fredag 31 maj 2024

Ny satsning och invigningar blev folkfest

Anders Griph och jag utanför affären i Rörvik
SÄVSJÖ CENTRUM blev en enda stor folkfest när det idag var invigning av den nya satsningen med en  sommargata och nyinvigning av Sockerklaras lekpark. Starten blev ett fint tal av vår nya kommundirektör Pierre Klasson och han fick också äran att klippa invigningsbandet. 

DET ÄR NU SLUTSPURT i valrörelsen och vi kristdemokrater var förstås på plats på Sävsjö torg för att prata med folk och dela ut material. Under eftermiddagen var vi sedan i Rörvik där vi fanns utanför affären och nya restaurangen Lieblingsplatz.

EN ROLIG DAG med många trevliga samtal och möten med människor i vår kommun!
Se gärna bilder från dagen på vår Facebooksida https://www.facebook.com/search/top/?q=kristdemokraterna%20i%20s%C3%A4vsj%C3%B6

torsdag 30 maj 2024

Bil- och cykelmekaniker

DET BLEV EN dag då jag skruvat och mekat med bilar och en cykel. Jag hjälpte först brossan som hade bekymmer med ojämn bromsverkan på sin Volvo XC60. Bromsar plockades isär, rengjordes och vi smorde upp bromscylindrar. Jag brukar använda en speciell injektionsspruta för detta men idag valde jag för första gången att istället prova kedjespray. Det är klippigt och sitter därmed kvar. Det tränger in på bra sätt och är skonsamt mot gummi. Det är dessutom smidigt att bara lyfta försiktigt på gummidamasken och spraya in med det lilla röret.

UNDER EFTERMIDDAGEN har jag sett över våra bilar och fixat till en cykel med skevt framhjul. Det är nu smort och justerat så den allt fungerar som det ska.

ATT LAGA GREJOR och fixa även gamla saker så de fungerar känns bra. Det är ett sätt att värna miljön och ekonomin att ta tillvara det man har. Det är dessutom roligt när det blir bra och fungerar väl!

onsdag 29 maj 2024

Civilministern, Erik Slottner, kom på besök

SÄVSJÖ KOMMUN hade under onsdagen ett besök av civil- och digitaliseringsminister, Erik Slottner och Eleonor Edström – politiskt sakkunnig hos ministern. De kom till oss med krösatåget och vi började besöket med en god lunch på Lilla Caféet.

UNDER EFTERMIDDAGEN hade vi samtal med företrädare för PRO och SPF. Det handlade då mest om digitalisering men även vad man kan göra för att motverka bedrägerier mot äldre. Besöket fortsatte med ett möte med kommunledningen där digitaliseringens utmaningar var ett stort ämne men det lyftes också frågor som vikten av ett långtgående kommunal utjämningssystem för fortsatt lika välfärd i hela Sverige.

EN INTENSIV och trevlig eftermiddag tillsammans med civilministern och hans politiskt sakkunniga!

tisdag 28 maj 2024

Save the date för invigning av spår och laddare

Dagens planeringsmöte var via teams
NU ÄR DET KLART att den 16 augusti på förmiddagen kommer vår landshövding Brittis Benzler till Stockaryd. Hon ska då inviga Stockarydterminalens nya laddstation och de nu 650 meter långa lastspåren.

LADDSTATIONEN är till för både tunga fordon och vanliga bilar med mera. Den är finansierad via bidrag via det statliga elektrifieringslöftet. Det är elbolaget Eon som gjort det praktiska arbetet och som levererar strömmen.

VI HAR EN PLANERINGRUPP som planerar arrangemanget och planen är att det kommer bli redovisning av terminalen och dess framtidsplaner, utställningar och information om grön omställning. Vi planerar också för att man ska kunna åka tåg till invigningen och att den kommer avslutas med en lunch. Mer information kommer men så länge gör en notering om att den 16 augusti är ett viktigt datum!

måndag 27 maj 2024

Regn, Eu-kampanj och foton

DET VAR I RÄTTAN TID det nu kommer en del regn som lindrar den torka som började märkas allt tydligare. Jag hann under förmiddagen se över trädgården och fixa gräs med mera innan det började regna ordentligt. Det blev rätt tajming denna gång.

