måndag 29 juli 2024

Grattis Aleholm och Victor Lindgren till OS-silver

Träning vid Sävsjö skyttecnter
VILKEN STORARTAD PRESTATION av Victor Lindgren!
Nu är han inte bara världsmästare utan också OS-silvermedaljör. 
Stort GRATTIS Victor!

OS-SILVRET ÄR också en stor framgång för Aleholmsskolan och dess skyttegymnasium. Med Sävsjö skyttecentrum som utmärkt tränings-och tävlingsanläggning, bra lärare och tränare så väl som gott samarbete med  Svenska Skyttesportförbundet har det tränat upp så skickliga skyttar som Sävsjös Victor Lindgren. Detta är riktigt roligt!

söndag 28 juli 2024

Vilken succe för Sävsjö Tattoo

SÄVSJÖ TORG fylldes av karakteristiska toner från säckpipor, taktfast rytm av trummor och skickliga dansare under lördagsförmiddagen. Alla var klädda i traditionella skotska kläder och bjöd en rekordpublik på härlig skotsk folkmusik. På besök var The Massed Band of Caberfeidh Pipes and Drums tillsammans med White Rose Highland Dance Company.

DET VAR ETT BRA och välordnat arrangemang som gav mersmak.  och roligt att så många kom för att vara med på denna härliga Tattooupplevelse mitt i Sävsjö centrum

FOTON FRÅN SÄVSJO TATTOO finns på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/vilken-succe-for-savsjo-tattoo.html

lördag 27 juli 2024

Underbart se Celine Dion på invigning

OS-INVIGNINGEN i Paris var nog den mest magnifika någonsin. Idrottsstjärnor och celibriteter i långa rader var med och Eiffeltornet blev en cerntralpunkt för spektakulära ljusspel. OS-elden åkte upp i luften med luftballong.

DET SOM BERÖRDE mig mest var att superstjärnan Céline Dion gjorde en triumfartad sånginsats och det blev hennes första framträdande sedan hennes långa tid av mycket allvarlig sjukdom i  autoimmuna stiff person syndrome.  Klädd i en vit, glittrande klänning sjöng hon Edith Piafs "L’Hymne à l’amour" med en sällan skådad kraft och lyskraft. Wow! Celine Dion är en av de artister jag älskar allra mest och det är en sådan glädje att hon nu är tillbaka efter år av svår sjukdom!

onsdag 24 juli 2024

Harris ger strimma av hopp

Kamela Harris i ett av sina första tal som
eventuell presidentkandidat för Demokraterna
 OMVÄRLDEN KÄNNS numer rätt dyster och mörk. Vi får ständigt negativa rapporter i det dagliga nyhetsflödet. En del är om det kommande presidentvalet i USA. 

MED ATT JOE BIDEN valt att ansvarsfullt avstå från att bli föreslagen som president öppnas vägen för att vice presidenten Kamela Harris istället axlar uppgiften. Jag har de senaste dagarna läst på om Kamela Harris och lyssnat till hennes tal och för mig framstår hon som en stark ledare med goda värderingar. En person som kliver fram för utsatta och som rakryggad står för sanningen. Jag delar inte alla hennes politiska åsikter men tror hon kan bli en bra president för USA och viktig ledare för  fred och solidaritet i övriga världen. Hon blir en bjärt kontrast till Donald Trump som i princip är hennes motsatts. Det ska bli spännande att se kommande debatter dem emellan. För mig ger Kamela Harris en positiv känsla och en strimma av hopp!

måndag 22 juli 2024

Öländska musikupplevelser som var något extra

Annette och jag vid Byarums vackra stränder
GANSKA LÄNGE hade vi pratat om att åka till Öland helgen som gått. Men husvagnen behöver en del ytterligare fix så vi bestämde oss för att stanna hemma.

VI FICK ETT TIPS OM att artisten Emma Nissen skulle ge en konsert på Bödagården och det tillsammans med att det nya gänget Sound of Samuelssons skulle framträda på Löttorps camping gjorde att vi i fredags ändrade oss. Vi fick tag på ett ledigt rum i ett enkelt pensionat på Norra Öland och packade ihop det viktigaste och åkte iväg. Det ångrar vi verkligen inte!

