måndag 19 november 2018

Hantering av kommunpengar kräver försiktighet

”VEM HANDSKAS MED kommunens pengar” är rubriken på en insändare i måndagens upplaga av Smålands Dagblad. Det är Sävsjöbon Ole Olesen som ställer en rad berättigade frågor efter att TV-programmet uppdrag granskning visat att ett antal kommuner, där en är Sävsjö, har köpt vägsalt, servetter och andra varor till kraftiga överpriser.

DETTA ÄR EGENTLIGEN en gammal nyhet och inköpet skedde för flera år sedan. När det avslöjades vidtogs en rad åtgärder i vår kommun för att detta inte ska hända igen. Medarbetaren som gjort inköpen fick en varning och fråntogs sin befattning under utredning. Det visade sig att denne blivit bluffad av en telefonförsäljare som menade att det fanns bandinspelningar med avtal som sedan inte gick att komma ur. Tyvärr begärde medarbetaren inte hjälp med att bli av med blufföretaget som trots avbeställning skickade nya varor och fakturor.

EFTER DENNA HÄNDELSE har vi vidtagit en rad åtgärder där det i kommunen nu är helt förbjudet att köpa av telefonförsäljare. Vi är anslutna till en tjänst som granskar alla fakturor och som larmar direkt om någon försöker köpa varor av något oseriöst företag. Alla inköp av kommunala medarbetare ska granskas och godkännas av närmsta chef. Hantering av kommunpengar sker med stor säkerhet och försiktighet så Ole Olesen och alla andra medborgare ska känna sig trygga i att vi har rutiner för att detta så långt möjligt inte ska kunna hända igen. Attackerna från oseriösa företag och lurendrejare fortsätter så det gäller att vara på sin vakt. För min del har jag också utsatts för en fakturaskojare som du kan läsa om på denna länk:
http://savsjo.blogspot.com/2017/10/utsatt-for-bedrageriforsok.html