen att hon i god tid innan valet vill lämna vidare stafettpinnen till någon annan att vara partiets högste företrädare i Region Jönköpings län.

JAG HAR AV Partidistriktsstyrelsen fått det hedersamma och viktiga uppdraget att ingå i den valberedning som ska ta fram ett nytt förslag. Till vår hjälp har alla  medlemmar och partiavdelningar har uppmanats att lämna in förslag på nytt regionråd och gärna motivera sina förslag. Har du också något klokt medskick till vårt arbete som nomineringskommitté eller kanske förslag på lämpligt namn så hör gärna av dig! Sista datum för att nominera är den 22 september.

måndag 9 september 2024

Trivselträff och fullmäktige

NÄR DET PÅ ONSDAG är Trivselträff i Rörviks är jag inbjudan som gäst och talare. Har du tid och möjlighet så kom gärna med på denna offentliga sammankomst som är onsdag 11/09 klockan 14:00 i Frikyrkan. Jag kommer berätta om några speciella händelser i olika delar av livet, sådant jag aldrig berättat om tidigare. Det blir också gott om tid för gemenskap och fika.

EN KORREKT ANNONS med information inför fullmäktige på måndag finns nu på Sävsjöappen. Du hittar annonsen på följande länk: https://savsjo.appen.se/annons/400223

NÄR DET GÄLLER rättelsen i Småland Dagblad har vi fått information om att det inte var möjlig att få med den på tisdag. Det var därför det ordnades en annons i Sävsjöappen. En rättelse i Smålands Dagblad/Vetlandaposten kommer på torsdag. Kallelse och alla handlingar finns nu på kommunens webbplats och du hittar alla underlag på följande länk: 
https://savsjo.se/download/18.2fd11930191ca3860ed2046/1725885010907/Kallelse%20och%20handlingar%202024-09-16.pdf

söndag 8 september 2024

Njutbar helg med Paella, gudstjänst och båttur

DEN HÄR HELGEN har känts som härlig högsommar!

VI BLEV bjudna på härlig Paella hos goda vänner och passade på att också ta ett dopp i Ekeby.
   Vi är en grupp som har ansvarsveckor i vår kyrka och jag har haft ansvar för ljudmixning och Annette bakat och hjälpt till med kyrkfikat. Gudstjänsten hade Franz som predikant och Roger och Camilla stod för sång och musik. Flera delade erfarenheter och tänkvärda tankar i gudstjänst som berörde många av oss på ett speciellt sätt. Efteråt var vi ett gäng som åkte till Rörvik och käkade en god lunch på Lieblingsplatz.

DET BLEV EN tur med båten. denna gång höll vi till i Pellikroken och Lundholmssjön. Det var njutbart ända fram till solnedgången då mygg och knott blev påfrestande.

JAG HAR också fått tid att fundera en hel del inför onsdagen då jag medverkar som dagens gäst i en "Trivselträff" i Rörvik. Jag har nu en plan som ska utvecklas under de närmsta dagarna.
Det blev en riktig bra helg som har gett energi för veckan som kommer!

lördag 7 september 2024

Fullmäktige är på måndag 16 september och inget annat

NÄR FULLMÄKTIGE har sina sammanträden är det noga att formalia blir rätt. En del är att både allmänheten och de förtroendevalda i god tid ska få del av dag och tid för mötet. En annan att man ska kunna ta del av ärendelista och handlingar. Detta ska ske minst en vecka innan kommunfullmäktige sammanträder. 

