fredag 15 mars 2013

RIT kan ge unga jobb och minska digital klyfta

Vid ett företagsbesök på Sävsjö Digital resonerade den kristdemokratiska riksdagsledamoten Andreas Carlson, med BÅ Svensson och Simon Ek om hur de bedömer effekten av att införa ett så kallat rit-avdrag. Att man likt rut- och rotavdraget ska få skattereduktion för it-tjänster i hemmet.
Andreas Carlson (KD) menar att det finns ett stort intresse hos privatpersoner att köpa it-tjänster i hemmet. Därför tycker Carlson att man, likt rut- och rot-avdraget, skulle kunna använda sig av skattereduktion även för detta.
Carlson tror att det skulle leda till att flera unga skulle skulle kunna komma in på arbetsmarknaden eftersom många unga är bra på it-området. Detta bekräftar företaget Sävsjö Digital som menar sig omgående behöva göra nyanställningar för att klara att hantera en sådan ny reform.  En skattereduktion skulle öppna en ny marknad och skapa arbetstillfällen, inte minst bland yngre. Unga människor har ett generellt kunskapsförsprång inom de här områdena och skulle kunna använda det till att starta och verka i nya företag. Införandet av ett rit-avdrag kan också minska den digitala klyfta som idag finns mellan olika generationer.