JAG HAR JOBBAT med foton under dagen Några ska delas med andra och jag saknar ett riktigt bra verktyg för det. I familjen använder vi Google Photo som fungerar bra men det går inte använda för de som saknar googlekonto och gmail. Efter att sökt och testat lite olika alternativ fastnade jag för Flickr.com som är ett program jag använde för typ tio år sedan. Även om det nu känns lite gammalt verkar det fungera tillräckligt väl för att dela med sig av foton, i hög upplösning, till andra i en sluten grupp.

EU-VALKAMPANJANDET fortsätter under veckan med bland annat besök av civilminister Erik Slottner. På fredag förmiddag är vi på Sävsjö torg. Fredag eftermiddag är vi denna vecka i Rörvik. Besök oss gärna då!

JAG HAR FIXAT en information om det som är på gång under veckan och lagt upp foton på facebook från kampanjandet i fredags. Då var vi i Sävsjö med besök av Ella Kardemark, en av våra två toppkandidater i EU-valet. Vi var också i Stockaryd och med var Maggan Svensson och sålde väskor till förmån för Carryalifebag. Här intill kan du se ett foto på Ella Kardemark och PRO:s ordförande Kjell Wegeborn. Det nedre foto är från Maggan Svenssons försäljning av väskor.

söndag 26 maj 2024

Morsdag med "Light" och Café smått o gott

VÅRT FIRANDE av morsdag började till dels redan under lördagen med dagen med nära och kära som var i Granarpssstugan. Det blev också goda hamburgare på restaurangen Bada Bing i Jönköping. Vi gjorde lite senare på kvällen en tripp till kyrkogårdarna i Stockaryd och Hjälmseryd för att sätta blommor på mammas och svärmors gravar.

GUDSTJÄNSTEN VAR under söndagen, i vår hemförsamling, en så kallade "Lightgudstjänst". Det innebär att den började med fika och hade en mer ungdomsinriktad prägel. Denna gång var det medverkan av ungdomar från bibelskola Livskraft i Aneby. Predikade gjorde vår egen Petter Yngvesson och det var en predikan som berörde oss alla. Petter landade i att Gud kan använda oss trots vår svaghet. Han kan ge oss styrka, använda oss alla och har full kontroll. Det även om det i bland är kämpigt och vi inte ser hela bilden. I spetsen för lovsångsteamet var Calle Gustafsson och för gudstjänsten som helhet vår ungdomsledare Agust Petersson.

CAFÉ SMÅTT OCH GOTT hade under söndagseftermiddagen öppet i missionshuset Hetseryd. Cafeét drivs av Adina Fransson, en ung tjej i Stockaryd. Annette och jag cyklade dit för gott fika och lite trevliga samtal.

lördag 25 maj 2024

En rolig familjedag på Granarpsgården

GRANARPSSTUGAN var platsen för en familjeträff under lördagen. Barn, barnbarn så väl som barnbarnsbarn med familjer och rötter i Björnhult utanför Stockaryd var på plats för en dag med gemenskap och olika aktiviteter. Det blev tävlingar, bollspel, bad och kanoting med mera. En riktigt trevlig dag med god mat och fika.

PLATSEN FÖR Granarpsstugan är två mil söder om Jönköping och den ligger vackert intill Granarpssjön. Här driver Slättenkyrkans scoutverksamhet och församlingen firar även gudstjänst här på sommaren.

fredag 24 maj 2024

Ella en mycket bra kandidat i EU-valet

Här kd-gänget från Sävsjö tillsammans med Ella Kardemark
ELLA KARDEMARK var under fredagen i Sävsjö för att vara med oss på Stora torget och kampanja inför EU-valet. Ella är ett av våra absoluta toppnamn och det var roligt att få ha henne hos oss.

ELLA ÄR EN GRYMT BRA politiker och jag tror hon kommer bli en tydlig röst i Bryssel för att EU vara en stark samlande och frihetlig kraft. Hon kommer lägga fokus på stora gemensamma frågor som hållbar migration och klimat. Ella kommer stå upp för att EU ska ha mindre av klåfingrighet och detaljbestämmande över medlemsländerna

ERFARENHETEN SOM kommunalråd och kommunpolitiker i Halmstad ger ett bra och jordnära perspektiv som jag tror behövs i EU-parlamentet. Tillsammans med Alice Teodorescu Måwe kan hon bli ett viktigt radarpar i EU-politiken framöver!

torsdag 23 maj 2024

Näringslivsklimat med förbättringspotential

Anna Gillek redovisade företagsklimatet
ANNA GILLEK, Regionchef för Svensk Näringsliv, redovisade under torsdagen den årliga undersökningen av företagsklimatet. I denna har företagare och politiker i Sävsjö kommun svarat på frågor om hur sådant som tele- och it-nät, vägar och kompetensförsörjning fungerar i vår kommun. Man har också gett betyg på upplevd attityd mot företagen från tjänstemän och politiker.

