tisdag 22 januari 2019

Näringsliv i fokus på kommunstyrelse

Samuel Nickolausson visade runt i Aleholmsskolans nya
utbildningshall
DET BLEV EN HELDAG där näringslivsfrågorna hade stort fokus när kommunstyrelsen under tisdagen hade sammanträde. Helena Gill presenterade Sävsjö Näringslivs AB och de frågor som bolaget jobbar med. Sara Jeppsson näringslivsstrateg på Tillväxthuset berättade bland annat om arbetet med nyföretagande och de möjligheter som finns i samarbetet med Science Park.

GÖRAN QVARNSTRÖM PRESENTERADE för kommunstyrelsen det framgångsrika arbetet med regionens företagjour. Som ledamot i Regionförbundets arbetsutskott var jag med och tog initiativet till att starta upp företagsjouren. Från början var det Göran själv som jobbade med verksamheten. Efterhand som det visat sig hur bra det fungerar har omfattningen av företagsjouren utökats. Sedan 2014 sker den i samarbete med Östergötland och numera erbjuds en bred kompetens av rådgivare, advokater, psykologer med mera. Det finns stora möjligheter att hantera den unika problematik som varje ärende till företagsjouren har att hantera. En av styrkorna med företagsjouren är att den står under sekretess och rådgivning sker helt anonymt. 

EN UPPSKATTAD DEL var ett besök på Aleholmsskolan. Vi fick där en presentation av arbetet med "Sävsjömodellen" som är en kommunal satsning för integration och sysselsättning av invandrare. En del handlar om att jobba med livsmedel och att göra människor anställningsbara i bland annat kommunens mottagningskök. En annan del är riktad mot olika typer av träindustri. Utifrån en omfattande kartläggning av företagens behov sker det utbildning mot möbelindustri, husindustri, sågverk och hyvleri.  Som avslutning visade Samuel Nickolausson och Johnas Stranne den utbildningshall som är under uppbyggnad. Min summering av dagen är att vi har bra verksamhet och många otroligt duktiga medarbetare! Men det finns alltid utrymme för förbättringar och en sådan vi diskuterat under dagen är möjligheten att starta upp ett teknikcollege i vår kommun.