INOM KULTUR-nom Kultur- och fritidsnämnden verkar det råda delade meningar kring hanteringen av avtalet med fritidsgården Mejjan. Flera politiker har uttryckt en önskan om rättvisa mellan olika föreningar, och nämndens ordförande har i en kommentar framhållit att "Om kommunen inte har råd att driva en fritidsgård, kan man inte betala en förening för att göra det, även om kostnaden är lägre." Det är uppenbart att dessa uttalanden bottnar i missförstånd och bristande erfarenhet. Därför är det positivt att frågan om Mejjan nu lyfts på dagordningen, så att alla politiker i Kultur- och fritidsnämnden får en tydlig bild av verksamhetens värde och hur Sävsjö kommun ser på samverkan med civilsamhället.
DET HAR FUNNITS EN lång tradition av samarbete med civilsamhället. En milstolpe var år 2000 då vi började arbeta aktivt med visionen om "Tillsammans", vilket ledde till ett närmare samarbete mellan kommunen och civilsamhället. Tillsammans med Näringslivsföreningen i Sävsjö grundade vi det som senare blev Sävsjö Näringsliv AB, SNAB. Kulturhusets verksamhet utvecklades genom regelbundna överläggningar, där vi arbetade för långsiktiga och hållbara förutsättningar. Med IOGT genomfördes flera stora satsningar på Vallsjöbaden, inklusive upprustning av dansbanan och andra förbättringar. Vi intensifierade kontakten med byalag och samhällsföreningar, och med Bengt-Elis Petersson som entusiastisk EU-samordnare kunde många framgångsrika projekt förverkligas i hela Sävsjö kommun. Några av dessa projekt lade grunden för fritidsgården Mejeriet, eller Mejjan som den numera kallas.
VÅRA OLIKA SAMARBETSPROJEKT med civilsamhället har visat att de bidrar med valfrihet, bredd och kvalitet inom många kommunala områden. Det är därför avgörande att de föreningar som gör stora insatser också ges rimliga, stabila och långsiktiga ekonomiska förutsättningar. Om förändringar i avtal mellan kommunen och föreningar ska genomföras, bör detta ske årsvis, i samråd och med god framförhållning.
NÄR DET GÄLLER MEJJAN så är den en ovärderlig resurs för Sävsjö kommun. Det är en unik fritidsgård som fyller en viktig funktion för Sävsjö kommuns ungdomar, särskilt de mest utsatta som söker sig hit. Verksamheten kompletterar den kommunala fritidsgården samt socialtjänstens och vård- och fältarnas arbete. Om Mejjan skulle försvinna riskerar vi ökade kostnader inom socialförvaltningen, fler rotlösa ungdomar på stan och ökad otrygghet för våra invånare. För ett årligt bidrag på 250 000 kronor erbjuder Mejjan en fritidsverksamhet som varje vecka är öppen tre kvällar och besöks av upp till 150 ungdomar. Dessutom engagerar den 20 volontärer, och kyrkor och företag bidrar med ytterligare 400 000 kronor i ekonomiskt stöd.
![]() |
Evelina och Joel Alfvén tar emot miljöpriset |
SAMMANFATTNINGSVIS är det tydligt att fritidsgården Mejjan inte bara erbjuder en trygg och meningsfull plats för många av kommunens ungdomar, utan även bidrar till ett starkare civilsamhälle och en tryggare kommun. Att ifrågasätta verksamhetens existens utan en djupare förståelse för dess värde vore kortsiktigt och riskerar att få negativa konsekvenser på flera plan. För en hållbar framtid bör Sävsjö kommun fortsätta att värna och utveckla samarbetet med civilsamhället och säkerställa att Mejjan får de resurser som krävs för att fortsätta sitt viktiga arbete!