måndag 1 juli 2024

Glädjande att det blir ett gymnasieförbund!

Lars Stjernkvist
Pressbild Sveriges Riksdag
DET ÄR GLÄDJANDE att alla gymnasiekommuner på Höglandet nu beslutat sig för att ingå i ett gemensamt gymnasieförbund. Jag var med och som ordförande för Höglandsförbundet kämpade för ett sådant gymnasieförbund redan i början på 2000-talet. Vetlanda kommun hoppade  då av i sista stund och allt gick i stöpet.

VI BESTÄMDE  för några år sedan att göra ett nytt försök och tog då hjälp av Lars Stjernkvist som utredare. Lars hade tidigare gjort en statlig utredning om framtidens gymnasieskola och kommit fram till att kommuner måste samverka mer om dessa utbildningar. Lars landade i vår utredning i att det var bra om det blev ett gymnasieförbund men tyckte det kunde vara ett eget förbund, vid sidan om det kommunalförbund som redan finns. Något vi som då var kommunalråd tyckte var en felaktig slutsats och därför blev det bestämt att inriktningen var att gymnasieförbundet skulle ingå i det befintliga Höglandets kommunalförbund.

BESLUTET OM att vår Aleholmsskola ska bli en del av det nya Höglandsgymnasiet tror jag är mycket bra! Det kommer i och för sig inte bli ett enkelt samgående men jag tror det på lite sikt kommer bli tydligt att detta är ett riktigt beslut. Jag tror förbundet ger oss långsiktigt en gymnasieskola med hög kvalitet. Våra ungdomar kommer få tillgång till bästa tänkbara gymnasieutbildning. Våra företag kommer få bättre möjlighet till att få sina behov av kompetens tillgodosedda. Jag tror det också är bra att vi inom gymnasieförbundet nu också får ännu bättre möjligheter för våra två riksidrottsgymnasier inom skytte och motocross/enduro. 

ETT MÅSTE för att kunna driva gymnasiet gemensamt är att det blir fungerande kommunikationer mellan alla höglandskommunerna. Här finns mycket mer att göra och i detta måste också Region Jönköping vara med som ansvarig huvudman för kollektivtrafiken. Ett plus är att när det så småningom blir bättre kollektivtrafik kommer det också gynna hela Höglandet inom fler områden, som exempelvis arbetsmarknad, fritid, kultur med mera.