onsdag 3 oktober 2018

Starkt jobb i styrelser och nämnder ger bra utgångsläge när kärvare tider väntar

Marie Hogmalm,
kommunens
ekonomichef
NÄR EKONOMICHEFEN redovisade delårsrapporten per den sista augusti blev jag minst sagt imponerad av det arbete som görs i styrelser och nämnder. Det finns en stor ambition hos både politiker och tjänstemän att hålla hårt i pengarna samtidigt som man ser till att det är en verksamhet med hög kvalitet.  

PROGNOSEN ÄR FÖR HELÅRET ett plus på drygt 18 miljoner. Det goda läget ger oss bra förutsättningar att hantera kommande år som i våra budgetbedömningar kommer bli betydligt kärvare. Det som ser hoppfullt ut är att vår tidigare landshövding, Håkan Sörman, har uppdraget att ta fram ett nytt förslag till kommunekonomisk utjämning. Blir hans förslag verklighet kommer det innebära ett betydligt ljusare ekonomiskt läge också för kommande år.

LÄS GÄRNA min inledning i delårsrapporten på följande länk:


Kommunalrådets inledning i delårsrapport

Bra utgångsläge när kärvare tider väntar

Delårsrapporten visar på att Sävsjö kommun har en fortsatt mycket bra verksamhet och en stark ekonomi. Prognosen för helåret pekar mot ett plus på drygt 18 miljoner. Det goda läget ger oss bra förutsättningar att hantera kommande år som i våra budgetbedömningar kommer bli betydligt kärvare. Utifrån det lite större världsvida perspektivet är det tillväxt och stabilt i de stora ekonomierna, men det är ökande politiska risker. Populism sprider sig allt mer och det skapar osäkerhet inte minst inför kommande EU-val. Konsekvenserna av Brexit och hur den kommer påverka Europa och britterna själva är en annan riskfaktor. Det är positivt att USA och Nordkorea nu för samtal och att NAFTA-avtalet mellan USA, Canada och Mexiko nu förnyats med ett USMCA-avtal. Detta avtal bedöms minska risken för stort globalt handelskrig. I Sverige har vi genomfört val och osäkerheten är stor i hur det politiska arbetet ska formeras i många kommuner, regioner och framförallt nationellt. Inför de utmaningar som Sverige har de närmsta åren är behövs en stabil politisk ledning på alla nivåer.


Arbetsmarknad och företagande

Arbetslösheten i Sävsjö kommun sjunker stadigt och ligger nu på totalt 7,7 procent. Det som drar upp statistiken är att det tar tid för utomeuropeiska invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. Kommunens företag har fortsatt god konjunktur, men en påtaglig avmattning märks i delar av husbranschen. Det samlade näringslivsarbetet genom Tillväxthuset är numera ett bra verktyg för ett samordnat och offensivt arbete med företagsfrågor, detaljplaner och myndighetsutövning. Företagen behöver fortsatt tillgång till mer arbetskraft och kompetens. Det är därför viktigt att arbetet med ”Sävsjömodellen”, med Aleholmsskolan som utgångspunkt, fortsätter så att invandrare som nu är arbetslösa kan komma ut i jobb.


Stabil kommunekonomi

För den kommunala ekonomin redovisas ett plusresultat för årets första åtta månader på nästan 24 miljoner. För helåret bedöms resultatet bli 18 miljoner. Detta är nästan 10 miljoner högre än budget och det beror framförallt på ökade tomtförsäljningar och högre skatteintäkter. Det är överlag en stabil ekonomi och en god verksamhet i hela kommunkoncernen. Att notera är att socialförvaltningen visar på plus trots att det i många andra kommuner är stora underskott inom detta område. Bolagen redovisar en vinst på över 15 miljoner. Det verkar även som att det också under 2018 blir svårt att genomföra alla de investeringar som finns med i beslutad investeringsbudget. Detta eftersom endast 42 procent genomförts till sista augusti och det är ännu mindre andel än föregående år vid denna tidpunkt. Inför kommande år ser de ekonomiska resurserna ut att minska ganska märkbart. Positivt är att ett förslag till ny kommunekonomisk utjämning kan ge välbehövligt resurstillskott.


Ny mandatperiod med nytt arbetssätt och översyn av vision och mål

Vi står nu inför en ny mandatperiod och det kommer bli nya politiker som går in i förtroendeuppdrag. Det kommer också att bli förändringar i hur de politiska nämnderna ska arbeta eftersom utskotten tas bort. Positivt är att fler politiker kommer vara involverade i det politiska arbetet. Med ny mandatperiod ska vision och utvecklingsstrategi övervägas och det kommer jobbas fram en ny översiktsplan. Vi har idag en väl genomarbetad utvecklingsstrategi, vision, mål och budgetprocess som vi kan använda som utgångspunkt för detta viktiga förändringsarbete.



Stefan Gustafsson, Kommunstyrelsens ordförande