tisdag 29 december 2015

Damers oro värda respekt

Två damer som är värda stor respekt och heder, Elna Nilsson och Mildred Lundgren, har de senaste dagarna i lokaltidningen framfört oro med anledning av att avdelningar läggs ner på särskilda boendet Högliden i Sävsjö.  Är fullt förståligt att det väcks frågor! Det har också för oss som politiker varit många och besvärliga överväganden som förgått de förändringar som sker.

Bakgrunden är att både socialnämnd och personal länge framfört att Högliden är undermåligt både vad gäller arbetsmiljö och boendemiljö. Beslut har därför skett att detta ska avvecklas och de ersättningsplatser som behövs ska ordnas på annat sätt. Tidigare har funnits ett förslag om att bygga centralt demenscentrum för runt 120 miljoner, detta har avfärdats för att politikerna hellre ser satsning på mer personal än på långsiktigt stora tunga lokalkostnader och för att man hellre ser en decentraliserad än en en centraliserad verksamhet. Nu är bestämt att fastigheten Bryggaren istället ska vara en utgångspunkt för diskussionerna om behov finns av ytterligare platser. Det är också bestämt att äldreomsorgen forsatt ska finnas i alla tätorter, det innebär exempelvis att Eneliden kommer finnas kvar.

När vi ser på sikt hur äldreomsorg kan komma utvecklas i vår kommun är bedömningen att vår nuvarande situation med en hög andel personer i särskilt boende men låg andel som använder hemtjänst kommer förändras. Detta är en ojämnhet som kan kommer utjämnas på sikt och bli mer lik hur det är i andra kommuner. Andelen bostäder för äldre och funktionshindrade behöver öka för att möta denna förändring. Det finns också idag äldre som bor kvar i småhus som visat intresse att flytta in i hyreslägenheter om tillgången var större. Därför har Sävebo fått ett uppdrag om att ta fram fler lägenheter som fyller dessa krav.

Att förändringarna på Högliden sker så snabbt är föranlett av stora kostnadsökningar inom socialnämnden. Över 13 miljoner utöver vad som tilldelats i preliminär budget redovisades som utökat behov och så mycket pengar finns inte utan mycket stora nedskärningar på annan verksamhet. Fyra miljoner ytterligare medel kunde skrapas ihop inför budgetbeslut och alla dessa pengar gick till socialnämnden. Det räckte inte till alla önskemål och därför finns inget annat val än att också vidta andra åtgärder för en ekonomi i balans. Även om det upplevs tufft är jag övertygad om att denna förändring kommer att ske på ett bra sätt och alla äldre kan känna sig trygga och säkra om att det i Sävsjö kommun också i framtiden finns tillräckligt med platser i särskilt boende.

Läs artikel om Mildred på denna länk:
http://www.smalandsdagblad.se/article/mildred-84-tvingas-flytta-fran-tryggheten/

Elna Nilssons insändare kan läsas här nedan genom att klicka på bilden: