söndag 4 september 2016

Den gamla byn både modern och historisk

I det härliga, soliga, sensommarvädret blev det en söndagsutflykt till Smedjan Café i Möcklehult. I den fina röda stugan där det en gång för länge sedan var en smedja har det nu inretts ett lantligt café. På gården finns höns, hundar, kaniner och inne i serveringen hantverk och tavlor målade av den lokala konstnären Carina Hult. Här finns också möjlighet att boka in övernattningar för den som så önskar.

Det märks att Smedjan är en mötesplats i bygden och bara under den korta stund vi var där träffade vi många kända ansikten både från Möcklehult och från sådana som kommit långväga ifrån, ja, ända från Vrigstad.


Möcklehult med omgivningar är genuin vacker småländsk landsbygd med imponerande stenmurar, röda stugor och ringlande små vägar. Författaren och astronomen Peter Nilson växte upp här och skrev boken "Den gamla byn" som handlar om just Möcklehult. Författaren beskriver livets gång i sin födelseby och har gjort Möcklehult till en av de mest kända byarna i hela Sverige. I bygden finns ett stort mått av kreativitet och entreprenörskap och den ligger bakom att byn numera är ansluten till modern bredbandsfiber genom kommunens bolag Savman. Det finns ett aktivt byalag som sköter samlingsplatsen i den gamla skolan och som håller i ordning den fina badplatsen. Möcklehult med omgivningar är väl värda ett besök och när du blir fikasugen så rekommenderas trevliga Smedjan Café!