TYVÄRR FUNGERAR de här rutinerna just nu inte så bra som vi önskar. Inför fullmäktige måndagen den 16 september var det under lördagen en felaktig annons i tidningen där både tiden för sammanträdet och ärenden som beskrivits inte var rätt. Under dagen har det vållat en del oro i lägret och det har kommit frågor om vad som gäller. Vi i fullmäktiges presidium har därför skickat mejl till alla fullmäktigeledamöter med information. Vi ber om ursäkt för detta strul och lovar att en korrekt tidningsannons ska komma på tisdag och den kommer se ut ungefär som här intill. Handlingar ska komma ut på kommunens anslagstavla och till alla ledamöter under måndagen.

fredag 6 september 2024

Oväntat möte och trevligt med Hillesprinten

HILLESPRINTEN ÄR ETT orienteringsarrangemang i Hillerstorp som genomförts för tredje året i rad. Tanken är bland annat att presentera orientering och locka fler till sporten. Det fanns olika svårighetsgrader och längder på banorna. Det var även ett speciell bana för de allra minsta med roliga inslag vid varje kontroll. Annette och jag var med för att ta hand om barnbarn men också för att delta i en av sträckorna. Ett välordnat arrangemang som lockade många deltagare och som denna gång genomfördes i strålande solsken och varmt sensommarväder.
I SAMBAND med förberedelser, innan  det började, träffade jag nere i hamnområdet en man som heter Sten Davidsson. Det visade sig att Sten väl kände till flera personer som jag också är var bekant med. Personer som nu alla är borta sedan länge som Arne Hagström och Paul Danielsson. Allra roligast var att han också var vän med min pappa Laile. Pappa dog 1990 och att få träffa någon som var vän och talar varmt om honom kändes gott inombords.

onsdag 4 september 2024

Swedbank i Sävsjö bör öppna precis som i Vetlanda

SWEDBANK HAR personal på plats i Sävsjö men har numera inga öppettider för spontanbesök eller mindre ärenden. När banken stängde för spontana kunder fick vi i Sävsjö kommun samtidigt löftet att alla ärenden fortsatt kunde hanteras men man fick boka tid först. Jag frågade specifikt om det exempelvis gick att få hjälp med något så enkelt som batteribyte i bankdosan, något som skulle gå att ordna utan problem.

NU ÄR JAG PRECIS där och batteriet i bankdosan måste bytas. Jag har försökt få en tid i Sävsjö för det men inte lyckats.  Efter en lång telefonprocedur med inknappning av val av än det ena och än det andra så kommer jag fram till att välja "Annat ärende" och då blir jag helt sonika nedkopplad varje gång och det utan motivering. Oerhört dåligt tycker jag och dessutom ett löftesbrott mot kommunen att inte sköta denna service.

JAG LÄSER I TIDNINGEN att Swedbank i Vetlanda ändrat strategi och har öppet några dagar. Jag uppmanar Swedbank att ge oss Sävsjö kommun samma service! I väntan på det får jag ta med dosan till Vetlanda för att fixa batteribytet där istället.

I BJÄRT KONTRAST till mitt kontaktförsök med banken har jag idag bokat service på min Volvo V70 hos Nybergs bil i Nässjö. Nybergs är ett stort företag men de har fattat vinsten med smidig och personlig kontakt. Bokningen gick snabbt via Internet. Jag fick själv välja servicetekniker och i samband med bokningen kontaktuppgifter för direktkontakt med denna person. Otroligt tryggt, enkelt och välfungerande kommunikation mellan kund och företag. Mitt förslag är att Swedbanks ledning på Höglandet gör ett studiebesök på Nybergs bil för att lära sig hur man sköter kundservice!

LÄS TIDIGARE inlägg om Swedbank på denna länk:

tisdag 3 september 2024

Konstruktivt och bra möte mellan presidium och revision

Barn- och utbildningsnämnden visar goda resultat i jämförelse
 med andra kommuner. På fotot nämndens
ordförande Fredrik Håkansson
VI I FULLMÄKTIGES presidium har haft ett bra möte med kommunrevisionen. Eftersom kommunfullmäktige är revisionens uppdragsgivare har vi i presidiet uppgiften att regelbundet ta initiativ till ett antal sådana här möten där vi stämmer av hur det fungerar och för dialog om arbetet. Vi är angelägna att få del av bedömningar och iakttagelser framförallt om hur det fungerar med arbete och ansvar i styrelser och nämnder.

VI FICK DENNA GÅNG information om hur revisionen lagt upp sitt arbete under året med genomförda och kommande granskningar. Revisionen noterar goda resultat inom Sävsjö kommuns barn- och utbildningsnämnd, något som utmärker sig positivt både regionalt och på riksnivå. När det gäller behörighet från grundskola till gymnasium noterar revisionen brister som man avser att följa upp via en särskild utredning under hösten 2024. Revisionen har även noterat att flickors skolresultat i årskurs nio sticker ut negativt i förhållande till pojkars resultat i jämförelse med landet som helhet.  Revisionen ser med viss oro på att kommunstyrelsen har väldigt många ärenden att hantera under sitt ansvar. Myndighetsnämnden och dess förvaltning behöver se över hanteringen av ärenden. Revisionen ser att det finns brister i planeringen och utförandet av det löpande underhållet på kommunala fastigheter.

VI SAMTALADE också om de revisionsuppdrag som finns i våra olika regionala samarbeten och då främst inom Höglandsförbundet och inom Kretslopp sydost. Båda viktiga och omfattande uppdrag med stora utmaningar. När det gäller den egna ekonomin informerar revisionen att man kan utföra sitt arbete inom ramen för befintlig budget. Nästa möte ska bli den 5 februari och då med fokus på budget, tillväxt och tillsyn, uppföljning av utredning inom barn- och utbildningsförvaltningen.

ETT SAMMANTAGET konstruktivt, trevligt och bra möte mellan kommunfullmäktiges presidium och revisionen!

måndag 2 september 2024

Gruppmöte med stockarydsplan och om barn i familjehem

HÖSTENS FÖRSTA gruppmöte, för oss kristdemokrater, var under måndagen i kommunalhuset, Sävsjö. Gunnel Lundgren var kvällens ordförande och hon inledde med en tänkvärd reflektion om hur viktigt det är att de som tar emot barn i familjehem också får kommunens stöd med avlastning i korttidsboende. Våra ledamöter i socialnämnden ska återkomma med  närmare information om hur kommunen hanterar detta vid nästa gruppmöte.

EN HELT NY översiktsplan finns för Sävsjö kommun. I denna är utformningen av området runt Stockarydsterminalen en viktig del. Gruppmötet ställde sig bakom att gå vidare med planläggning av området. Detta för att möjliggöra olika typer av etableringar, inklusive spåranslutning till Södra stambanan. I uppdraget ingår att särskilt utreda dagvattenhanteringen och områdets hydrologiska förhållanden. Detta torde vara extra viktigt med tanke på att företaget Mullmäster nu börjat gräva bort den naturliga vattenreservoaren Röde mosse.

DET KONSTATERAS i tjänstemannaunderlagen att utvecklingen av terminalområdet kommer kräva betydande kommunala investeringar. Det behövs till en början pengar för planarbetets kostnader, inklusive utredningar och förvärv av fastigheter, och senare för utbyggnad av kommunal infrastruktur som gator. För VA- kollektivet kommer betydande investeringar krävas för VA-ledningar och dagvattenhantering. Men detta kommer vara investeringar som lönar sig i längden eftersom ett fullt utvecklat område kring Stockarydsterminalen kommer skapa attraktiva platser för nya företag och det kommer ge många nya arbetstillfällen. Det kommer i sin tur bidra till ökad inflyttning till Stockaryd och kommunen som helhet.

GUNNEL LUNDGREN var gruppmötets eminenta ordförande och hon hade också ordnat gott fika!

söndag 1 september 2024

September började med sol och dag på sjön


DEN HÄR första dagen i september blev en riktigt härlig sensommardag. Det var klarblå himmel och strålande solsken. Helt underbart! Vi packade med oss mat och grejor för en dag på sjön och tog båten  till fina Allgunnen i Rörvik.

FÖR OSS som är medlemmar i båtklubben finns här en bra ramp där det smidigt går att backa ner båten i sjön. Fiskekortet kan numera enkelt fixas digitalt via tjänsten ifiske. En fantastisk dag!