tisdag 29 augusti 2017

Avtackning och reflexioner om regionpolitik i Sävsjö

Jan Holmqvist applåderar avgående ekonomichefen
Bert Runesson
Vid förmiddagsfikat var det idag avtackning av vår ekonomichef Bert Runesson. Ekonomichefen är en av de absolut allra viktigaste medarbetarna i mitt jobb. För mig har det varit en stor hjälp och en förmån att få arbeta först med Kjell Fransson och nu de sju senaste åren med Bert Runesson.  Idag säger jag tack till Bert för hans mycket fina insats. Det har varit både trevligt och värdefullt att få jobba med denna energiske, analytiske och kloka person.

REGIONFULLMÄKTIGE har idag varit hela dagen i Sävsjö kommun. Roligt att vi kan ge regionpolitikerna information om vår kommun. Bra att de också fick göra studiebesök på Sävsjö biogas AB och Smålandsvillan.

JAG VAR VÄL INTE DIREKT IMPAD när jag under del av förmiddagen lyssnade till regionfullmäktiges debatt.  Detta mäktiga regionfullmäktige som ansvarar för regional utveckling, länstrafik, infrastruktur, sjukvård och många andra viktiga områden höll nästan hela förmiddagen på att debattera för och emot att dela ut broddar till äldre.  Broddar är något som redan delas ut i många kommuner, så också i Sävsjö. För oss i Sävsjö är detta en så liten och självklar fråga att den inte finns med på den politiska agendan. För regionfullmäktige var det idag den dominerande politiska tvistefrågan.

DET SOM IMPONERADE MEST var att Anna-Karin Yngvesson, kristdemokrat från Sävsjö, höll ett mycket skarpt och utmanade tal om biogas. Hon var mycket kritisk till att regionen bara använder biogas i en bråkdel av sina länstrafikfordon. Detta samtidigt som alla andra län i södra Sverige gör mycket kraftfulla satsningar.
    "Jag tycker det är märkligt att det varit så ambitionslöst i vårt län när biogas är ett så outstanding bra fordonsbränsle. Biogas är ett bränsle som verkligen är en del av kretsloppet. Precis som det ska vara. Lokalt avfall, upparbetas lokalt, återgår till naturen i närområdet och ger oss fossilfritt bränsle i nära tankstationer!" sa Anna-Karin och fortsatte
    "Om vi i regionen och kommunerna går i spetsen med våra fordon kommer det ge grund för fler tankställen och det ger också underlag som gör det ekonomiskt försvarbart att äga och driva produktionsanläggningar som exempelvis den mycket fina anläggning som Sävsjö biogas har på Södra industriområdet. Biogas kan bli ett viktigt verktyg för att komma bort från fossila bränslen och gör det möjligt för oss att nå den vision om ett plusenergilän som länets klimatråd jobbat fram"
    Bra Anna-Karin att du kliver fram i denna viktiga fråga!