onsdag 30 augusti 2017

Ompröva snarast krav på utbyte av läkemedel

Jag är överens med Sävsjöprofilen Irene Wallin om att
regelverket för utbyte av mediciner måste ändras. Fotot från
en solig dag på stora torget i Sävsjö.
DAGLIGEN MÅSTE jag använda medicinen Asacol för att min tarmstump av tjocktarmen ska må väl. Allt som oftast föreslår apoteket istället en billigare ersättningsmedicin, vanligtvis Mesasal. Originalet finns sällan hemma. Om jag ändå envisas med att vilja ha originalet måste det beställas några dagar i förväg och jag får betala mer och hamnar utanför läkemedelsförmånen.

FLERA GÅNGER har jag prövat just utbytesmedicinen Mesasal och min erfarenhet är varje gång att det är en riktigt dålig medicin, i alla fall för mig. Den ger sämre effekt och ibland förvärrar den symptomen. Den ger också biverkningar som varar i flera dagar.
    När jag nämnde detta för apotekspersonalen häromdagen så sa de att det är många som klagar på just Mesasal. De beklagade sig över detta men förklarar att de tyvärr är skyldiga att föreslå det billigaste alternativet som utbyte. Detta mot bättre vetande och även när de vet att kunden får något som är betydligt sämre. Deras rekommendation är att kontakta läkaren och be denne kryssa i på receptet att ”Denna medicin får ej bytas”.

JAG HAR DE SENASTE dagarna fått flera exempel på bekymren med utbyte av läkemedel. Det kan handla om äldre som får mediciner i storlek och färg som de inte känner igen. I en del fall handlar det om att de får mediciner de inte klarar av att dosera eller svälja. För att få ”rätt” medicin måste de ibland betala en stor mellanskillnad till apoteket. Det kan i vissa fall handla om hundratals kronor bara för ett köp.
    Samtalade idag med Sävsjöprofilen och tidigare sjuksköterskan Irene Wallin om detta. Hon har också personliga negativa erfarenheter av utbyte av läkemedel och var minst sagt upprörd. Irene jagar nu riksdagspolitiker för att få till en förändring.

HUR MÅNGA APOTEKSKUNDER utöver Sverige blir inte friska på grund av dåliga utbytesmediciner? Vad kostar det alla apotekskunder att få betala överpriser på originalmediciner utanför läkemedelsförmånen? Hur mycket pengar genererar detta system till apoteksbolagen som är de som gör de stora ekonomiska vinsterna av detta regelverk?

FRÅGORNA ÄR MÅNGA! Utifrån mitt perspektiv är det dock dags för regeringen att omgående begära att Läkemedelsverket gör en översyn av detta för oss medborgare ofördelaktiga regelverk!

------------------------------------

Regelverket nu är enligt följande:

Det är Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) som på regeringens uppdrag beslutat att införa nya föreskrifter gällande utbytbara läkemedel. Dessa föreskrifter påverkar vilket läkemedel du som kund blir erbjuden samt det pris du betalar.

För att få full ersättning inom läkemedelsförmånen måste du välja föreslagen vara av TLV. Läkemedlen kan ha olika namn, utseende och för packning, men det är samma verksamma ämne och effekten är densamma.

Apoteket måste alltid erbjuda utbyte av det läkemedel du fått förskrivet på recept om det finns billigare utbytbara alternativ. Utbyte ska göras till det läkemedel som TLV bestämt.
Ett läkemedel får inte bytas ut om den som skrivit ut receptet har motsatt sig utbyte genom att ange det på receptet.

Utbyte får inte ske om du som kund motsätter dig utbyte. Du får då betala mellanskillnaden mellan det läkemedel som skrivits ut på receptet och det billigaste läkemedlet på marknaden. Mellanskillnaden ingår inte i läkemedelsförmånen.

Du kan begära att utbyte sker mot ett annat utbytbart läkemedel än det billigaste alternativet (dvs det som TLV bestämt), men du måste då betala hela kostnaden själv utan läkemedelsförmån.

Eftersom det billigaste läkemedlet på marknaden kan variera från period till period kan du vid varje tillfälle få läkemedel som ser olika ut men som innehåller samma verksamma läkemedelssubstans. Det är därför viktigt att vara observant, så att du t ex inte tar dubbla doser av samma läkemedelssubstans. Läkemedelsverket bedömer vilka läkemedel som är utbytbara

För att läkemedel ska vara utbytbara ska Läkemedelsverket ha bedömt att de är medicinskt likvärdiga i effekt och att det är säkert för patienten att byte sker på apotek. Utbyte kan ibland kallas generiskt utbyte.