INOM NÄSTAN alla områden har Sävsjö kommun ett bättre läge än genomsnittet i landet men tyvärr sjunker betyget något i relation till tidigare år. Möjligtvis kan det påverkas av att konjunkturläget drabbar våra företag lite hårdare utifrån vår stora andel inom trähus och byggindustri. 

NÄR FÖRETAGEN själva prioriterar vad som behöver förbättras så är minskad brottslighet och ökad trygghet i topp. Därefter kommer bättre dialog mellan företag och kommun, fler som går yrkesutbildning och bättre vägnät. 

UNDERSÖKNINGEN OM FÖRETAGSKLIMATET är framförallt ett bra verktyg för politiker, tjänstemän och vårt näringslivsbolag. Med denna som utgångspunkt kommer nu åtgärder vidtas som gynnar företagande och nya etableringar i vår kommun!

onsdag 22 maj 2024

Ordförandeträff och cykel Sävsjö- Stockaryd

JAG HAR MEDVERKAT i en ordförandeutbildning i kommunalhuset. Vi har har samtalat om framförallt protokoll och beslutsformuleringar. Det var trevligt och roligt att träffa ordförandegänget för att samtal om något som angår oss alla!

CYKLA GÅR ATT GÖRA året runt men när det är så här fint väder är det extra härligt att ta en sväng. Just idag blev turen till Sävsjö och sedan hem till Stockaryd igen.  Genom att välja mindre vägar och skogsvägar blev resan kortare och mer njutbar och jag behövde inte ständigt bli omkörd av bilar och tyngre fordon.

VI BORDE ALLA låta bilen stå kvar hemma lite oftare för att istället ta cykeln. Att cykla är bra för miljön, det ger frisk luft och är en bra och skonsam träning!

tisdag 21 maj 2024

Efterarbete, sikte framåt och MC-tur

Lunch på Lilla Cafeet och KSO Therese Petersson håller tal
DAGEN EFTER fullmäktige är det alltid lite pyssel med att gå igenom handlingar och sammanträde för att se vad som kan förbättras till kommande möten. Jag har haft ett digitalt möte om kommande invigning av Stockarydsterminalen. Det har också blivit en del förberedelser inför en ordförandeträff och utbildning under morgondagen.

EN MC-TUR till Sävsjö med lunch på Lilla Caféet tillsammans med politikerkollegor från kommunstyrelsen var en höjdpunkt under dagen Denna lunch en del i avtackningen av vår kommundirektör. Något jag återkommer till. 

Många i talarstolen vid beslut om gymnasieförbund

En elev på Industriprogrammet visar  hur skicklig han
är på Tigsvetsning
DET BLEV JA till gymnasieförbund när kommunfullmäktige var samlades under måndagskvällen.  Många var framme i talarstolen för att tala om möjligheter och farhågor med förslaget men det landade efter tjugotal inlägg i ett ja-beslut med tydlig majoritet. 

INLÄGG OCH DEBATT var schysst. Det visades en ödmjuk inställning från både opposition och majoritet utifrån att det var ett stort beslut och svårt att vara tvärsäker på vad som är bäst. Men det som tippade över till ja var nog att förutsättningarna för att Aleholmsskolan långsiktigt ska överleva och fungera väl är starkare i ett förbund än i ett samverkansavtal.

I ÖVRIGT hanterades en del valfrågor och det beslutades om en motion för uteplatser vid kommunala boenden så väl som en dataskyddspolicy. Det gjordes ett markköp centralt i Sävsjö och föreslogs ansvarsfrihet för styrelser i två olika höglandssamarbeten. Vi avtackade också vår kommundirektör Jan Holmqvist.