DET HAR VARIT helt fantastiska dagar med bad, promenader men framförallt musikupplevelser långt utöver det vanliga. Emma Nissen är något helt nytt. En svenskamerikansk artist som skriver låtar och sjunger jazz med gospeltouch. En modern Alice Babs. Vilken otroligt imponerande artist!
   Sound of Samuelssons består framförallt av musiker som genom åren spelat med Bröderna Samuelsson. De har plockat fram de gamla arrangemangen och låter nu precis som Samuelssons gjorde en gång i tiden. Söndagskvällen var det konsert i ELCA-tältet vid Löttorps camping. Med denna konsert blev det publikrekord i Löttorpstältet och vi som var där fick en nostalgiupplevelse som heter duga. Oj vad bra det var! Lite extra roligt var att de tre bröderna Kjell, Olle och Jard Samuelsson var på plats och de fick stående ovationer och ord av tack för sin enastående insats.

FOTON FRÅN vår tripp till Öland kan du se på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/olandska-musikupplevelser-som-var-nagot.html

söndag 21 juli 2024

Uppskattar att lokaltidning har "Plus allt"

DET FINNS både plus och minus med utvecklingen av våra lokala tidningar. Som jag skrivit om tidigare gillar jag inte alls hur man prutat på den lokala journalistiken i vår kommun. På ett år en minskning med mer än hälften av lokalt journalistiskt material. Det är riktigt dåligt för oss kommuninvånare, kommun, företag, föreningar och för demokratin.

MEN DET FINNS också det som är riktigt bra och det är att med Bonnier News som ägare till vår tidning och många lokala tidningar ut över landet så ges vi digitala prenumeranter till gång till något som kallas "Plus allt". Med det får vi i vår kommun förstås möjlighet att läsa alla artiklar på smalandsdagblad.se men också till det som skrivs på Dagens Nyheter, Expressen premium och över 50 lokala nyhetssajter!

JAG UPPSKATTAR detta och går regelbundet in för att hålla mig uppdaterad om vad som skrivs i framförallt Jönköpingsposten, Vetlandaposten, Värnamonyheter och Smålandsposten. ”Plus allt” är en bra möjlighet för oss alla att hålla koll på det som händer i våra grannkommuner och det område som berör oss. Det kan vara speciellt värdefullt så här i tider av sommar och semester!

fredag 19 juli 2024

Häradsväg och Vallsjöbaden

Vi stannade till vid Vallsjöbaden för att käka lunch och
njuta en stund av detta smultronställe i vår kommun.
BROSSAN OCH JAG åkte på en liten utflykt med våra motorcyklar. En del av vägen vi åkte var Sävsjö Häradsväg. Denna väg går mellan de fina gamla 1100-talskyrkorna i Vallsjö och Norra Ljunga. En vacker småländsk väg på knappt 2 mil och som passerar sjöar, skogar, åkrar och ängar. Mitt på sträckan ligger Sävsjö stad.

UTMED VÄGEN passerar man en rad intressanta platser som Eksjöhofgård, Vallsjöbaden, Komstad, kyrkor och runstenar.
  Åk gärna vägen och stanna till vid de olika sevärdheterna. Vid de olika stoppen finns informationstavlor där du kan ta del av många spännande historier. När man åker vägen är det trevligt att se hur välordnat det är med information och parkeringsmöjligheter.  Sävsjö Häradsväg lyfts fram så fint efter att vi för några år sedan drev ett EU-projekt med Birgitta Andersson som projektledare och Sävsjö kommun som projektägare. Projektet hette just "Sävsjö Häradsväg". Information om Sävsjö Häradsväg hittar du på denna länk: https://savsjo.se/turism/startsida/se-och-gora/savsjo-haradsvag.html?query=*&submitButton=S%C3%B6k+evenemang

torsdag 18 juli 2024

Glädjande val av Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen (pressbild EU)
DET ÄR GODA nyheter att Europaparlamentet med rejäl majoritet återvalt Ursula von der Leyen till kommissionsordförande för perioden 2024–2029!

