tisdag 13 augusti 2024

Sävsjö kommun får kvitto på effektiv verksamhet

NÄR TIDNINGEN Dagens Samhälle gjorde en djupdykning i statistik på kostnadseffektivitet i kommunerna visar det sig att Sävsjö kommun ligger bra till. Det man jämfört är nettokostnaden i obligatoriska verksamheter.  Denna har satts i relation till den förväntade kostnad som det statliga utjämningssystemet räknat fram för varje kommun. 

DET STATISTIKEN VISAR ÄR att de kommuner som bedriver sin verksamhet allra billigast är alla lågskattekommuner med många höginkomsttagare i Stockholms området. De kommuner som har dyrast verksamhet är högskattekommuner med hög andel låginkomsttagare i glesbygd, framförallt i Norrland. Mellan högsta och lägsta kommunalskatt skiljer det 7:20 kronor. 

DEN TABELL som tagits fram för oss och våra grannkommuner visar att Sävsjö ligger i topp med följande nettokostnadsavvikelser i procent. Sävsjö 0,8%, Vetlanda 0,8%, Värnamo 2,6%,  Eksjö 2,9%,  Nässjö 6,4%,  Aneby 12,9%.  Vår grannkommun i söder, Växjö kommun, utmärker sig med att ha en extra hög effektivitet och hamnar på -2,5%.

DET STATISTIKEN visar är att vårt målmedvetna arbete för att driva en effektiv verksamhet i kommunen har varit lyckosam. En viktig del är att vi i sann Tillsammansanda samordnat mycket verksamhet med grannkommuner men också inom vår egen kommun. Det är viktigt att detta arbete kontinuerligt fortsätter och att det alltid sker ständiga förbättringar i hela kommunens verksamhet. Om vi tappar vår effektivitet så är risken uppenbar att vi också får mindre pengar över till våra så viktiga hjärtefrågor, skola, vård och omsorg.