DU KAN SE webbsändningen från fullmäktige på följande länk:https://savsjoplay.screen9.tv 

söndag 19 maj 2024

Pingst hänryckningens tid



FÖR OSS NATURLIGT och rätt att börja pingstdagen med besök på en gudstjänst. Idag blev det i vår hemförsamling med fin sång och lovsång med Camilla och Roger. Predikade gjorde vår pastor, Franz, och allt landade i vårt behov och möjlighet att få uppleva mer av Den Helige Ande. Vi kunde konstatera att Gud finns både mitt bland oss så väl som inom oss och Den Helige Ande är Guds osynliga närvaro.

PINGSTEN KALLAS ibland också för hänryckningens tid. Det finns förstås en andlig dimension på det men också en koppling till att naturen nu i denna tid är som allra vackrast.

EFTER EN LUNCH med några gäster blev det för vår del en cykeltur till Sävsjö för att få uppleva allt det vackra. Vi åkte mestadels på små grusvägar och kunde njuta i fulla drag av fruktträd i full blom, vackra röda stugor och en fågelsång som var makalös. Vi kunde känna påtagligt att vi nu är mitt i hänryckningens tid!

ETT BESÖK gjordes vid slottsruinen och vi testade den helt ny bro som Holst Entreprenad färdigställt efter uppdrag av Sävsjö kommun. En snygg och gedigen bro som kommer tjäna oss under många år framöver!

lördag 18 maj 2024

Många knallar och EU-val på marknad

Jag blev glad över mötet med moster Lollo
DET SOLIGA VÄDRET, många marknadsknallar och politiker som pratade EU-val gjorde lördagens marknad i Vrigstad till en riktig folkfest. 
 
VI KRISTDEMOKRATER delade ut material om vår toppkandidat Alice Teodorescu Måwe. vi hade under förmiddagen besök av Mikael Bäckström och Camilla Rinaldo Miller.

NÄR MAN ÄR med på marknaden blir det alltid möten med oväntade människor och det blir många trevliga samtal. Denna gång med verkade ungdomskören Psalt på stora scenen och de bjöd på fantastisk sång, musikalitet, glädje och inlevelse. Psalt var definitivt en höjdpunkt denna dag. 

Några av oss kristdemokrater som var på marknaden

Ungdomskören Psalt

fredag 17 maj 2024

Om äppelblommor och marknad med Psalt

DET ÄR DAGS FÖR PINGSTHELG och fredagen har jag ägnat åt att göra trädgården fin inför stundande helg. På baksidan njuter vi nu av en blomsterprakt som aldrig förr i kronan på våra två äppelträd, ett Astrakan och ett Sävstaholm. De rosa knopparna är lika ljuvliga som de utslagna vita blommorna.

 TRÄDEN ÄR VÄL sådär en femton år gamla men har aldrig givit mer än något enstaka äpple. Jag har brukat beskära dem ordentligt på våren men läste någonstans att det är bättre att göra det på hösten. Då blir det inte så många vattenskott och istället läggs energin på att ge frukt. Jag valde därför denna gång att klippa våra äppelträd i höstas och faktum är att det nu inte är några vattenskott så det hjälpte. Dessutom har det blivit massor av äppelblommor. Måhända är det också äppelår i år så det också hjälper till. I vilket fall som helst kommer jag fortsättningsvis beskära äppelträd på hösten! Kanske blir de urklippta träden inte heller lika läckra för älgarna som allt som oftast går hårt åt våra fruktträd i hösttid.

PINGSTAFTON, lördag 18/5 är det Vrigstad marknad och kanske ses vi där. Ett tips, missa inte ungdomskören Psalt som är på stora scenen vid 13.00!

torsdag 16 maj 2024

Laddningen är nära

DET HAR VARIT leveransproblem av olika delar och tagit lång tid att få den nya laddstationen för både tungtrafik och personbilar att komma på plats. Nu verkar det äntligen snart bli dags att släppa på strömmen i de nu färdigmonterade laddenheterna.

LADDSTATIONEN FINNS alldeles utanför Stockarydsterminalen och är tänkt att användas av fordon som åker till och från terminalområdet. Den är också avsedd för företag och privatpersoner i bygden som vill ladda snabbt och effektivt. Laddstationen ligger nära Riksväg 30 och är snabbt nåbar för de som åker där och behöver snabbladdning av el.
Det är mycket tillfredställande av vi har den första så här kraftfulla laddstationen för el på plats i vår kommun!

onsdag 15 maj 2024

Fint familjebad - körschema och beslutsförslag

Vårt fina familjebad

FAMILJEBADET ÄR en fantastisk fin badanläggning och jag är stolt över att vi kan ha detta attraktiva besöksmål i vår kommun. En anläggning som passar mycket bra för barn men också för vuxna och äldre, hela familjen helt enkelt. Under eftermiddagen kom dottern och två av våra barnbarn. Tillsammans gjorde vi en tur till Familjebadet och det var mycket uppskattat!

