fredag 3 maj 2024

Utmärkt att Attefall ska öka småhusbyggande

Ett tidigare besök på Vallsjöhus med Attefall
ETT GLÄDJANDE BESKED för vår kommun kom idag från Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Stefan Attefall ska öka byggandet av småhus genom ett regeringsuppdrag som egnahemskommissionär. Ett utmärkt beslut och val av person för uppdraget!

STEFAN ATTEFALL var tidigare 
Civil- och bostadsminister och han gjorde ett banbrytande arbete för att få till nya reformer inom byggområdet. Stefan har sedan dess varit mycket respekterad för sitt arbete som minister och sin kunskap inom småhusbyggandet.  I det nya uppdraget ska han dels kartlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet. Uppdraget började den 1 maj och ska delredovisas senast den 15 november i år. Det ska slutredovisas den 15 januari 2027. Han kommer att bedriva arbetet vid sidan av jobbet som landshövding i Uppsala. Hela byggsektorn är hårt drabbade av konjunkturläget och det märks påtagligt i vår kommun. Det är därför mycket tillfredställande att regeringen visar att man vill bidra till en positiv förändring.

LÄS ANDREAS CARLSSONS pressmeddelande på denna länk:

 Publicerad 03 maj 2024
Pressmeddelande från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet 

Ny egnahemsrörelse ska öka byggandet av småhus 


 Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson har beslutat att tillsätta Stefan Attefall som egnahemskommissionär för att öka småhusbyggandet. Syftet är att verka för en ny egnahemsrörelse och att långsiktigt öka småhusens andel av nyproduktionen av bostäder.

 – Uppdraget handlar dels om att klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att öka småhusbyggandet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. 

 I uppdraget ingår att dels klarlägga orsakerna till småhusens låga andel av nyproduktionen av bostäder, dels aktivt arbeta för att de parter som bedöms ha möjlighet att bidra till ett ökat småhusbyggande ska göra det. 

 Bostadsutredaren, som kallas egnahemskommissionär, ska bland annat genom kontakter med kommuner, byggaktörer, mäklare och banker fördjupa kunskaperna om vad som är gränssättande för byggandet av småhus i Sverige i dag och hur förutsättningarna skiljer sig åt mellan olika delar av landet. 

 Egnahemskommissionären ska också sammanföra relevanta aktörer – kommuner, markägare, byggherrar och finansiärer - och bidra till att finna avtalslösningar som gör att ett byggande av småhus kommer till stånd. Det ingår också att i dialog med kommuner och byggaktörer verka för anläggandet av nya så kallade trädgårdsstäder. 

 Uppdraget börjar den 1 maj 2024 och ska delredovisas senast den 15 november 2024 och slutredovisas den 15 januari 2027. 

 Om egnahemsrörelsen 
 I början av förra seklet växte befolkningen snabbt samtidigt som bostadsstandarden var mycket låg. För att höja bostadsstandarden togs initiativ av enskilda personer, företag och särskilt bildade föreningar till byggande av egnahem för att förse den jordlösa landsbygdsbefolkningen men senare också trångbodda arbetare i städerna med egnahem. Utformningen av husen varierade, liksom egeninsatsen i form av pengar eller eget arbete. 

Om småhus 
Begreppet småhus används av Statistiska centralbyrån för en- och tvåbostadshus, bostadshus på jordbruksfastigheter, kedjehus och radhus. Inriktningen på uppdraget är bostäder som erbjuder ett boende med direkt tillgång till en egen mindre eller större trädgård oberoende av byggnadens utformning eller bostadens upplåtelseform. 

 Om trädgårdsstäder 
Trädgårdsstad är en stadsbyggnadstyp som präglas av trädgårdsförsedd småhusbebyggelse och låga flerbostadshus samt traditionella, ofta trädplanterade och omsorgsfullt utformade, gator och torg. Under perioden 1905–30 byggdes flera trädgårdsstäder i Sverige, bland annat i Enskede och Bromma i Stockholm samt i Landala i Göteborg. 

 Presskontakt 
 Ebba Gustavsson Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson Telefon (växel) 08-405 10 00 Mobil 076-127 04 88