URSULA ÄR en av de allra mest erfarna politikerna i Europa och är liksom jag född 1958 och kristdemokrat. Hon har en yrkesbakgrund som läkare och talar flytande engelska, tyska och franska. Hon har under den gångna mandatperioden gjort ett bra jobb och varit en tydlig ledare genom den tuffa tid som varit med både pandemi och Rysslands krig mot Ukraina. Jag tror att hennes ledarskap kommer fortsatt bidra till stabilitet i en kommande osäker tid!

DET ÄR POSITIVT att Ursula von der Leyen är en kristdemokrat som driver politik utifrån en kristen värdegrund. Hon är också tydlig med sin kristna tro. Här i Sverige känns det ibland som att det inte är ok att tala om tro och kristna värderingar men nere på kontinenten och i Ursula von der Leyens hemland, Tyskland, är det något som är naturligt och något som man visar respekt för. Jag hoppas att vi i det avseendet också ska bli mer kontinentala här i vårt land!

GRATTIS OCH LYCKA TILL i ditt nya viktiga uppdrag, Ursula von der Leyen!

onsdag 17 juli 2024

Alf Svensson en av Sveriges viktigaste röster

Alf Svensson levererar alltid kloka tal och texter. Detta ett
foto jag plåtade tidigare i våras då Alf höll ett inspirerande
tal i samband med partiets 60-årsfirande


DET ÄR ALLTID intressant att läsa och lyssna till Alf Svensson. Jag vill påstå att han fortsatt är en av Sveriges viktigaste röster och opinionsbildare. 
Alf är makalöst klok, erfaren som få andra. Han har en stark etisk kompass och en bergfast värdegrund.

ALF SVENSSON skriver nu utifrån den debatt som handlar om huruvida skolavslutningar ska få vara i kyrkan eller ej. Det som fått debatten att åter blossa upp är att skolledningen i Arjeplog vägrade eleverna att ha sin skolavslutningen i kyrkan. Eleverna gjorde då uppror och  protesterade med att vägra delta. 

LÄS VAD ALF SVENSSON skriver om detta på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/alf-svensson-en-av-sveriges-viktigaste.html#more

måndag 15 juli 2024

Trevligt besök av Birgitta och Lennart Sacrédeus

DET BLEV EN TREVLIG kväll tillsammans när vi fick ett uppskattat besök hemma hos oss av Birgitta och Lennart Sacrédeus!

BIRGITTA OCH LENNART har under många år varit aktiva kd-politiker i en rad olika framträdande sammanhang. De är välkända kristdemokratiska profiler över hela landet. Lennart och jag har just nu båda uppdrag som ordförande i fullmäktige. Tidigare har han varit riksdagsledamot och kristdemokraternas EU-parlamentariker. Birgitta är med i European Committee of the Regions och är regionråd i Region Dalarna. De bor i Mora men Birgitta har sina rötter i Vetlanda och Lennart i Ronneby.

UNDER KVÄLLEN samtalade vi förstås en del om politik och allt det som händer i omvärlden men också om andra vardagliga ting. Birgitta har nyligen varit i Litauen och gav utifrån sitt EU-uppdrag mig goda inspel på hur man ska tänka framöver när det gäller vänortssamarbete.  En rolig, intressant och trevlig kväll som vi kommer minnas länge. Tack Birgitta och Lennart för ett besök hos oss i Stockaryd!

NÅGRA FOTON kan du se på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/trevligt-besok-av-birgitta-och-lennart.html

söndag 14 juli 2024

Förmiddag i Rörvik och musikcafé i Hetseryd t

UNDER SOMMAREN samarbetar frikyrkorna i Stockaryd, Rörvik och Föreberg med gemensamma söndagsgudstjänster. Idag var det Rörviks frikyrka som var värd för en fin gudstjänst där Christer Karlsson höll en inspirerande predikan om fem olika perspektiv på Guds nåd.

