En del av fullmäktigegänget som var med på teams |
FULLMÄKTIGE FÖR JANUARI var ordnat digitalt via dataprogrammet Teams. Vi har bestämt att ibland köra digitala fullmäktige för att hålla kunskapen uppe om hur det fungerar och för att ha vana för att använda denna teknik. För oss ett sätt att ordna möten även när det är få ärenden men också för att kunna ha möten även om säkerhetsläget skulle försämras eller om det uppstår samhällsspridning igen av farlig smitta.
Det var en hel del strul i förberedelserna inför mötet och alldeles före sammanträdet fick vi ändra teknisk lösning. Vi fick dela upp oss i presidiet i olika rum för att undvika rundgång. Men trots detta gick sammanträdet att genomföra och alla kunde delta så som det ska vara.
PÅ ÄRENDELISTAN var det två ärenden som särskilt väckte min uppmärksamhet. Kommunstyrelsen föreslog att möjligheten till att använda privata utförare inom vår hemtjänst ska upphöra. Vi beslutade 2009 om att införa valfrihet inom hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem. Tyvärr har det varit få som velat erbjuda privata tjänster inom området och kan hända vår kommun är för liten för att det ska finnas tillräckligt underlag för privata vårdföretag. Jag tror det är mycket bra att kommunen får konkurrens och att det finns privata alternativ för de som vill. Tråkigt att denna möjlighet nu tagits bort i vår kommun.
DET ANDRA ÄRENDET som jag tycker är värt att uppmärksamma är Vänsterpartiets motion om att kommunen bör stimulera och hjälpa markägare att komma igång med återfuktning av våtmarker. Kommunen bör också, enligt motionen, utarbeta en plan för kommunens egna våtmarker och anslå medel till ”Projekt Återfukta våtmarker”.
I motionssvaret framgår att det i Sävsjös gröna hållbarhetsprogram står att "våtmarkernas roll ska tas hänsyn till i den fysiska planeringen och restaurering, etablering och skydd av våtmarker ska främjas." I färdplanen för hållbarhetsprogrammet är skrivet att kommunen ska "Inventera platser som är lämpliga för att etablera eller restaurera våtmarker."
I nuläget har kommunen två våtmarksprojekt under
planering. Ett är vid Tällevad i Sävsjö och ett i Vrigstad, nära det nya
industriområdet.
Kommunen stöttar markägare och intressenter som hör av sig och hjälper till med ansökningar om statligt stöd med det så kallade LONA-bidraget.
DET ÄR FÖRFÄRLIGT synd att inte Röde mosse fick vara en av de våtmarker som hade främjats och fått resurser för att bli den tillgång som den kunde fått vara för Stockaryd och hela Sävsjö kommun. Tyvärr sker här motsatsen och denna levande våtmark/mosse kommer nu försvinna och omvandlas till ett brunt ökenlandskap för all framtid.