onsdag 31 maj 2023

Hållbarhetsprogram och budget på kommande fullmäktige

VI I FULLMÄKTIGES presidium har träffats och planerat för kommande möte med kommunfullmäktige. Denna gång kommer den stora delen på mötet handla om beslut av budget för 2024-2026. Läget i ekonomi och omvärld är besvärligt så det kommer nog bli ett tufft beslut och många diskussioner i den politiska debatt som hör till ett budgetbeslut.

DET KANSKE VIKTIGASTE beslutet, sett på lång sikt, är att vi nu äntligen är framme för beslut om "Sävsjös gröna hållbarhetsprogram." Detta ett program som vi initierade under min tid som ordförande i kommunstyrelsen. Linda Ståhlgren, som är vår hållbarhetsstrateg, har haft ansvaret att leda arbetet med programmet. Många har under processen varit involverade på olika sätt. Förankring och idéer har hämtats in mycket brett från hela kommunen och från alla åldrar.

PROGRAMMET BYGGER PÅ 8 mål som handlar om att jobba för att vi ska vara klimatpositiva.  Det ska vara fossilfria  transporter och energi‐ och klimatsmart bebyggelse. Vi ska ha en förnybar energiproduktion. Det ska arbetas för en cirkulär konsumtion och produktion. Kommunen ska ha en giftfri miljö och en ökad biologisk mångfald. Vi ska också bli ett klimatanpassat Sävsjö.

DET ÄR AMBITIÖSA mål och det kommer krävas stora gemensamma ansträngningar för att nå dessa. Det kommer också behövas rejält med pengar och att mer budgetmedel behöver disponeras för klimatarbete. Samtidigt kan väl knappast finnas något viktigare. Arbetet med hållbarhet handlar om våra barn och barnbarns framtida liv och möjlighet att få njuta av allt det vackra och goda som vår jord har att erbjuda.