EN HEL DEL TID har jag ägnat åt förberedelser för måndagens kommunfullmäktige. Ett körschema och uppdaterat beslutsförslag har tagits fram och utskick gjorts till alla ledamöter.

tisdag 14 maj 2024

Intressant dialogmöte om att skapa en attraktiv plats

Therese Petersson höll inledning och avslutning
KOMMUNSTYRELSEN hade på tisdagskvällen bjudit in till ett dialogmöte i Sävsjö kulturhus med rubriken "Lär dig konsten att skapa attraktion kring en plats"  Pierre Klasson var kvällens sammanhållande länk. Emma Nordstrand berättade om planer för Sävsjö centrum och den sommargata som är på gång

HELENA NORDSTRÖM var kvällens föreläsare och dragplåster. Hon är en av Sveriges främsta experter på attraktivitet och bland annat är initiativtagare till företaget Placebrander. I sitt föredrag gav hon exempel på hur man kan utveckla sin ort eller kommuns attraktivitet och platsvarumärke. Hon berättade om trender, framgångsfaktorer och gav inspiration för att jobba vidare.

I WORKSHOPS blev det en febril aktivitet bland de 70 deltagarna. I de ordmoln som skapades var det en hel del som visade att mycket av det vi gjort känns rätt och viktigt. Exempel som kom fram var Sävsjös trädgård, Barnvänliga Sävsjö kommun och Tillsammans. Men det finns också det som kan göras bättre och  skapa en ännu attraktivare kommun. Kommunikationer var ett av de områden som lyftes fram och kopplingen till framförallt Jönköping och Växjö är en framgångsfaktor som kunde bli starkare med mer och tätare kommunikationer.

THERESE PETERSSON höll som kommunstyrelsens ordförande en inledning och i sin avslutning betonade hon vikten av att bli barnvänliga på riktigt. Hon tryckte också på att vi ska vara en kommun där vi tar hand om varandra, vi ska visa att vi älskar vår kommun och berätta det för andra.

EN BRA ORDNAD och intressant kväll som gett nya tankar och något att jobba vidare utifrån!

måndag 13 maj 2024

Kallelse och information inför fullmäktige

DEN HÄR MÅNDAGEN är det precis en vecka innan det är kommunfullmäktige. Det är idag sammanträdet senast ska tillkännages genom annons och utskick till alla ledamöter. I vår kommun vill vi ha lite tolerans och ge ledamöterna en helg extra att läsa in handlingarna så om det går skickas allt ut på fredagar och annonsen är i lördagstidningen.

 FULLMÄKTIGE PÅ måndag ska denna gång behandla frågan om Aleholmsskolan ska ingå i en gemensam gymnasieorganisation på Höglandet. Vi ska ta ställning till en motion om uteplatser vid kommunala boenden och en dataskyddspolicy.  Det finns förslag om markköp centralt i Sävsjö och så blir det årsredovisningar från två olika höglandssamarbeten. Denna gång ska vi också säga tack till vår kommundirektör.

HAR DU TID och lust så kom till kommunalhuset måndag 20 maj klockan 18.30. Du kan också lyssna via webben via denna länk: https://savsjoplay.screen9.tv

ALLA HANDLINGAR till sammanträdet hittar du på följande länk:
https://savsjo.se/download/18.77dc193a18ec34a73a41efc/1712920028940/Kallelse%20och%20handlingar%202024-04-22.pdf

söndag 12 maj 2024

Om barnbarn och att Eden Golan är modigaste kvinnan

Ett experiment var att sätta vitsippor i vatten som färgats av
karamellfärg. Efter ett tag kunde vi se hur
kapillärkraften fungerar och ger färg åt blommor och blad
ISRAEL VANN genom Eden Golan telefonomröstningen i Sverige när Eurovision avgjordes. Här så väl som i många andra länder fick hon noll poäng av "politiskt korrekta" och handplockade jurymedlemmar men av folket fick hon mest stöd av alla i hela 15 länder!