HETSERYDS MISSIONSHUS ligger vid Norrsjöns strand och under sommaren är här ett uppskattat Café. Adina Fransson driver här  Café Smått & Gott med försäljning av hembakat fikabröd och kaffe med mera. Vi var där under eftermiddagen och idag fanns också våfflor på menyn.

DET VAR MÅNGA som kom för att fika men denna gång också för att vara med på ett musikcafé med Tilda Hyltstam, August Petersson, Ebba Hagström, Simon Wilhelmsson och Fabian Markström. Med sjön som en vacker bakgrund gav de en konsert med en bred repertoar av visa, pop, gospel, läsarsånger. De sjöng också en sång av den just nu allra hetaste kristna artisten, Emma Nissen. Ett mycket trevligt musikcafé med gott fika så väl som otroligt duktiga och musikaliska ungdomar!

lördag 13 juli 2024

Jukebox de luxe en härlig show

En nästan fullsatt teaterloge hos Femtinge teater
JUKEBOX DELUXE heter årets föreställningar med Femtinge Teater. Den mysiga ladugårdslogen i den lilla byn Femtinge är för 11:e gången platsen för denna av många uppskattade sommarteater!

VI VAR PÅ PLATS under lördagskvällen och bjöds på en härlig show med musik och händelser från 1960 och 70-talet. En trevlig föreställning med hög nostalgifaktor, spännande berättelser och sköna, svängiga låtar. Allt framfört proffsigt av Linda Elaine Byman, Hans-Åke Andersson och Marica Nietsch. Med sig på scenen har de ett team av skickliga musiker i form av Peter Hedström, Michel van Son och Mikael Stenäng.

DET VAR BRA LJUD OCH LJUS och teaterlogen gav en skön atmosfär. En kväll fylld av fartfylld sång och musik så väl som teater, komik och sketcher med många roliga inslag. 

ANNETTE OCH JAG tackar för en trevlig kväll och rekommenderar alla att göra ett besök på någon av de ytterligare föreställningar som är planerade för denna sommar. Bokning gör du enkelt via internet på länk som du hittar här: www.anderssonbyman.se

SE NÅGRA FOTON från lördagkvällens föreställning på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/jukebox-de-luxe-en-harlig-show.html

fredag 12 juli 2024

Fina minnen av Göran Ivarsson

En bild från april 1991 med Kari Sunnliden, Göran Hägglund
Alf Svensson, Stefan Gustafsson, Ingrid Thunberg och
Göran Ivarsson. Bilden är från IOGT Stockaryd.
UNDER 1980-TALET var jag ledare för Stockaryds ungdomskör. Jag behövde fixa finansiering till noter och musikutrustning och funderade över möjligheten att samarbeta med ett studieförbund. Jag sökte då upp Göran Ivarsson som i vår region jobbade för Frikyrkliga Studieförbundets, det som numera kallas Bilda. Det var min första kontakt med Göran och den ledde fram till ett bra samarbete.

SOM POLITIKER tror jag mitt första möte med Göran Ivarsson var här på IOGT i Stockaryd i april 1991. Vi hade då besök av partiledaren Alf Svensson och Göran Hägglund var också med. Vi från Sävsjö och Vetlanda var värdar för besöket. Efter detta första möte har vi sedan mötts många gånger i olika politiska sammanhang.

Topptrion på vår gemensamma valsedel mellan Vetlanda och
Sävsjö i landstingsval
et år 2010. Marie Johansson
Göran Ivarsson och Anna-Karin Yngvesson.
GÖRAN IVARSSON BLEV så småningom en politiker med stort inflytande i både Vetlanda kommun och landstingspolitiken. I landstinget företrädde Göran både Sävsjö och Vetlanda utifrån en gemensam valsedel mellan våra kommuner. Han axlade ordförandeskapet i högsta politiska nivån både i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Han hade ett gott samarbete i landstingets fullmäktigepresidium med vår centerrepresentant, Ingvar Jarfjord. 

