torsdag 9 maj 2019

Sävsjö först med plan för suicidprevention

ETT MEDBORGARFÖRSLAG om en handlingsplan för hur Sävsjö kommun ska minska självmorden lämnades för ett par år sedan in till kommunfullmäktige. Förslaget fick ett positivt mottagande och nu är Plan för suicidprevention klar och beslutad i kommunstyrelsen. Sävsjö kan därmed bli första kommun på Höglandet som får en specifik plan mot självmord.

DET ÄR ÅRLIGEN runt 1500 personer som i Sverige avslutar sina liv i förtid, ungefär tio så många försöker ta sitt liv.  Det är alltså sex gånger fler som väljer att avsluta sina liv än de som dör i trafiken. Skrämmande siffror.  I Sävsjö är det få personer som tar livet av sig men även om det bara enstaka är det viktigt att jobba aktivt för att förebygga detta.

SJÄLVMORD ÄR ett område som är svårt och  där det finns mycket okunskap. Det är därför angeläget att vi jobbar för att ge utbildning men också att det tidigt sätts in åtgärder för personer som är i riskzonen. Det är angeläget också att stödja anhöriga som också blir offer när någon väljer att avsluta sitt liv. Jag tycker detta medborgarförslag var mycket bra och stödjer förslaget till Plan för suicidprevention fullt ut när det nu går vidare till fullmäktige för slutligt ställningstagande.