JAG TYCKER ATT Eden Golan är Europas just nu modigaste kvinna!  Vilket helt otroligt tryck denna 20-åriga artist har haft på sig. Hatet har varit ofattbart stort och funnits överallt. Bland medtävlande, media, politiker, hamassympatisörer.... Det är beundransvärt att leva under sådan press och så stort säkerhetshot och ändå leverera en prestation som är så fantastisk. Många försökte överrösta henne med bu-rop och besegra henne men de misslyckades. Med att stå rak mitt i stormen vann hon mångas hjärtan och hon fick min röst!

DEN HÄR HELGEN har vi haft hand om tre barnbarn medan föräldrarna varit i mellansverige på ett bröllop. Det har varit full fart från morgon till kväll och så roligt! Vi har bakat, gjort experiment varit på picknick lekt och förstås käkat gott. Nyponsoppa och glass var favoriten!

fredag 10 maj 2024

Ordförandetrio träffades om vänortsförening och revision

Ett foto från besök från vår vänort i Litauen som var 2016
Jan och jag som kommundirektör och  kommunalråd flankerar,
Erikas Pikiotas med hustrun Zenaida Pikiotiene, Borgmästare
Petras Kuisinas och hans rådgivare Jurgita Armaliene
TILLSAMMANS MED mina vice ordförande i fullmäktige och kommundirektören har det varit ett planeringsmöte. Vi har dragit upp riktlinjerna för kommande fullmäktige och avhandlat några ärenden. 

VÄNORTSFÖRENINGEN FÖR Litauen är under avveckling och jag har varit i kontakt med Anders Strånge om detta. En ytterligare resa ska göras till vänorten Telsiai och med den avslutas verksamheten. Vi har bestämt att Anders ska få komma till fullmäktige för att ge information och för att ge arbetet ett värdigt slut.

DET HAR KOMMIT ett förslag om att utöka samverkan om det revisionskontor som Höglandsförbundet är en del av. Förslaget är att Vadstena kommun ska anslutas. Vi bestämde att föreslå kommunfullmäktige att ställa sig positiv till att Vadstena kommun ansluts till revisionskontoret. Vi meddelar också att för Sävsjö kommun är det inte aktuellt att ansluta till detta och att vi tycker att Höglandsförbundet vid lämplig tidpunkt ska lämna revisionskontoret.

torsdag 9 maj 2024

Mellan hägg och syren

Häggen blommar vid vår husknut
MELLAN HÄGG OCH SYREN är ett uttryck som sägs använts första gången av en skomakare som tog semester på försommaren. Han satte upp en skylt utanför sitt skomakeri med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Han tog sedan ledigt för att koppla av och njuta när våren gick över till sommar.

JAG LÄSTE OM hur hockeylegendaren Mats Sundin numera framhåller vikten av vad han kallar för ”avknappen”. Han menar att i en tid då vi är uppkopplade hela tiden, och där jobb och fritid lätt flyter ihop, så behöver man stänga av helt ibland. Kanske vila, ta en promenad, vara i nuet, för att på så sätt nå en långvarig hälsoeffekt.

DEN HÄR Kristihimmelsfärdsdagen blev för oss just en sådan här dag. Det har varit mycket engagemang och aktiviteter en period och kommer vara så också dagar som kommer. För oss har det känts välbehövligt att trycka på ”avknappen”. Just denna tid är det dessutom så härligt att få tid för promenader och se den fantastiska natur som vår Herre skapat!

onsdag 8 maj 2024

Bolagsstämmor och god smörgåstårta


En av dagens smörgåstårtor som kom från lilla caféet
DET ÄR EN GOD TRADITION att det också bjuds på smörgåstårta när det i vår kommunkoncern är den stora dagen med bolagsstämmor. Denna gång var den beställd på Lilla caféet och den smakade alldeles utmärkt.

I MIN ROLL SOM fullmäktiges ordförande fick jag också förtroendet att vara ordförande i de flesta bolagsstämmor där kommunen är majoritetsägare.