JAG HAR ALDRIG hört någon säga ett ont ord om Göran Ivarsson. Han var i alla politiska läger känd som en samarbetsperson så väl som en korrekt, kompetent och skicklig ledare. Han gjorde ett stort avtryck i politiken men också inom många andra områden där han var aktiv. För mig har Göran Ivarsson varit en förebild när det gäller mitt ordförandeskap i fullmäktige.

UNDER FREDAGEN var det en begravning i Vetlanda Pingstkyrka för Göran Ivarsson och nära och kära fick möjlighet att ta ett sista farväl. Göran blev en bra bit över 80 år och hade vad jag kan förstå ett rikt liv. Han har betytt mycket för många. Jag tänker nu på familj och vänner som sörjer och ser fram emot att en gång få möta Göran Ivarsson i Guds himmel!

torsdag 11 juli 2024

Oväder och skyfall visar behov av våtmarker

Röde mosse är nu avskalad från träd och ett naturligt
vattenmagasin på väg att grävas bort
VI KLARADE oss undan det värsta ovädret under gårdagen. Som så ofta är de värst längre västerut och det är som en skiljelinje vid Dumme Mosse och Vättern. Mediabilderna från Gislaved och Jönköping visar på stora översvämningar. Till och med E4:an hade vatten som var meterdjupt vid Österängen.

DET MÄRKS ATT KLIMATET har förändrats och det är definitivt mer skyfall än tidigare. Vi har också hårdgjort mer ytor än någonsin och naturliga vattenmagasin som mossar och andra våtmarker tagits bort. Den tragiska nya brytningen av torv på Röde Mosse här i Stockaryd är ett exempel på ett sådant vanvettigt beslut. Ett naturligt vattenmagasin och  en mångtusenårig naturresurs med myllrande djurliv håller nu på att för all framtid utraderas. Jag är fortfarande besviken på att vår kamp för att stoppa denna förstörelse och torvbrytning inte lyckades.

onsdag 10 juli 2024

En tur runt Ärnanäsasjön

En fin sommarkväll
GODA VÄNNER, med ett sommarhus i Ekeby, gav oss en utmaning att springa, cykla eller promenera runt Ärnanäsasjön. Förra året fick vi också denna utmaning och då promenerade vi i rask takt men i år blev det för vår del cykel istället. Efter målgång blev det korvgrillning och fika i Ekeby. Annette och jag tackar för ett bra initiativ och en trevlig kväll!

UNDER ONSDAGEN är det ett nytt oväder på väg in  över våra bygder och SMHI har utfärdat en gul varning. Väderprognoserna är ofta opålitliga men det är väl bara att förbereda sig på det värsta.

tisdag 9 juli 2024

Sommarhälsning med vitsippa

VARJE GÅNG som jag sammanställer ett nytt nummer av kristdemokraternas nyhetsblad Vitsippan slås jag av hur mycket som händer och är på gång! Med nyhetsbladet kan vi förmedla en liten bild av allt det som händer till de som är medlemmar och som på olika sätt ger oss support och stöd. Jag tror det är viktigt!

I DETTA SOMMARNUMMER skrivs om att Lieblingsplatz fick årets vitsippspris. Det finns information om kristdemokraternas politiska arbete, deltagande i 60 årsjubileum och om de satsningar som görs i Sävsjö kommun i årets  budgetöverenskommelse. Vi skriver också om besök av Erik Slottner och Camilla Rinaldo Miller. Vi önskar dig en fin sommar!

DU KAN LÄSA vitsippan som PDF på följande länk: https://wp.kristdemokraterna.se/savsjo/files/2024/07/kd-nyhetsblad-nr33-sommar-2024c.pdf

måndag 8 juli 2024

Unik samverkan och succé för Folkets tält

Nenne och Emilia Lindberg
DET VAR MÅNGA som kom till Hembygdsparken i Stockaryd för att vara med när Folkets tält hade rests mitt på den vackra gräsplanen mellan de röda stugorna! Lindbergarna med husband, Stockaryds hembygdsförening och Frikyrkan var med och arrangerade. Från onsdag till söndag bjöds det på härlig country, klassiska andliga sånger, servering och god gemenskap i sann "Tillsammansanda".  Betydelsen av en levande gudstro var ett genomgående tema.

