tisdag 19 maj 2015

Gott äldreliv, jämställdhet och järnvägar på utskott

Entré till trygghetsboendet Bryggaren i Sävsjö
Hur ska äldre få bästa tänkbara liv, boende och omsorg i Sävsjö kommun? Hur ska kommunen jobba med jämställdhet och mångfald? Vad ska regionen prioritera för insatser i järnvägssystemet?   När kommunstyrelsens utskott i dag hade ett heldagsmöte så var frågorna många, stora och har betydelse under många år framöver. Beslutades att lyssna till synpunkter från pensionärsråd och socialnämnd om vad som är viktigast för ett gott äldreliv och hur man ser på centraliserad demensvård i kommunalt demenscentrum i relation till att demensverksamhet finns i olika delar av kommunen. Pensionärer och socialnämnd ska också få komma med synpunkter på att ersätta Högliden med byggnation av nytt särskilt boende på Bryggaren.


På agendan var också en ny jämställdhets- och mångfaldsplan som tar sin utgångspunkt i människors lika värde och demokrati. Syftet med planen är att främja allas lika rättigheter och möjligheter i arbetet inom Sävsjö kommuns verksamhet.

Utskottet hade också samtal om de nu aktuella järnvägsfrågorna i länet och ser med stort bekymmer på hur  järnvägssatsningar i länet föreslås prioriteras. Bakgrunden är att region Jönköpings län driver på hårt för att alla regionala satsningar ska ske i relationen Värnamo-Jönköping. Det handlar om åtgärder på denna befintliga järnvägssträcka som ska ge möjlighet till snabbare lokaltåg men också att man satsar på att få till en höghastighetsbana i samma stråk som ska ge regionaltåg med kvartstrafik på ytterligare nybyggda spår . Detta innebär 2 olika spårsystem för tåg som förläggs intill varandra och alldeles i anslutning till den redan viktiga trafikleden E4:an. Den betydligt mer trafikerade och sedan många år ansedd som i särklass viktigaste banan ”Guldlänken” mellan Jönköping-Nässjö får bara smärre förändringar. Effekten av förslagen innebär att denna för höglandet så viktiga koppling kan komma att bli ännu långsammare