Alla stämmor förlöpte väl och vi fick redovisat bolag som visar bra verksamhet, fin utveckling och goda ekonomiska resultat. Savman hade denna gång för första gången med sin nya vd, Johan Tomelius, på en stämma. En mycket bra rekrytering som nu tar vid där Bosse Dahl slutade och fortsätter arbetet med att utveckla vårt viktiga bredbandsbolag. Vi hade stämma  för våra samarbetsbolag med Vetlanda. I dessa driver vi fjärrvärme, elnät, vatten och avlopp med mera tillsammans, ett mycket bra samarbete. Industribyggnader/ABSI och bostadsbolaget Sävebo är mycket välskötta och bra bolag med god ekonomi. 

TACK ALLA styrelser och vd:ar för ett utmärkt arbete och för att jag fick förtroendet att leda bolagsstämmorna!

tisdag 7 maj 2024

Samarbete ett måste i osäkra tider

ALDRIG TIDIGARE HAR den osäkra situationen i omvärlden känts så nära som den här tisdagen. Lågt flygande stora transportplan har kommit under dagen och några har varit väl synliga i vår kommun. I dessa flygplan fanns 800 soldater från NATO-bataljonen 173rd Airborne Brigade. Soldater som med fallskärm landade i Hagshult.

DET SOM VI SER är en del av Natos största övningsserie Steadfast Defender. Den största övningsserien sedan kalla kriget . Med i övningen är våra egna soldater tillsammans med soldater från USA, Spanien, Italien och Ungern.


I DEN HOTBILD som är mot oss i Sverige känns det tryggt att vi nu är medlemmar i Nato. Jag är helt övertygad om vi måste bygga samarbeten och allianser för att hantera osäkra tider. EU-valet är kanske ur det perspektivet det viktigaste valet någonsin och jag uppmanar dig att tänka efter ordentligt innan du lägger din röst. Det finns starka krafter och partier som vill riva ner och förstöra det fredliga EU-samarbetet, akta dig för dessa 

ALF SVENSSON höll ett lysande tal på detta tema under dagarna i Västerås. Du kan se ett klipp från talet på följande länk: https://youtu.be/YKBcYx8bcHU?si=It4he3lhAhZoThXj

måndag 6 maj 2024

Samverkan Sävsjö hade gemensamt budgetmöte

Kommunalrådet Therese Petersson höll ihop gruppmötet
CENTERN, SOCIALDEMOKRATERNA och vi kristdemokrater hade under måndagskvällen en stunds gemensamt gruppmöte. Kommundirektör Jan Holmqvist berättade om arbetet med budget för 2025. Det ekonomiska läget i kommunen är stabilt men det kommer bli en stor utmaning att hantera de uttryckta behov av resurser som finns från de olika nämnderna. Ett knepigt arbete med prioriteringar kommer att krävas men det blir också viktigt att se möjligheter att jobba smartare. När det gäller investeringar är den största kommande satsningen ett förslag om en ny förskola i Vrigstad.

VI I DE OLIKA PARTIERNA hade också egna gruppmöten där vi gick igenom lite frågor. Vi kristdemokrater pratade om gymnasieförbund, skadegörelse, EU-valet och lite annat som är aktuellt under våren. Therese Petersson var kvällens ordförande och hon höll ihop gruppmötet alldeles perfekt!

söndag 5 maj 2024

Inspirerande dagar i Västerås

VI HAR VARIT I VÄSTERÅS med ett gäng kristdemokrater från Sävsjö kommun. Detta för att tillsammans med kristdemokrater från hela Sverige delta i årets KD-dagar. Min älskade hustru har varit med på resan och vi dröjde kvar en dag extra för att passa på att tillsammans göra lite olika aktiviteter. Vi ville också se oss omkring i denna stad med så mycket intressant historia.

UNDER SÖNDAGEN besökte vi en förmiddagsgudstjänst i Västerås Pingstkyrka. Det var en gudstjänst som präglades av en ljuvlig atmosfär. Mötesledare var Joel Östman. Det bjöds på fin lovsång som också hade med en trumpet i kompet, pampigt! Det var både modern lovsång och välkända läsarsånger som vi fick sjunga med i.