MÅNGA FRÅN BYGDERNA omkring Stockaryd besökte samlingarna. Det har också varit en hel del folk som rest längre för att vara med om denna unika satsning. För mig var det lite speciellt roligt att få träffa Beiet Ivarsson. Beiet har sina rötter i södra delen av vår kommun men bor nu i Bankeryd. Beiet var en värdefull och engagerad kontakt på Trafikverket när vi under min tid som kommunalråd fick till ombyggnad av vägen Stockaryd-Sävsjö och den nya vägen från Stockaryd till Gamla Hjälmseryd. Det var också kul att hälsa på trummisen Joakim "Jocke" Sundler som har sina rötter söder om vår kommun och som jag är släkt med på mammas sida.

 ANNETTE OCH JAG VILL SÄGA TACK till alla er som varit med och på olika sätt medverkat till att denna unika satsning gått att genomföra. Tack till Hembygdsföreningen, Team Lindbergarna med Emilia i spetsen, Vekkelsesteltet, Stockaryds frikyrkoförsamling. Tack till alla frivilliginsatser och för den goda TILLSAMMANSANDA vi gemensamt skapat under veckan.

KAMERAN VAR som vanligt med och jag har gjort en fotodokumentation från veckan som du kan se på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/p/folkets-talt-i-stockaryd-3-7-juli-2024.html

fredag 5 juli 2024

Håkan Sörman lämnade förslag till nytt utjämningssystem

Håkan Sörman var tidigare landshövding i Jönköpings län
och besökte då oss i Sävsjö.
UNDER TISDAGEN lämnade en parlamentarisk utredning över ett förslag till förbättrat utjämningssystem för kommuner och regioner. Håkan Sörman har varit ordförande i denna utjämningskommitté och för oss kristdemokrater har Magnus Kolsjö varit vår representant. 

JAG HAR VARIT med på ett seminarium där det nya förslaget har presenterats och tycker det ser lovande ut. En bra förutsättning för att förslaget också ska gå igenom i riksdagen och bli verklighet är att utjämningskommittén är enig i sitt förslag.

KOMMUNAL UTJÄMNING ÄR en viktig grundbult i hela den svenska välfärdsmodellen. Med denna utjämning minskas klyftorna mellan människor och våra äldre ges möjlighet till att få en likvärdig omsorg vare sig man bor i Sävsjö eller Stockholm. Med detta system så blir förutsättningarna goda att bedriva skola och barnomsorg för alla barn i Sverige. När förslaget nu kommer ut till oss blir det mycket viktigt att vi som kommun avger ett positivt remissvar. Med fördel kan detta remissvar samordnas med övriga höglandskommuner eller kanske till och med övriga kommuner i länet.

SOM VANLIGT är det inte alla som hyllar det nya förslaget. Rika moderata kommuner i storstäder är inte intresserade av att dela med sig av sina tillgångar till andra kommuner. Det kommer därför förmodligen bli en intensiv lobbyverksamhet för att stoppa det nya utjämningssystemet. Vi har även tidvis sett att media ibland skriver negativt och okunnigt om utjämningen. Exempelvis var det en ledare i vår tidning som gjorde mig upprörd för ett par år sedan. Du kan läsa mitt blogg inlägg om den på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2020/04/klavertramp-av-smalands-dagblads.html

torsdag 4 juli 2024

Folkets tält med viktigt budskap och gott samarbete

Emilia med team och kompband på scenen
FOLKETS TÄLT är uppsatt i Hembygdsparken i Stockaryd och premiärkvällen avverkad! Precis som förra året är det Lindbergarna med Emilia i spetsen som är i Stockaryd för att med team och olika gäster bjuda på trevliga kvällar med musik, sång, servering och ett glatt budskap. Från torsdag kommer legendariska Målle Lindberg att vara med.

UNIKT MED DENNA satsning är det breda samarbetet mellan Frikyrkan, Vekkelsesteltet, Lindbergarna, och Hembygdsföreningen.

