måndag 2 september 2024

Gruppmöte med stockarydsplan och om barn i familjehem

HÖSTENS FÖRSTA gruppmöte, för oss kristdemokrater, var under måndagen i kommunalhuset, Sävsjö. Gunnel Lundgren var kvällens ordförande och hon inledde med en tänkvärd reflektion om hur viktigt det är att de som tar emot barn i familjehem också får kommunens stöd med avlastning i korttidsboende. Våra ledamöter i socialnämnden ska återkomma med  närmare information om hur kommunen hanterar detta vid nästa gruppmöte.

EN HELT NY översiktsplan finns för Sävsjö kommun. I denna är utformningen av området runt Stockarydsterminalen en viktig del. Gruppmötet ställde sig bakom att gå vidare med planläggning av området. Detta för att möjliggöra olika typer av etableringar, inklusive spåranslutning till Södra stambanan. I uppdraget ingår att särskilt utreda dagvattenhanteringen och områdets hydrologiska förhållanden. Detta torde vara extra viktigt med tanke på att företaget Mullmäster nu börjat gräva bort den naturliga vattenreservoaren Röde mosse.

DET KONSTATERAS i tjänstemannaunderlagen att utvecklingen av terminalområdet kommer kräva betydande kommunala investeringar. Det behövs till en början pengar för planarbetets kostnader, inklusive utredningar och förvärv av fastigheter, och senare för utbyggnad av kommunal infrastruktur som gator. För VA- kollektivet kommer betydande investeringar krävas för VA-ledningar och dagvattenhantering. Men detta kommer vara investeringar som lönar sig i längden eftersom ett fullt utvecklat område kring Stockarydsterminalen kommer skapa attraktiva platser för nya företag och det kommer ge många nya arbetstillfällen. Det kommer i sin tur bidra till ökad inflyttning till Stockaryd och kommunen som helhet.

GUNNEL LUNDGREN var gruppmötets eminenta ordförande och hon hade också ordnat gott fika!