Predikade gjorde Claes Frankner och han utgick från temat "Överflödande liv" och beskrev målande detta som en möjlighet att få uppleva utifrån en nära gudsrelation. Vi kände oss varmt välkomna och inkluderade i gemenskapen även om vi bara var på tillfälligt besök. Detta var en gudstjänst som gav inspiration och energi för dagar som ligger framför! DETAGANDET I KD-dagarna, tillsammans med tusen andra kristdemokrater, var mycket inspirerande. Det var roligt att vi var en så stor delegation från vår kommun. Det blev många möten med fantastiska partivänner och kollegor från hela Sverige. Dagarna har haft intressanta seminarier och en EU-vals kickoff med toppkandidaterna Alice Teodorescu Måwe och Ella Kardemark.

KRISTDEMOKRATERNA firade 60 årsjubileum med många gäster och tal av bland annat Alf Svensson, Göran Hägglund och Kjell Magne Bondevik. En positiv överraskning var att Lars Adaktusson och Ebba Busch gjorde ett gemensamt framträdande där de markerade att gammalt groll läggs åt sidan och de visade varandra uppskattning. Roland Utbult medverkade med sång och det var förstås också festligheter och god mat.

DU KAN SE FLER foton från våra dagar i Västerås på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/05/inspirerande-dagar-i-vasteras_6.html 

fredag 3 maj 2024

Utmärkt att Attefall ska öka småhusbyggande

Ett tidigare besök på Vallsjöhus med Attefall
ETT GLÄDJANDE BESKED för vår kommun kom idag från Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Stefan Attefall ska öka byggandet av småhus genom ett regeringsuppdrag som egnahemskommissionär. Ett utmärkt beslut och val av person för uppdraget!

STEFAN ATTEFALL var tidigare 
Civil- och bostadsminister och han gjorde ett banbrytande arbete för att få till nya reformer inom byggområdet. Stefan har sedan dess varit mycket respekterad för sitt arbete som minister och sin kunskap inom småhusbyggandet.  I det nya uppdraget ska han dels kartlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet. Uppdraget började den 1 maj och ska delredovisas senast den 15 november i år. Det ska slutredovisas den 15 januari 2027. Han kommer att bedriva arbetet vid sidan av jobbet som landshövding i Uppsala. Hela byggsektorn är hårt drabbade av konjunkturläget och det märks påtagligt i vår kommun. Det är därför mycket tillfredställande att regeringen visar att man vill bidra till en positiv förändring.

LÄS ANDREAS CARLSSONS pressmeddelande på denna länk:

torsdag 2 maj 2024

Härliga dagar med barnbarn och tråkig nedläggning

LEK, GLÄDJE och roliga aktiviteter tillsammans med två av våra barnbarn har tagit det mesta av tiden ett par dagar. Vi känner en sådan tacksamhet över att få ha barnbarn och att få vara med dem och rå om dem lite extra då och då.

SMÅLANDS MUSIKVARUHUS i Nässjö kommer att försvinna enligt reportage i Smålands Dagblad. Denna nästan  hundraåriga, unika musikbutik är inte lönsam och ska auktioneras ut instrument för instrument. Det är djupt sorgligt att denna fina musikaffär nu försvinner. Här har funnits en unik kompetens och genuin hantverksskicklighet inte minst när det gäller blåsinstrument. Jag spelar emellanåt på ett eufonium som är köpt på musikvaruhuset av pappa. Jag lämnade in det på musikvaruhuset för några år sedan och det fick en alldeles utmärkt service. 
Du kan läsa mer om detta på följande länkar:
https://savsjo.blogspot.com/2020/08/smalands-musikvaruhus-en-unik-resurs.html

onsdag 1 maj 2024

Glänsande och fina entusiastfordon visades upp

115-120 ekipage kom till Stockarydsträffen
HELA TOLV gånger har nu den fina bilutställningen, Stockarydsträffen, genomförts i vårt samhälle. Det är våra lokala bilentusiaster Sibylla, Lasse, och Rolf som tillsammans med Stockaryds hembygdsförening var arrangörer och precis som vanligt var det mycket välordnat.

GLÄNSANDE OCH FINA lastbilar, traktorer, mopeder, bilar och andra entusiastfordon visades upp. På plats fanns också räddningstjänsten för att berätta om sin viktiga verksamhet. Hembygdsförening sålde korv och gott kaffe med hembakat fikabröd. För underhållningen stod Vrigstadpojkarna.

TACK FÖR EN mycket trevlig och intressant bilutställning i Hembygdsparken Stockaryd!
På följande länk följer ett axplock med bilder från bilträffen:
https://savsjo.blogspot.com/2024/05/glansande-och-fina-entusiastfordon.html