DE TIDER SOM GÄLLER ÄR torsdag till fredag klockan 19.00. Lördag är det både 15.00 och 19.00. Söndag är det avslutande möte klockan 15.00.
Kom med du också och sprid vidare till andra om dessa härliga kvällar i Stockaryd.

PREMIÄRKVÄLLEN hade jag med kameran och några av mina foton och ett kort videoklipp kan du se på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/folkets-talt-med-viktigt-budskap-och.html

tisdag 2 juli 2024

Tack Jan för en fantastisk insats för vår kommuns bästa!

Kommunfullmäktiges presidium avtackar Jan Holmqvist
NÄR JUNI gick över till juli avslutades vår kommundirektör Jan Holmqvists tjänst som anställd i Sävsjö kommun.

JAN HAR UNDER en stor del av mitt jobb som kommunalråd varit min närmaste medarbetare och det har fungerat alldeles utmärkt. Det har varit ett mycket gott samarbete och jag har på nära håll fått se den fantastiska insats som Jan Holmqvist gjort för vår kommuns bästa!

I SAMBAND med fullmäktige i maj höll jag ett tacktal till Jan och det kan du höra och se 2 timmar och 8 minuter in i sändningen som du hittar på följande länk:
https://savsjoplay.screen9.tv/media/qbETWM_qdpbrvxl-wFB0dA/Kommunfullm%C3%A4ktige%2020%20maj%20-%20textat%20m%C3%B6te

NÄR JAG SLUTADE som kommunalråd var Jan med och fotograferade. Nu har jag kunnat bjuda tillbaka och har tagit en del foton i samband med avtackningar för Jan. Du kan se några av de fotona på följande länk: https://savsjo.blogspot.com/2024/07/tack-jan-for-en-fantastisk-insats-for.html

måndag 1 juli 2024

Glädjande att det blir ett gymnasieförbund!

Lars Stjernkvist
Pressbild Sveriges Riksdag
DET ÄR GLÄDJANDE att alla gymnasiekommuner på Höglandet nu beslutat sig för att ingå i ett gemensamt gymnasieförbund. Jag var med och som ordförande för Höglandsförbundet kämpade för ett sådant gymnasieförbund redan i början på 2000-talet. Vetlanda kommun hoppade  då av i sista stund och allt gick i stöpet.

VI BESTÄMDE  för några år sedan att göra ett nytt försök och tog då hjälp av Lars Stjernkvist som utredare. Lars hade tidigare gjort en statlig utredning om framtidens gymnasieskola och kommit fram till att kommuner måste samverka mer om dessa utbildningar. Lars landade i vår utredning i att det var bra om det blev ett gymnasieförbund men tyckte det kunde vara ett eget förbund, vid sidan om det kommunalförbund som redan finns. Något vi som då var kommunalråd tyckte var en felaktig slutsats och därför blev det bestämt att inriktningen var att gymnasieförbundet skulle ingå i det befintliga Höglandets kommunalförbund.

BESLUTET OM att vår Aleholmsskola ska bli en del av det nya Höglandsgymnasiet tror jag är mycket bra! Det kommer i och för sig inte bli ett enkelt samgående men jag tror det på lite sikt kommer bli tydligt att detta är ett riktigt beslut. Jag tror förbundet ger oss långsiktigt en gymnasieskola med hög kvalitet. Våra ungdomar kommer få tillgång till bästa tänkbara gymnasieutbildning. Våra företag kommer få bättre möjlighet till att få sina behov av kompetens tillgodosedda. Jag tror det också är bra att vi inom gymnasieförbundet nu också får ännu bättre möjligheter för våra två riksidrottsgymnasier inom skytte och motocross/enduro. 

ETT MÅSTE för att kunna driva gymnasiet gemensamt är att det blir fungerande kommunikationer mellan alla höglandskommunerna. Här finns mycket mer att göra och i detta måste också Region Jönköping vara med som ansvarig huvudman för kollektivtrafiken. Ett plus är att när det så småningom blir bättre kollektivtrafik kommer det också gynna hela Höglandet inom fler områden, som exempelvis arbetsmarknad, fritid, kultur med mera.